search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 21:17
MENU CLOSE

Μητσοτάκης για προϋπολογισμό: Αδιαπραγμάτευτος στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα, έρχεται νομοσχέδιο για μη κρατικά ΑΕΙ

17.12.2023 20:37
MITSOTAKIS

Με ένα «δωράκι» για τους εργαζόμενους στην Υγεία, πολλές αιχμές κατά της αντιπολίτευσης, αλλά και απόλυτη σαφήνεια για την δημοσιονομική/οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός «έκλεισε» την πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του προϋπολογισμού για το 2024.

Μέτρα – αντίβαρο στον πληθωρισμό

Κατ’ αρχάς τα πρακτικά: ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση για τις εφημερίες στο ΕΣΥ, τονίζοντας, μάλιστα, ότι όσο η οικονομία πάει καλά, τόσο η κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρεί σε ενισχύσεις στο εισόδημα των πολιτών. Άλλωστε, η ενίσχυση του εισοδήματος – ως αντίβαρο για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό – αποτέλεσε τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας του πρωθυπουργού στο πλαίσιο των απαντήσεων που έδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι τοποθετήσεις των οποίων προηγήθηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα 717 εκατ. ευρώ που η κυβέρνηση θα διαθέσει για τους πιο ευάλωτους μέσα στον Δεκέμβριο (συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων, κ.λπ.), αλλά και στις αυξήσεις που θα δοθούν μέσα στο 2024 στους δημόσιους υπάλληλους, στους συνταξιούχους, αλλά και στον κατώτατο μισθό, καθώς και σε άλλες επιδοματικές πολιτικές ή πολιτικές επιστροφής φόρων, υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι στον ιδιωτικό τομέα, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 15% την τελευταία τριετία και επαναλαμβάνοντας ότι ο προεκλογικός στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.50 ευρώ παραμένει εν ισχύ.

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τα εξοπλιστικά

Στο σημείο αυτό και απαντώντας σε αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε πόσες αυξήσεις είχε δώσει επί κυβέρνησής του στους δημοσίους υπαλλήλους – «καμία», συμπλήρωσε ο ίδιος – ενώ σχετικά με τους συνταξιούχους που εργάζονται τόνισε ότι «οι συνταξιούχοι σας θυμούνται καλά, έχουν κακές αναμνήσεις από τη διακυβέρνησή σας». Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα ψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες, αλλά διερωτήθηκε γιατί τις καταψήφιζε όταν πρόεδρος του κόμματος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος, δε, στα εξοπλιστικά προγράμματα, για τα οποία έγινε πολύς λόγος τις τελευταίες ημέρες, περιορίστηκε να πει ότι αυτά συνεχίζονται κανονικά, αλλά πάντα σε διαβούλευση με την Επιτροπή Εξοπλισμών, ενώ τόνισε ότι ο φράχτης στον Έβρο συνεχίζεται να κατασκευάζεται και ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προσπάθεια να εξαιρούνται κάποιες αμυντικές δαπάνες από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε της αξίας της ανάκτησης, μετά από 14 χρόνια, της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, λέγοντας ότι αποτελεί μια ένδειξη της πλήρους ανάκτησης της εμπιστοσύνης από τη χώρα, αλλά και προσθέτοντας ότι αποτελεί το κλείσιμο ενός κύκλου που άρχισε το 2010, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, με τη χρεοκοπία της χώρας, φράση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, τόνισε ότι με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται φθηνότερα για την ανάπτυξη έργων και δράσεων υπέρ των πολλών.

Νόμος του κράτους τα μη κρατικά ΑΕΙ

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στην Παιδεία, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει κονδύλια 6,5 δισ. ευρώ συν άλλα 2,5 δισ., λέγοντας ότι μείζον στόχος της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τα ιδρύματα να γίνονται πιο εξωστρεφή και να είναι πιο εύκολες οι συμπράξεις τους με ιδρύματα εξωτερικού, ενώ ανακοίνωσε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την εισαγωγή μη κρατικών ΑΕΙ, προσθέτοντας ότι θα γίνει νόμος εντός του πρώτου μήνα του 2024.

Όσον αφορά στη χώρο της Υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο προϋπολογισμός αφιερώνει ποσό 6 δισ. ευρώ, ενώ επισήμανε ότι από τους ευρωπαϊκούς πόρους θα προχωρήσει η αναβάθμιση των υποδομών της υγείας. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός μίλησε και για «παραοικονομία» στο χώρο της υγείας, η καταπολέμηση της οποίας θα γίνει μέσω αναδιάρθρωσης του ΕΟΠΥΥ και σημείωσε ότι έχει δεσμευτεί προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας πως ό,τι ποσό εξοικονομηθεί, θα παραμείνει στον προϋπολογισμό του για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων.

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%

Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως αδιαπραγμάτευτο στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1%, ουσιαστικά περιγράφοντας και τα όρια της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ συνέδεσε την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού με την ταχεία προώθησε δομικών μεταρρυθμίσεων, λέγοντας ότι πολλές από τις αιτίες που οδήγησαν στην χρεοκοπία του 2010 ζουν και βασιλεύουν και φέροντας ως παράδειγμα τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε το αίτημά του, κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης να είναι κοστολογημένη και σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για νέο ΕΚΑΣ, του ζήτησε να πει πού θα βρει τα 650 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει το μέτρο. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε συλλήβδην την αντιπολίτευση για μηδενιστική κριτική στην κυβέρνηση και υπενθύμισε ότι παρόμοια ρητορική είχε χρησιμοποιήσει και πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, προσθέτοντας ότι «δεν ισχυριστήκαμε ότι όλα είναι τέλεια όμως λέμε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι καλύτερα από ότι ήταν το 2019. Στην ευρύτερη γειτονιά μας εξελίσσονται 2 πόλεμοι. Τα στοιχεία ανάπτυξης τα απαξιώσατε την στιγμή που άλλες πιο ισχυρές χώρες είναι τα όρια της ύφεσης. Εμείς καταφέρνουμε να κρατάμε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον ΜΟ της ΕΕ».

Διαβάστε επίσης:

Προϋπολογισμός 2024: Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή με 158 ψήφους – Καταψήφισαν 142 βουλευτές

Χατζηδάκης: «Συνταγή που πετυχαίνει, δεν την αλλάζεις»

Φάμελλος: Άδικος προϋπολογισμός, με ρουσφέτια, ξεπουλήματα και ρεκόρ φόρων – Ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται για την πολιτική αλλαγή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 21:17