search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 17:02
MENU CLOSE

Ευρωκοινοβούλιο: Σφοδρές αντιδράσεις για τη θηριώδη ανακαίνιση 455 εκατ. ευρώ στο κτήριο Spaak – «Ας πάρουμε κάστρο»! 

18.12.2023 11:35
eu new

Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης με την προκλητική και εξωφρενικά δαπανηρή ανακαίνιση του κτιρίου «Paul-Henri Spaak» στις Βρυξέλλες, ύψους… 455 εκατομμυρίων ευρώ, έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις και διαφωνίες εντός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Η απόφαση ελήφθη από το προεδρείο της ευρωβουλής και αναμένεται να εισαχθεί στην επιτροπή προϋπολογισμού.

Αλλά το ποσό είναι τεράστιο και πρωτοφανές για οποιαδήποτε ανακαίνιση –τουλάχιστον για δημόσιο κτίριο στον δυτικό κόσμο– με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει αλγεινή εντύπωση για τον τρόπο που διαχειρίζονται οι αρμόδιοι τα χρήματα του Ευρωπαίου φορολογούμενου.

Η δε πληροφορία ότι το αρχικό ποσό που συζητούνται για να διατεθεί για την ανακαίνιση ήταν πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τελικά… «περιορίστηκε» στα 455 εκατομμύρια ευρώ, επιτείνει τους προβληματισμούς για την αντίληψη που κυριαρχεί στο κονκλάβιο των Βρυξελλών.

Η αποκάλυψη και η απάντηση

Η αποκάλυψη του θέματος και από το topontiki.gr την περασμένη Τετάρτη, έφερε στην επιφάνεια και τις διαφωνίες ανάμεσα στις ομάδες της ευρωβουλής.  

Κι αυτό παρότι στην επίσημη απάντηση που έστειλε στο topontiki.gr το γραφείο τύπου του ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα και σύμφωνα με την οποία, δεν οργανώθηκε μεν ψηφοφορία, αλλά το προεδρείο είπε ομόφωνα να προχωρήσει η ανακαίνιση.

Η επιστολή αναφέρει συγκεκριμένα: «Το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (το οποίο αποτελείται από τους 14 Αντιπροέδρους και την Πρόεδρο) στις 11 Δεκεμβρίου 2023 ενέκρινε ομόφωνα πρόταση για τη σταδιακή ανακαίνιση του κτιρίου Paul-Henri Spaak, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα τελευταία περιβαλλοντικά πρότυπα και πρότυπα ενεργειακής απόδοσης, διατηρώντας παράλληλα την υφιστάμενη λειτουργικότητά του και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του. Δεν οργανώθηκε ψηφοφορία, σημειώστε όμως ότι υποστηρίχθηκε ομόφωνα να προχωρήσει η αναγκαία αυτή ανακαίνιση».

Σημειωτέον ότι ο μόνος Έλληνας ευρωβουλευτής που συμμετέχει στο προεδρείο είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, εκλεγμένος μεν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της Νέας Αριστεράς πλέον.

Αντιδρούν οι Σοσιαλιστές

Ωστόσο αποδεικνύεται ότι άλλα λένε επισήμως οι υπηρεσίες του ευρωκοινοβουλίου και άλλα συμβαίνουν. Κι αυτό διότι οι Σοσιαλιστές διαφωνούν με το ποσό που συζητείται, αν και δεν αντίκεινται στην ανάγκη μίας ανακαίνισης.

Από το Γραφείο τύπου (Silvia Pelz, Head of Unit, Press) της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών λάβαμε την εξής απάντηση:

«Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αρχικά υπέρ της ανακαίνισης του κτιρίου Spaak για οποιονδήποτε επείγοντα λόγο ασφαλείας και ενεργειακής απόδοσης. Ωστόσο, η Ομάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει τον προκαθορισμένο προϋπολογισμό που προγραμματίζεται για αυτό το έργο. Έχουμε ζητήσει προηγουμένως μια εξωτερική επιθεώρηση που θα παρέχει μια λεπτομερή ανάλυση των οικονομικών πτυχών της ανακαίνισης και θα διασφαλίσει μια οικονομικά βιώσιμη χρήση του χρημάτων των φορολογουμένων. Λυπούμαστε που η πρότασή μας δεν έχει ληφθεί υπόψη».

«Καλύτερα να πάρουμε κάστρο για τους ευρωβουλευτές»!

Παράλληλα το topontiki.gr έχει στη διάθεσή του το απόσπασμα, με τη θέση που εξέφρασε ο ευρωβουλευτής Nils Usakovs, μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών και εισηγητής S&D για την Κτιριολογική Πολιτική της ΕΕ, σχετικά με την ανακαίνιση του κτιρίου του SPAAK. Η οποία είναι η εξής:  

«Η πλειονότητα των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέρχεται από κοστουμιές ενός μεγέθους, όπου μπορείτε να ανακαινίσετε ολόκληρο το κέντρο της πόλης για 500 εκατομμύρια ευρώ. Με τέτοιο ποσό είναι ακόμη δυνατό να αγοράσετε ένα λογικό κάστρο που να χωράει όλους τους ευρωβουλευτές. Η ΕΕ αγωνίζεται να βρει χρήματα για να στηρίξει την Ουκρανία και δεν υπάρχει ακόμη λύση για αναθεωρημένο ΠΔΠ. Η δαπάνη μισού δισεκατομμυρίου σε περιόδους κρίσης για την ανακαίνιση ενός κτιρίου είναι μια απόφαση που θα βλάψει την ΕΕ τόσο από πλευράς πόρων όσο και από πλευράς φήμης, περισσότερα από όσα μπορούν να κάνουν όλοι οι αντιευρωπαϊκοί ριζοσπάστες μαζί. Αντιτίθεμαι σε αυτήν την εξαιρετικά κακή απόφαση».

Επιστολή στην Μέτσολα

Στο μεταξύ, ευρωβουλευτές και από άλλες ομάδες εκφράζουν διαφωνίες με τη θηριώδη ανακαίνιση. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Nicolaus Fest έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της ευρωβουλής, βάζοντας θέμα σπατάλης.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Πρόεδρε Μέτσολα, Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στις ανησυχίες μου σχετικά με την προτεινόμενη ανακαίνιση 490 εκατομμυρίων ευρώ του κτιρίου PHS στις Βρυξέλλες. Όπως θα δείτε στην επιστολή που επισυνάπτεται, σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας για τους πολίτες μας είναι απλώς απαράδεκτο να σπαταλούνται τα χρήματα των φορολογουμένων σε αυτήν την περιττή ανακαίνιση.

Θα ήθελα να προτείνω μια λύση που δεν είναι μόνο οικονομικά αποδοτική αλλά και απίστευτα αποδοτική, οι λεπτομέρειες της οποίας περιλαμβάνονται στην επιστολή μου».

Διευκρινίσεις για την ανακαίνιση

Στην απάντηση που απέστειλε το γραφείο τύπου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το δημοσίευμα της περασμένης Τετάρτης στο topontiki.gr, αναφέρεται και ο στόχος του έργου, καθώς και ένα σύντομο ιστορικό του κτιρίου.

Συγκεκριμένα:  

«Στόχος του έργου ανακαίνισης είναι να υλοποιηθεί μια θεμελιώδης περιβαλλοντική ανακαίνιση, καθώς και τεχνικές και σχετικές με την ασφάλεια αναβαθμίσεις. Ένα μεγάλο μέρος των εργασιών θα αποσκοπεί στη σημαντική βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής του απόδοσης, αποδεικνύοντας τη δέσμευση του Κοινοβουλίου στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Η ανακαίνιση του κτιρίου Paul-Henri Spaak στις Βρυξέλλες κρίνεται αναγκαία λόγω διαφόρων ελλείψεων σε διαφορετικούς τομείς. Απαιτείται ουσιαστική ανακαίνιση για να διασφαλιστεί ότι το κτίριο πληροί τις τεχνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και σχετικές με την ασφάλεια απαιτήσεις. Αντί να επιλέξει μια ολοκληρωτική ανακαίνιση, το Προεδρείο επέλεξε τη λιγότερο ενοχλητική επιλογή για τις κοινοβουλευτικές δραστηριότητες και με το χαμηλότερο κόστος, συγκριτικά με τις άλλες επιλογές που τέθηκαν υπό συζήτηση.

Το Προεδρείο κάλεσε στη συνέχεια τον Γενικό Γραμματέα να ενημερώσει την επιτροπή Προϋπολογισμών για την απόφαση αυτή και να παραπέμψει το θέμα στην επιτροπή Προϋπολογισμών, η οποία θα γνωμοδοτήσει σύμφωνα με το άρθρο 266 του δημοσιονομικού κανονισμού της ΕΕ.

Συμπληρωματικές πληροφορίες/Ιστορικό:

Το κτίριο αυτό, με μικτό εμβαδόν 84.153 τ.μ., σχεδιάστηκε ως διεθνές συνεδριακό κέντρο από βελγική κοινοπραξία στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το κτίριο τέθηκε σε λειτουργία το 1993 και το 1995. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, το Κοινοβούλιο αποφάσισε να το μισθώσει. Στη συνέχεια έγινε το πρώτο κτίριο που το Κοινοβούλιο αγόρασε στις Βρυξέλλες».

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Βρέθηκε συσκευή υποκλοπών στο γραφείο του επικεφαλής των ΕΔ – Τι λένε οι υπηρεσίες ασφαλείας

Γερμανία: Εξελέγη ο πρώτος δήμαρχος πόλης με την υποστήριξη του ακροδεξιού AfD (videos)

Γάζα: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίζει για κατάπαυση του πυρός – Η στάση των ΗΠΑ (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 17:02