search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:48
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Στα ύψη η σύγκρουση για την χρεοκοπία της Ελλάδας και τον Κώστα Καραμανλή

19.12.2023 07:59
ANDROUL;AKIS NEW

Με το ΠΑΣΟΚ να εδραιώνεται στην 2η θέση στις δημοσκοπήσεις και με τον Νίκο Ανδρουλάκη να «κουβαλάει» το βάρος των τελευταίων μετρήσεων δεν είναι λίγοι οι παρατηρητές του Κεντροαριστερού χώρου οι οποίοι βλέπουν ότι δεν αργεί η στιγμή όπου οι δύο μεγαλύτεροι πολιτικοί αντίπαλοι της Μεταπολίτευσης θα αρχίσουν να κονταροχτυπιούνται για το παρελθόν τους. 

Στο στόχαστρο η χρεοκοπία Καραμανλή 

Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής στην περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή, περίοδος κατά την οποία η χώρα χρεοκόπησε σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη, δεν είναι καθόλου τυχαία.

Η στάση του Κινήματος το επόμενο διάστημα απέναντι στην Νέα Δημοκρατία θα έχει πολύ έντονη την πολιτική αναμέτρηση για το τι κατάφεραν οι δύο παρατάξεις από την Μεταπολίτευση και έπειτα. 

«Πανηγυρίζει η Νέα Δημοκρατία για την επενδυτική βαθμίδα, η παράταξη που είναι υπεύθυνη που χάσαμε την επενδυτική βαθμίδα. Η παράταξη που μας οδήγησε στο χείλος της χρεοκοπίας το 2009, λέει ότι είναι δικό της επίτευγμα.

Έλεος, δεν είμαστε λωτοφάγοι.Είστε η παράταξη που έστρωσε τον δρόμο στον ακραίο λαϊκισμό και τη διχόνοια. Εσείς μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίξατε το κουτί της Πανδώρας για μια εποχή ακραίας αντιπαλότητας, τοξικότητας στον δημόσιο λόγο και στα social media. Μια εποχή καθολικής απόρριψης της διαφορετικής άποψης. 

Έχετε τεράστια ευθύνη, γιατί κάνατε σχεδόν αδύνατη τη δημιουργία κοινής συνείδησης για το ποιες είναι οι χρόνιες παθογένειες, ποια είναι τα αίτιά τους, και με ποιες ρήξεις θα τις κάνουμε παρελθόν», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτής της «γαλάζιας» παράταξης. 

Με το παραπάνω απόσπασμα της ομιλίας του ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αναφέρθηκε μόνο στην περίοδο Καραμανλή αλλά και αυτής της περιόδου Σαμαρά, η οποία σύμφωνα με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ «έστρωσε τον δρόμο στον ακραίο λαϊκισμό και τη διχόνοια». 

Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η επίθεση στο… αμαρτωλό παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας μόνο κέρδος μπορεί να φέρει, ειδικά στους Κεντρώους ψηφοφόρους για τους οποίους δίνεται μάχη αυτή την περίοδο όπως έγραψε στο χθεσινό ρεπορτάζ το topontiki.gr

Είπαν για… Καραμανλή 

Βλέποντας την επίθεση που έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την περίοδο του Κώστα Καραμανλή από το βήμα τη Βουλής, κορυφαία στελέχη άρχισαν να «πανηγυρίζουν» για το γεγονός ότι η σύγκρουση με την Νέα Δημοκρατία αρχίζει να κλιμακώνεται. 

Κορυφαίο κομματικό στέλεχος και πρώην Υπουργός επί Πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου μιλώντας στο topontiki.gr υπογράμμισε ότι η σύγκρουση για την περίοδο Κώστα Καραμανλή μπορεί να είναι εύκολη αρκεί να «υπενθυμίζονται στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάθε μέρα δηλώσεις που έκαναν κορυφαίοι ευρωπαίοι ηγέτες, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και θεσμικοί παράγοντες για την καταστροφική οικονομική πολιτική του πρώην «γαλάζιου» Πρωθυπουργού».  

Ευρωκοινοβούλιο: Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ψήφισμα που εξέδωσε τον Μάρτιο του 2014, κάνει λόγο για «μακροχρόνιο δημοσιονομικό εκτροχιασμό» και «στατιστική λαθροχειρία». Αναφέρει, ειδικότερα, τα εξής: 

«Πριν από την έναρξη του προγράμματος συνδρομής ΕΕ-ΔΝΤ, το οποίο δρομολογήθηκε την άνοιξη του 2010, υπήρχε ένας διττός φόβος που αφορούσε την “αφερεγγυότητα” και τη “μη βιωσιμότητα” των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας ως αποτέλεσμα της συνεχώς μειούμενης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και του μακροχρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, λόγω της χαμηλής πραγματικής είσπραξης φόρου εταιρειών (…). H προβληματική κατάσταση της Ελλάδας οφειλόταν και στη στατιστική λαθροχειρία κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κατάρτισης του προγράμματος».

Greek Statistics: Η Eurostat διαπιστώνει ότι οι πρακτικές της κυβέρνησης Καραμανλή, ιδιαίτερα το 2009, όταν το έλλειμμα είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ξεπέρασαν τα όρια της δημιουργικής λογιστικής και έφτασαν στην ωμή παραποίηση των στοιχείων.

Γιούνκερ: Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει τονίσει (συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα», Οκτώβριος 2010) ότι από το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή δεχόταν πιέσεις να λάβει μέτρα για την οικονομία, αλλά τελικά τα μέτρα έλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου:

Αλμούνια:  Ο πρώην επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια, έχει μιλήσει ανοιχτά (συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής», Ιούνιος 2013) για τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που οδήγησε στον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές:

«Μας έδωσαν το φθινόπωρο του 2008 έναν προϋπολογισμό, που προέβλεπε έλλειμμα για το 2009, 1,8%. Τον πρώτο κιόλας μήνα είχε ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ και τον Απρίλιο το έλλειμμα ήταν πάνω από 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας. Παρουσίασα λοιπόν μία αυστηρότατη εισήγηση στο Eurogroup με προτάσεις για την άμεση δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας.

Το Eurogroup υιοθέτησε τις προτάσεις μου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες δεν έκανε τίποτα. Μας έλεγαν ότι η κατάσταση δεν είναι και τόσο σοβαρή και σκέφτονταν τις εκλογές που είχαν μπροστά τους».

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα όσα διακινούνται μεταξύ «ΠΑΣΟΚων» για την περίοδο Καραμανλή από το βράδυ της Κυριακής με την υποσημείωση μάλιστα ότι για αυτά γνώριζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκείνη την περίοδο. 

Διαβάστε επίσης

Καιρίδης για τροπολογία: Δεν νομιμοποιούνται οι παράνομοι μετανάστες, απλώς τους δίνεται δικαίωμα στη νόμιμη εργασία

Νίκος Παππάς: «Μόνο στα κέρδη του χρηματιστηρίου οφείλεται η κατάταξη του Economist που πανηγυρίζει ο κ. Χατζηδάκης»

Γεωργιάδης για Σαμαρά: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:48