search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 15:02
MENU CLOSE

Κόντρα για τα ιδιωτικά ΑΕΙ στη Βουλή: Το άρθρο 16 είναι του 1950 κατά τον Πιερρακάκη- “μιλάτε σαν τον Βορίδη” απάντησε ο Ξανθόπουλος  

14.12.2023 12:35
vouli_mikro

Ανοιχτό διάλογο για τα ζητήματα παιδείας ζήτησε στη Βουλή, όπου συνεχίζεται η συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού το ΠΑΣΟΚ, επικρίνοντας με δριμύτητα την κυβέρνηση για κρυφή ατζέντα. 

Με αφορμή την τοποθέτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη ότι στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τα δεσμά της κρατικής γραφειοκρατίας και του κρατικού  μονοπωλίου –«είναι εθνικό καθήκον», είπε ο υπουργός Παιδείας, ο Μιχάλης Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της ανασύστασης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, λέγοντας ότι τα ζητήματα της εκπαίδευσης απαιτούν ανοιχτό θεσμικό διάλογο, στον οποίο η κυβέρνηση έχει δυσανεξία. «Έχετε κρυφή ατζέντα στην παιδεία, γιατί η στρατηγική σας είναι η ανακατεύθυνση πόρων στον ιδιωτικό τομέα», είπε με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να απευθύνει προσκλητήριο συναίνεσης στα κόμματα.  

 «Σας θέλουμε όλους μαζί μας για να επιτύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση», είπε ο υπουργός Παιδείας, απορρίπτοντας τα περί κρυφής ατζέντας. «Δεν υπάρχει καμία κερκόπορτα, γιατί δεν υπάρχουν τείχη και ότι η ανησυχία κάποιων θα είχε βάση αν ζούσαμε στην εποχή του 1970, με τα κλειστά σύνορα», είπε για να προσθέσει ότι η καταγωγή του άρθρου 16  βρίσκεται στο Σύνταγμα του 1950 για να μη μπορούν να διδάσκουν κομμουνιστές καθηγητές και στο Σύνταγμα του Παπαδόπουλου το 1970. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος απάντησε με νόημα ότι «Θα νόμιζα πως μιλάει ο Βορίδης», ενώ και Μιχάλης Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον υπουργό για «κρυφή ατζέντα ανακατεύθυνση πόρων».

Ο κ. Πιερρακάκης πάντως, επέμεινε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο παραμένει ναυαρχίδα της πολιτικής της κυβέρνησης. «Επενδύοντας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στο δημόσιο πανεπιστήμιο να απελευθερώσουμε την εκπαίδευση από το κρατικό μονοπώλιο, με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, εύρυθμα και με κανόνες», ανέφερε.

«Δεν ακούσαμε τίποτα για την στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου»,  τόνισε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος και υποστήριξε ότι οι φραγμοί που θα μπουν στο ανοιχτό δημόσιο πανεπιστήμιο, δεν προωθούν  ούτε τη μόρφωση ούτε την κινητικότητα. Σχολιάζοντας δε, τις αναφορές του κ. Πιερρακάκη, είπε: «Η μεν φωνή, φωνή Ιακώβ, αι δε χείρες, χείρες Ησαύ.  Θα νόμιζα πως μιλάει ο Βορίδης αν δεν σας έβλεπα. Κάνετε αναγωγές στο 50 και το 68 για το τι συμβαίνει σήμερα και αυτό  είναι άστοχο».

«Η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ στις δαπάνες για την παιδεία είναι πολύ χαμηλή», υποστήριξε από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Καζαμίας από την Πλεύση Ελευθερίας

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Συγκίνηση στη συνάντηση με τη γιαγιά που αγόρασε ασθενοφόρο για το ΕΚΑΒ (Video)

Κυριαρχία Μητσοτάκη χωρίς αντιπολίτευση: Ένα νόμισμα με δύο όψεις

ΠΑΣΟΚ: Πώς θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων ο Ανδρουλάκης – Τα «κακά μηνύματα» των δημοσκοπήσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 15:01