search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:15
MENU CLOSE

Γιορτινός «Μαγικός Αυλός»…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2312
14/12/2023
16.12.2023 06:12
23.12-Κάτια-Μολφέση

Η δύναμη της αγάπης, που νικά μισαλλοδοξία και εχθρότητα. Το τόσο σημαντικό και πάντα επίκαιρο ιδεώδες της αδελφοσύνης βρίσκεται στην καρδιά του «Μαγικού Αυλού», της τελευταίας όπερας που ολοκλήρωσε ο αγαπημένος μου συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Μια ανάσα πριν από τα Χριστούγεννα, την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνει έναν τόνο πνευματικότητας και παραμυθιού στην πόλη με τη συναρπαστική σύνθεση του Μότσαρτ. Διαχρονικές αξίες που ποτέ δεν παύουν να συγκινούν. Η πίστη στην ανθρώπινη νόηση, τη συντροφικότητα και την ισότητα ταυτίζονται με τις διακηρύξεις του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.

Το έργο. Το καλοκαίρι του 1791, ο Μότσαρτ ολοκλήρωνε την όπερα «Ο Μαγικός Αυλός», την ίδια περίοδο που δεχόταν παραγγελίες για τη σύνθεση της «σοβαρής» όπερας (opera seria) στα ιταλικά. Ο «Μαγικός Αυλός» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 30 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς στο Freihaus Theater aud der Wieden, σε προάστιο της Βιέννης, και έμελλε να είναι η τελευταία παραγωγή έργου του που ο ίδιος παρακολούθησε, αφού στις 5 Δεκεμβρίου άφησε την τελευταία του πνοή. Το λιμπρέτο του «Μαγικού Αυλού» ανήκει στον πολυτάλαντο και πολυπράγμονα Εμάνουελ Σικανέντερ (1751-1812), ιμπρεσάριο, ηθοποιό, τραγουδιστή και δραματουργό της εποχής.

Γραμμένη στο δημοφιλές τότε στιλ του Singspiel, που συνδυάζει μουσικά μέρη με διαλογικά (που μιλιούνται και δεν τραγουδιούνται), μπορούσε να περνά τη μηνύματά της τόσο μέσω της μουσικής όσο και μέσω του λόγου με τρόπο ξεκάθαρο και κατά το δυνατόν αποτελεσματικό.

INFO

Μουσική διεύθυνση: Κάτια Μολφέση. Ισίδωρος Σιδέρης, σκηνοθεσία.

Γιάννης Κατρανίτσας, σκηνογράφος – ενδυματολόγος. Διονύσης Τσαφταρίδης, χορογράφος. Κώστας Μπλουγουράς, φωτισμοί. Δημήτρης Γιάκας – Ελένη Νικολαΐδη, μουσική προετοιμασία. Χορωδία της ΕΡΤ, διδασκαλία – διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου. Χορωδία Δήμου Αθηναίων, διδασκαλία – διεύθυνση: Σταύρος Μπερής.

Σολίστ: Χριστίνα Πουλίτση, Χρύσα Μαλιαμάνη, Γιάννης Καλύβας, Μάριος Σαραντίδης, Μιράντα Μακρυνιώτη, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Βάσια Αλάτη, Άρτεμις Μπόγρη, Χρυσάνθη Σπιτάδη, Νίκος Στεφάνου, Γιάννης Σελητσανιώτης, Ανδρέας Καραούλης

Διαβάστε επίσης:

Ο αγιογράφος Μάριος Τόκας!

Συμβάντα: Ένας κόσμος εμπειριών αποτυπωμένος σε καμβά από τον Μάριο Σπηλιόπουλο (photos)\

Γιώργος Χατζής στο topontiki.gr: «Η τηλεόραση έχει τη δική της γοητεία, αλλά το θέατρο με εκφράζει περισσότερο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:14