search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:19
MENU CLOSE

Μητσοτάκης για επαγγελματική εκπαίδευση: ΕΠΑΛ και ΙΕΚ ενσωματώνονται σε Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

19.12.2023 11:28
mitsotakisepal

Τις βασικές γραμμές και κατευθύνσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση στο Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο στο Πέραμα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ενσωμάτωση Επαγγελματικών Λυκείων, Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης και Δημόσιων ΙΕΚ σε νέα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ), ενώ ειδικά τα ΙΕΚ θα εξελιχθούν σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΑΚ). Τα ΚΕΕΚ θα παρέχουν επίσης Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας, ενώ υποχρεωτικά θα διαθέτουν εργαστηριακό κέντρο. Οι εργαστηριακές υποδομές θα ενισχυθούν με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για τον οποίο θα διατεθούν 124 εκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας σε μαθητές του ΕΠΑΛ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η στήριξη της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της εκπαιδευτικής μας πολιτικής. Γι’ αυτό και αποδίδω τόσο μεγάλη σημασία στο νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε ο υπουργός. Μπορεί πολλά από αυτά να φαίνονται οργανωτικά και γραφειοκρατικά, όμως έχουν μεγάλη σημασία για να μπορέσουμε ακριβώς να πετύχουμε αυτό το οποίο τελικά θέλουμε. Πώς θα διασυνδέσουμε τις δικές σας φιλοδοξίες με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και πώς θα μπορέσουμε να σας δώσουμε σε όλα τα επίπεδα της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάλογα με το τι θα επιλέξετε, εκείνες τις δεξιότητες που την επόμενη μέρα θα σας επιτρέψουν να βρείτε εύκολα μια καλή δουλειά».

«Και τονίζω το “καλή δουλειά”, διότι αν δείτε, παραδείγματος χάρη, τους μισθούς οι οποίοι πληρώνονται εδώ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη για τα παιδιά τα οποία αποκτούν ειδικότητες τις οποίες ζητά ο ίδιος ο κλάδος, προφανώς δεν μιλάμε για μεροκάματα τα οποία σχετίζονται με τον κατώτατο μισθό. Μιλάμε για πολύ καλύτερους μισθούς και για μια προοπτική καριέρας η οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά ελκυστική», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι “αποπαίδι” της εκπαίδευσης, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Είναι μια συνειδητή επιλογή, μπορεί να είναι η πρώτη επιλογή, πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για πολλά νέα παιδιά. Και δικό μας χρέος είναι να γνωρίζετε ότι εφόσον επιλέξετε αυτό το δρόμο θα έχετε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση θεωρητική και πρακτική».

Σημείωσε, δε, ότι από την αρχή «είδαμε ότι υπάρχει ένα χάσμα ουσιαστικά μεταξύ της ανώτατης εκπαίδευσης και της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση να θεωρείται το “αποπαίδι” ή μία επιλογή ανάγκης, μια δεύτερη επιλογή γι’ αυτά τα παιδιά τα οποία δεν μπορούσαν να στοχεύσουν στο να μπουν σε κάποιο πανεπιστήμιο και αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο λάθος. Είναι λάθος καταρχάς από οικονομικής πλευράς, διότι αν δει κανείς σήμερα -και έχει ενδιαφέρον αυτό για τις δικές σας επιλογές- τα στοιχεία της ανεργίας των νέων, θα διαπιστώσει ότι μεγαλύτερη ανεργία των νέων έχουμε στους πτυχιούχους των Πανεπιστημίων και πολύ μικρότερη ανεργία έχουμε στους αποφοίτους των τεχνικών σχολών, των ΕΠΑΛ, των δημόσιων ΙΕΚ. Άρα, η ίδια η αγορά εργασίας μας αναγκάζει να επενδύσουμε περισσότερο στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση σε όλες της τις εκφάνσεις».

Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι στόχος είναι να υπάρχει «η τοπική διασύνδεση μεταξύ των επιχειρήσεων και των δομών τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ώστε κάθε περιοχή μπορεί να έχει μία ιδιαιτερότητα, αυτή να αποτυπώνεται τελικά στην τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση την οποία προσφέρουμε και με αυτόν τον τρόπο και οι μαθητείες θα είναι πιο εύκολες, διότι οι ίδιες επιχειρήσεις έχουν ανάγκες, θέλουν να δίνουν ευκαιρία στα παιδιά, διότι βλέπουν στα νέα παιδιά τα οποία εκπαιδεύουμε τους αυριανούς πιθανούς εργαζόμενους», δεδομένου ότι το νομοσχέδιο προβλέπει πως εντός κάθε ΚΕΕΚ θα ιδρυθεί και θα λειτουργεί Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ), το οποίο θα ενισχύει περαιτέρω την σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Γεραπετρίτης: Από την υπόκλιση στον Ερντογάν στην απόφαση να κατεβάσει έργο τέχνης για χάρη του Νατσιού – Παρέμβαση Κασσελάκη

Κώστας Καραγκούνης: «Διαφωνώ με την τροπολογία για τους μετανάστες, αλλά θα την ψηφίσω» (Video)

ΠΑΣΟΚ: Στα ύψη η σύγκρουση για την χρεοκοπία της Ελλάδας και τον Κώστα Καραμανλή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:18