search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 01:43
MENU CLOSE

Αύξηση 1.500% στις δηλητηριάσεις με Ozempic λόγω υπερδοσολογίας στις ΗΠΑ- Τι λέει στο topontiki.gr ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς

14.12.2023 10:49
pharmako

Συναγερμό έχουν σημάνει τα Κέντρα Δηλητηριάσεων στις ΗΠΑ μετά την απότομη αύξηση των δηλητηριάσεων με τη σεμαγλουτίδη, το γνωστό ενέσιμο φάρμακο Ozempic που χρησιμοποιείται για τον σακχαρώδη διαβήτη και την απώλεια βάρους και κυκλοφορεί και στην Ελλάδα.

Μάλιστα, μετά τη φρενίτιδα του περασμένου Καλοκαιριού από πολλούς επώνυμους και μη, -παγκοσμίως αλλά και στην χώρα μας-, που το λάμβαναν προκειμένου να αδυνατήσουν, το εν λόγω σκεύασμα παρουσίασε πολλές ελλείψεις με συνέπεια να μην μπορούν να το βρουν ούτε και τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Στη χώρα μας δεν έχουν εντοπιστεί περιστατικά δηλητηριάσεων μετά τη λήψη του Ozempic όπως είπε στο topontiki.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς: « Δεν έχω ενημερωθεί για κρούσματα δηλητηριάσεων ούτε υπάρχουν αναφορές για τέτοιου είδους παρενέργειες στον ΕΟΦ» είπε ο κ. Βαλτάς και σημείωσε: « Μην ξεχνάτε ότι το φάρμακο εξακολουθεί να είναι σε περιορισμένη διάθεση γιατί είναι στην λίστα με τα σκευάσματα που απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές λόγω των ελλείψεων που έχουν παρατηρηθεί. Δηλαδή όταν ζήτω πέντε θα πάρω ένα ή δυο».

Τα σκευάσματα – μαϊμού

Θυμίζουμε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), τον περασμένο Οκτώβριο, είχε σημάνει συναγερμό και εφιστούσε την προσοχή των ασθενών καθώς είχαν κυκλοφορήσει και στην Ευρώπη μαϊμού –προγεμισμένες συσκευές πένας με το Ozempic στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Αγγλία.

Τι συμβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ

Σήμερα τα κέντρα δηλητηριάσεων στις ΗΠΑ όπως αναφέρει το CNN HEALTH κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου, καθώς έχουν παρατηρήσει μια τρομακτική αύξηση των περιστατικών που σχετίζονται με υπερδοσολογία.

Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2023, τα Κέντρα Δηλητηριάσεων των Η.Π.Α αναφέρουν σχεδόν 3.000 κλήσεις που αφορούσαν σεμαγλουτίδη, μια αύξηση πάνω από 15 φορές από το 2019. Στο 94% των κλήσεων, αυτό το φάρμακο ήταν η μόνη ουσία που αναφέρθηκε. Στις περισσότερες από τις κλήσεις, οι άνθρωποι ανέφεραν σφάλματα δοσολογίας, σύμφωνα με τον Δρ. Kait Brown, κλινικός διευθυντής της ένωσης.

Το φάρμακο Το Semaglutide εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το 2017. Πωλείται ως Ozempic όταν χρησιμοποιείται για διαβήτη και Wegovy όταν χρησιμοποιείται για απώλεια βάρους. 

Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν επώνυμοι (καλλιτέχνες, ηθοποιοί) ξεκίνησαν να συζητούν για το πως έχασαν βάρος με το Ozempic στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2022 με αποτέλεσμα η ζήτηση να αυξηθεί.

Αποτέλεσμα ήταν να παρουσιαστούν ελλείψεις στη βάση δεδομένων του FDA τον Μάρτιο του 2022, γεγονός που άνοιξε την πόρτα σε σύνθετες εκδόσεις.

Τα κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων λένε ότι τα αναφερόμενα συμπτώματα δεν τους επιτρέπουν να γνωρίζουν εάν οι κλήσεις προέρχονται από τα κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φάρμακα ή τις σύνθετες εκδόσεις, είπε ο Μπράουν, αλλά ορισμένοι διευθυντές κέντρων δηλητηριάσεων λένε ότι πιστεύουν ότι οι σύνθετες εκδόσεις κρύβονται πίσω από πολλές από τις κλήσεις. Αυξάνονται οι κλήσεις σε κέντρα δηλητηριάσεων

Ο Δρ Joseph Lambson, διευθυντής του Κέντρου Πληροφοριών για Δηλητήρια και Φάρμακα του Νέου Μεξικού και ανέφερε ότι στο Κέντρο δηλητηριάσεων της Γιούτα, οι κλήσεις για τη σεμαγλουτίδη σχεδόν τετραπλασιάστηκαν μεταξύ 2021 και 2022.

 Μία από τις κλήσεις που έλαβε η ομάδα του Lambson ήταν από μια 37χρονη γυναίκα που κατά λάθος έδωσε στον εαυτό της 1 χιλιοστόλιτρο αντί για 0,1 χιλιοστόλιτρο – 10 φορές τη συνιστώμενη ποσότητα – ως την πρώτη της δόση για απώλεια βάρους.

 Ένας 50χρονος άνδρας έδωσε κατά λάθος στον εαυτό του 50 μονάδες αντί για 5 μονάδες ως πρώτη δόση για απώλεια βάρους. Έκανε εμετό για δύο μέρες και είχε ναυτία για μια εβδομάδα.

 Μια 33χρονη γυναίκα, ανέφερε ότι έπαιρνε σεμαγλουτίδη σε ένα σπα, αλλά δεν γνώριζε τη δόση.  Η Τζούλι Βέμπερ, διευθύντρια του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Μισούρι, είπε ότι έλαβε 28 κλήσεις που σχετίζονται με τη σεμαγλουτίδη το 2021. Φέτος, έως τον Οκτώβριο, είχε 94.

Αυτά τα περιστατικά αφορούσαν ενήλικες ηλικίας 40 έως 70 ετών, με τη μεγαλύτερη ομάδα μεταξύ 60 και 69 ετών.

Σύμφωνα με το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Missouri, τα συμπτώματα υπερδοσολογίας σεμαγλουτίδης περιλαμβάνουν:

-Αίσθημα ζάλης ή ζάλης

-Αίσθημα τρέμουλο ή νευρικότητα

-Εφίδρωση, ρίγη και αιμορραγία

-Ευερεθιστότητα ή ανυπομονησία

-Πονοκέφαλο

-Αδυναμία

-Κούραση

-Ναυτία και/ή έμετος

-Επιληπτικές κρίσεις

-Σύγχυση

-Λιποθυμία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN Health όποιος παρουσιάσει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα μετά τη λήψη του φαρμάκου να καλέσει το Κέντρο Δηλητηριάσεων.

Διαβάστε επίσης:

Ροχαλίζεις στον ύπνο σου; 7 τρόποι για να το σταματήσεις

Ανδρική γονιμότητα: Οι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά το σπέρμα

SOS από επιστήμονες για επικίνδυνα χημικά που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:59