search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 12:24
MENU CLOSE

Σχολεία: Τι θα ισχύει με τις απουσίες μαθητών που νοσούν με κορωνοϊό

05.01.2024 17:27
sxoleia-new

Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις εποχικές ιώσεις έχει φέρει ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία τη Δευτέρα (8/1).

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μίλησε για το θέμα με τις απουσίες των μαθητών που νοσούν με κορωνοϊό διευκρινίζοντας πως «θα δικαιολογούνται απουσίες πέντε ημερών λόγω κορωνοϊού μόνο στην περίπτωση επιβεβαιωμένου, επίσημου, δηλωμένου κρούσματος».

«Η σχετική εγκύκλιος που θα αντιμετωπίζει το θέμα θα εκδοθεί έως τη Δευτέρα το αργότερο και θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Θα δίνει τη δυνατότητα να δικαιολογηθούν απουσίες πέντε ημερών λόγω κορωνοϊού, μόνο στην περίπτωση επιβεβαιωμένου, επίσημου, δηλωμένου κρούσματος.

Για τη δικαιολόγηση των απουσιών θα πρέπει να έχει δηλωθεί επίσημα το κρούσμα -στο φαρμακείο ή με οποιονδήποτε τρόπο επίσημης καταγραφής έχουμε και με αποδεικτικό από το gov.gr» είπε ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στο Action24.

«Για τη γρίπη δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάποια απόφαση, παρακολουθούμε το θέμα και θα δούμε. Οι οδηγίες που ο ΕΟΔΥ δημοσιοποίησε είναι οι αυτονόητες προφυλάξεις σε ανάλογες περιπτώσεις» πρόσθεσε ο υπουργός, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της επιστροφής των μαθητών στα θρανία.

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον συστήνεται η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

– Τακτικό πλύσιμο των χεριών
α)Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
β)Πριν και μετά: ▪Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος ▪ Το γεύμα ▪ Τη χρήση της τουαλέτας
γ)Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
δ)Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
-Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.

-Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
-Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
-Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό

-Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
-Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
-Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Σημειώνεται ότι μέχρι τη Δευτέρα η εγκύκλιος θα έχει σταλεί στα σχολεία.

Διαβάστε επίσης:

ΜΑΤ προπηλάκισαν φοιτητές που διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Μαξίμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (photos/videos)

Αιγές: Ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας» μέσα από φωτογραφίες – Εικόνες από το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β’ (photos/videos)

Αδιανόητο περιστατικό σε λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη: Πορτοφολού το έσκασε από το παράθυρο με… ακροβατικά (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 12:24