search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 12:37
MENU CLOSE

Μετανάστες: Ποιους βουλευτές φοβήθηκε η ΝΔ και επιβάλλει κομματική πειθαρχία – Η «βόμβα» Πλεύρη και ο Σαμαράς

18.12.2023 13:15
neadimokratia-sima

Με την πρώτη μεγάλη ρωγμή απειλείται ευθέως η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, εξαιτίας της τροπολογίας για την παροχή αδειών στους μετανάστες που είναι στη χώρα μας τρία χρόνια.

Η οξεία διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη ρύθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, «απελευθέρωσε» βουλευτές, ακόμα και δύο στελέχη, που εκ του ρόλου τους δεν το περίμενε κανείς, να διαμηνύσουν και τις δικές τους διαφωνίες.

Ο φόβος μήπως λάβουν οι διαφοροποιήσεις εκτεταμένη μορφή, ήταν που προκάλεσε «κόκκινο συναγερμό» στο Μαξίμου, με την ηγεσία της κυβέρνησης να επιβάλει κομματική πειθαρχία στην ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός εκείνων των γαλάζιων βουλευτών που δεν θα ψήφιζαν ίσως να έφτανε ή και να ξεπερνούσε τους δέκα. Πράγμα που θα εμφάνιζε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τραυματισμένη να βασίζεται στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για να περάσει την τροπολογία.

Πέρα από τον κ. Σαμαρά, για τον οποίο πάντως δεν ισχύει η κομματική πειθαρχία, λόγω του ότι είναι πρώην πρωθυπουργός, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι διαφοροποιήσεις του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Θάνου Πλεύρη και του υφυπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Παππά.

Ο πρώτος είναι μεν γνωστό ότι έχει «σκληρές» θέσεις στο μεταναστευτικό, αλλά η θεσμική θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου δεν επιτρέπει τέτοιου είδους διαφοροποιήσεις. Μάλιστα σε δηλώσεις του χαρακτήρισε έκπτωση της πολιτικής της ΝΔ την τροπολογία για τους μετανάστες και σωστές τις ενστάσεις Σαμαρά.

Η δε διαφοροποίηση του κ. Παππά ταράζει τα νερά, διότι παραβιάζει τον πολιτικό κανόνα που λέει ότι τα μέλη της κυβέρνησης οφείλουν να στηρίζουν κάθε πρωτοβουλία της. Εκτός κι αν προτιμούν να παραιτηθούν.

Από βουλευτές, εκείνοι που έχουν διαφωνίες και τις διατύπωσαν δημοσίως είναι μεταξύ άλλων, ο Κώστας Καραγκούνης – δήλωσε ότι θα την καταψήφιζε εάν δεν υπήρχε κομματική πειθαρχία – ο Μίλτος Χρυσομάλλης και άλλοι.

Στο παρασκήνιο φέρεται να έχουν από επιφυλάξεις έως διαφωνίες, ο Φώτης Μπαραλιάκος, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Κώστας Βλάσσης, ο Γιάννης Πασχαλίδης, ο Θανάσης Καβαθάς, ενώ ο Περικλής Μαντάς για τον οποίο υπήρχαν υποψίες, έκανε την κίνηση και χαιρέτησε την τροπολογία – χωρίς να είναι βέβαιο ότι τη θεωρεί πραγματικά θετική.

Διαβάστε επίσης:

Μαρινάκης: Αυτονόητη η κομματική πειθαρχία στο θέμα με τους μετανάστες – Εξαιρείται ο Σαμαράς

«Καρφί» Ντόρας για Σαμαρά: Δεν καταλαβαίνω τις παρεμβάσεις

Κομματική πειθαρχία θέτει ο Άδωνις για τη μονιμοποίηση μεταναστών: «Αν δεν θες να ψηφίσεις, χαιρετάς και κάνεις κάτι άλλο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 12:32