search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 04:28
MENU CLOSE

Οπαδική βία: Με καθυστέρηση τα μέτρα της κυβέρνησης – Πολλά ερωτηματικά για την εφαρμογή τους

12.12.2023 06:10
kivernisi-opadiki-via-new

Με τα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας που ανακοίνωσε τη Δευτέρα, στη διάρκεια του μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα έλεγε κανείς ότι η κυβέρνηση έκανε το βήμα που είχε αποφύγει να κάνει τον Αύγουστο, όταν οι ακροδεξιοί Κροάτες χούλιγκαν διέσχιζαν ανενόχλητοι τη χώρα και δολοφονούσαν τον 29χρονο οπαδό της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη, στη διάρκεια εκτεταμένων επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες και η επανεξέταση του μέτρου αφού ελεγχθεί η συμμόρφωση των ΠΑΕ σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις (ηλεκτρονικό εισιτήριο, ταυτοπροσωπία, κάμερες στα γήπεδα, κ.λπ.) θα μπορούσε να είναι το μέτρο που έλειψε τον περασμένο Αύγουστο και που σήμερα, υπό το βάρος της δολοφονικής επίθεσης με ναυτική φωτοβολίδα που δέχθηκε την περασμένη Πέμπτη αστυνομικός έξω από το κλειστό του Ρέντη, έρχεται ως ύστατο μέσο πίεσης προς τις ομάδες, προκειμένου επιτέλους να υλοποιήσουν μέτρα που έχουν ψηφιστεί εδώ και χρόνια αλλά ουδέποτε έχουν εφαρμοστεί.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην ΕΡΤ για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να απευθυνθεί στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είπε ότι «θα ζητήσουμε να εξεταστεί η υπόθεση αυτή σαν δράση εγκληματικών συμμοριών, με διασύνδεση, όχι μόνο με φαινόμενα οπαδικής βίας αλλά με μια σειρά παραβατικών συμπεριφορών που καλύπτουν ευρύτερα θέματα: εμπορία ναρκωτικών, προστασίες, διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις, συμμετοχή σε περίεργες συμμορίες και μαφίες – και με ένα βαθύ ιστορικό».

Με λίγα λόγια, μέσα στο δίμηνο αυτό, η κυβέρνηση μοιάζει να επιδιώκει να βρει το χρόνο για να προχωρήσει και σε σειρά άλλων μέτρων και πρωτοβουλιών:

● Για παράδειγμα, θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, ιδίως όσον αφορά στην εκτέλεση των ποινών, έστω κι αν η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ήδη δεχθεί κριτική από διακεκριμένους νομικούς από όλο το πολιτικό φάσμα.

● Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει χρόνο στη Δικαιοσύνη να προχωρήσει την έρευνα σχετικά με τη δράση οργανωμένων συμμοριών ή και εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο του αθλητισμού, κάτι που μοιάζει να αποτελεί και την «κορωνίδα» των μέτρων που εξαγγέλθηκαν.

● Τέλος, φαίνεται ότι μέσα στο δίμηνο αυτό θα υπάρξουν ανακατατάξεις στο εσωτερικό του ποδοσφαιρικού τοπίου της χώρας, καθώς ήδη εντός της Super League υπάρχει πρόταση μομφής κατά του προέδρου της, Βαγγέλη Μαρινάκη, από τους προέδρους της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και του Άρη.

Από την άλλη, αν και η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο «πυρήνας» του προβλήματος βρίσκεται στο χώρο του ποδοσφαίρου και ότι, λαμβάνοντας μέτρα που επικεντρώνονται εκεί, οι εκδηλώσεις οπαδικής βίας σε άλλα αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, κ.λπ.) θα είναι μικρότερης έκτασης ή πιο εύκολο να ελεγχθούν, εντούτοις:

● Πάντα υπάρχει η ανησυχία ότι οι χούλιγκαν μπορεί να μεταφέρουν τη δράση τους σε άλλα αθλήματα ή και εκτός γηπέδων (άλλωστε οι δολοφονίες του Άλκη Καμπανού και του Μιχάλη Κατσουρή συνέβησαν εκτός γηπέδου και χωρίς να υπάρχει αγωνιστική δράση).

● Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τους φιλάθλους που έχουν αγοράσει εισιτήρια διαρκείας και τώρα βλέπουν ένα μεγάλο μέρος της αξίας τους να… εξαερώνεται. Το ερώτημα, δε, είναι, αν θα υπάρξουν κινήσεις προς τη δικαιοσύνη και σε βάρος ποιου (μόνο των ΠΑΕ ή και της κυβέρνησης).

● Σε τρίτο επίπεδο, η κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, οπότε αν το στοίχημα των νέων μέτρων δεν πετύχει τους στόχους του, τότε θα βρεθεί εκ νέου απολογούμενη, με όλα όσα θα σημαίνει αυτό, κυρίως, δε, για τη δέσμευσή της για εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες.

Διαβάστε επίσης:

Κουτσούμπας: «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν – Ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» (Video)

Κώστας Σκρέκας: Στις 15 Δεκεμβρίου ξεκινά το «καλάθι του Άη Βασίλη»

Σκληρή επίθεση του Mega στην κυβέρνηση: «Ομολογία αποτυχίας τα μέτρα – Πρωτοφανής απόφαση να κλείσει μόνο το Καραϊσκάκη»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34