search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 21:49
MENU CLOSE

Ένας αναγεννησιακός πίνακας «βάζει φωτιά» σε γυμνάσιο της Γαλλίας

12.12.2023 16:18
gallia parossi 987- new

Σάλος έχει προκληθεί  στη Γαλλία, από την άρνηση μαθητών γυμνασίου να μελετήσουν ένα αριστούργημα της αναγεννησιακής ζωγραφικής επειδή απεικονίζει γυμνές γυναίκες.

Οι μαθητές υποστηρίζουν ότι η υπεύθυνη εκπαιδευτικός έκανε ρατσιστικά και ισλαμοφοβικά σχόλια, το σχολείο αρνείται ότι συνέβη κάτι τέτοιο και ο υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ, που επισκέφθηκε την σχολική μονάδα, εξέφρασε την στήριξή του στο έργο των εκπαιδευτικών.

Στο επίκεντρο της ιστορίας αυτής βρίσκεται ο πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Τζιουζέπε Τσέσαρι «Άρτεμις και Ακταίων», του 17ου αιώνα, που απεικονίζει μια σκηνή από τις Μεταμορφώσεις, το περίφημο έργο του Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου.

Στον μύθο αυτό, ο κυνηγός Ακταίων αιφνιδιάζει την θεά Άρτεμη και τις νύμφες της, που κάνουν μπάνιο γυμνές. Ο Τσέσαρι αποδίδει τον μύθο ζωγραφίζοντας την Άρτεμη και τέσσερις νύμφες που είναι γυμνές.

Πολλοί μαθητές όμως αισθάνθηκαν ότι προσβάλλονται βλέποντας τον πίνακα και κατήγγειλαν τους εκπαιδευτικούς στο Γυμνάσιο Ζακ Καρτιέ, στο Ισού, λίγο έξω από το Παρίσι, οι οποίοι με την σειρά τους «απάντησαν» με στάση εργασίας στις κατηγορίες ότι έκαναν ρατσιστικά σχόλια, με αφορμή την συμπεριφορά των μαθητών.

«Οι μαθητές απέτρεψαν το βλέμμα από τον πίνακα, είπαν ότι τους προσβάλλει, ότι σοκάρονται», δήλωσε η Σοφί Βενετιτέ, γενική γραμματέας του συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών. Την επόμενη μέρα, ένας γονέας διαμαρτυρήθηκε εγγράφως στη διεύθυνση του σχολείου, ισχυριζόμενος ότι δεν επέτρεψαν στον γιο του να εκφραστεί, όταν το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο πλαίσιο του σχολείου.

Η Σοφί Βενετιτέ επισήμανε ότι η ένταση που επικρατεί στην σχολική κοινότητα παραπέμπει στην άγρια δολοφονία του καθηγητή ιστορίας Σαμουέλ Πατί, πριν από τρία χρόνια, λίγο αφότου είχε δείξει στην τάξη του καρικατούρες του προφήτη Μωάμεθ.

Οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι οι αβάσιμες φήμες που κυκλοφορούσαν τότε για τον Σαμουέλ Πατί είχαν ως συνέπεια να «οπλίσουν το χέρι» ενός 18χρονου πρόσφυγα τσετσενικής καταγωγής, ο οποίος δολοφόνησε τον καθηγητή κοντά στο σχολείο, σε προάστιο του Παρισιού. Για τον ρόλο τους στη δολοφονία αυτή καταδικάστηκαν την περασμένη εβδομάδα έξι έφηβοι.

Ο υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ αφού επισκέφτηκε στο σχολείο Ζακ Καρτιέ δήλωσε ότι θα διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση, κυρίως ως προς την στάση και τα κίνητρα των μαθητών και εξέφρασε «πλήρη στήριξη» στο εκπαιδευτικό έργο.

Η ιστορία άρχισε στις 7 Δεκεμβρίου και τα μαθήματα διακόπηκαν επί μέρες, για να ξαναρχίσουν μόλις χθες, αλλά οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι το περιστατικό με τον αναγεννησιακό πίνακα και τις αντιδράσεις είναι ενδεικτικό πλήρους κατάπτωσης κάθε έννοιας τάξης στην σχολική κοινότητα.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες είναι οι 7 πιο ευτυχισμένες πόλεις του κόσμου;

Πλειόσαυρος: Κρανίο προϊστορικού «τέρατος» εξαιρετικά διατηρημένο, βρέθηκε στην Αγγλία (Video)

Ποιες είναι οι πόλεις που θεωρούνται καλύτεροι προορισμοί στον κόσμο (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 21:49