search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:56
MENU CLOSE

Τροπολογία για μετανάστες: Πώς ο Σαμαράς κατάφερε να κάνει άνω κάτω τη ΝΔ – Crash test με την ονομαστική ψηφοφορία

18.12.2023 15:01
samaras-mitsotakis

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας το αναμενόμενο. Ότι δηλαδή επιβάλλεται κομματική πειθαρχία στους βουλευτές της ΝΔ στην ονομαστική ψηφοφορία που προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία που προβλέπει ότι μειώνεται στα τρία από επτά χρόνια, το διάστημα που θέλουν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, για να πάρουν άδεια παραμονής.

Την αναγκαστική αυτή κυβερνητική κίνηση, προκάλεσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όταν εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στην τροπολογία κι έστειλε τελεσίγραφο στο Μέγαρο Μαξίμου να την αποσύρει.

Και μπορεί να μην έχει την παλαιότερη επιρροή στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα ο κ. Σαμαράς, ωστόσο με τις θέσεις του, οι οποίες εκφράζουν ένα μεγάλο μέρος της λαϊκής δεξιάς, κατάφερε να προκαλέσει την πρώτη μεγάλη κρίση στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Πιθανόν δε να είναι αυτό και μία πρόβα τζενεράλε για το τι μπορεί να συμβεί εάν και όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να φέρει στη Βουλή τη ρύθμιση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η διαφοροποίησή του επί της τροπολογίας για τους μετανάστες ήταν αποφασιστικής σημασίας για να εκδηλωθούν κι άλλες διαφωνίες στη ΝΔ (με κυριότερη εκείνη του Θάνου Πλεύρη, αλλά και άλλων βουλευτών, όπως οι καραγκούνης, Χρυσμάλλης κλπ) και να σημάνουν συναγερμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Προφανώς και όπως δείχνουν ήδη τα πράγματα, οι διαφωνούντες θα πειθαρχήσουν, αλλά το ενδιαφέρον είναι τι θα πράξει ο κ. Σαμαράς στην ψηφοφορία που θα γίνει την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ως πρώην πρωθυπουργός έχει εξαιρεθεί από το μέτρο της κομματικής πειθαρχίας και δεν θα υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος ό,τι κι αν επιλέξει να κάνει.

Αλλά έχει κομβική σημασία για την εξέλιξη της εσωτερικής γαλάζιας σύγκρουσης, εάν θα εμφανιστεί και καταψηφίσει την τροπολογία ή θα προτιμήσει να απέχει, αρκούμενος στο γεγονός ότι έκανε γνωστή τη διαφωνία του – έτσι κι αλλιώς η ρύθμιση θα περάσει με ευρεία πλειοψηφία, αφού είναι υπέρ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Εάν επιλέξει να πάει μέχρι τέλους τη διαφοροποίηση θα είναι ένα μήνυμα και για τη στάση που θα τηρήσει σε άλλα μέτωπα, όπου ήδη έβαλε το δικό του στίγμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαφωνήσει τόσο με το διάλογο που έχει ξεκινήσει η Αθήνα με τον Ερντοπγάν, όσο και με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Δύο θέματα, που για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελούν μεγάλα στοιχήματα της δεύτερης πρωθυπουργικής θητείας.

Και τα οποία δεν είναι καθόλου δημοφιλή στο χώρο της υπερσυντηρητικής και λαϊκής δεξιάς. Σε συνδυασμό δε με τη γενικότερη στροφή του πρωθυπουργού προς το κεντρώο ακροατήριο και την αξιοποίηση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό μίγμα στα δεξιά, εντός και εκτός, της ΝΔ, όπου κυρίαρχη πολιτική επιρροή φαίνεται να έχει ο Μεσσήνιος πολιτικός.

Η στάση του κ. Σαμαρά προβληματίζει και προκαλεί αντιδράσεις από την ηγεσία της ΝΔ. Αν και αυτές δεν εκδηλώνονται πάντα ανοιχτά.

Η Ντόρα Μπακογιάννη όμως δεν κρύβει τη δυσφορία και την απορία της για το τι επιδιώκει ο πρώην πρωθυπουργός. Δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάποιου είδους βεντέτα (αναβίωση της παλιάς κόντρας Μητσοτακικών – Σαμαρικών), αλλά το πρωί της Δευτέρας δεν έκρυβε τη δυσκολία της να εξηγήσει τις κινήσεις του άλλοτε αντιπάλου της για την ηγεσία της ΝΔ.

Το βέβαιο είναι, όπως φαίνεται, ότι αφενός ο κ. Σαμαράς δεν θα σταματήσει να μιλά όπου κι όταν διαφωνεί με τις «κεντρώες» ή και φιλελεύθερες πολιτικές του κ. Μητσοτάκη, ραγίζοντας την εικόνα της γαλάζιας παντοκρατορίας. Και αφετέρου το Μέγαρο Μαξίμου θα κοιτάξει να κρατήσει με κάθε τρόπο τη συνοχή της υπόλοιπης κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς σε πέντε μήνες υπάρχουν ευρωεκλογές και δεν έχει την πολυτέλεια να υποστεί σημαντική απώλεια δυνάμεων, έστω κι αν τώρα δεν απειλείται ευθέως από την αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη για ιδιωτικά ΑΕΙ: Πρωθυπουργός που κουρελιάζει το Σύνταγμα και στέκεται προσοχή στον Σαμαρά

Μετανάστες: Ποιους βουλευτές φοβήθηκε η ΝΔ και επιβάλλει κομματική πειθαρχία – Η «βόμβα» Πλεύρη και ο Σαμαράς

Μαρινάκης: Αυτονόητη η κομματική πειθαρχία στο θέμα με τους μετανάστες – Εξαιρείται ο Σαμαράς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:56