search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:47
MENU CLOSE

Σπιράλ γλυκοπατάτας στο φούρνο

19.12.2023 06:30
GLUKOPATATES

Ένα ξεχωριστό συνοδευτικό πιάτο με γλυκοπατάτες που ετοιμάζεται εύκολα, μαγνητίζει τα βλέμματα με την εμφάνισή του και εντυπωσιάζει με τη γεύση του. Φτιάξτε το για το γιορτινό τραπέζι, συνοδέψτε το με ότι επιθυμείτε καθώς ταιριάζει με τα πάντα και είναι σίγουρο ότι θα γίνει η αγαπημένη σας συνταγή ακόμα και για τα καθημερινά χειμωνιάτικα δείπνα.

Υλικά για τη Συνταγή

1.250 γραμμάρια γλύκοπατάτες (4-5 τεμάχια με όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφο σχήμα, 6 εκατοστών πάχους περίπου και 20 εκατοστών μήκος), κομμένες σε λεπτές φέτες με τη φλούδα τους
30 γραμμάρια (2 κουταλιές της σούπας) βούτυρο, λιωμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σκεύος
¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο + λίγα κλωναράκια για τη διακόσμηση
Χοντρό θαλασσινό αλάτι ή τρίμματα φέτας ή τραγανό ψημένο μπέικον

Εκτέλεση

1.Αρχικά, προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και αλείψτε τη βάση και τα πλαϊνά ενός στρογγυλού σκεύους με λίγο ελαιόλαδο.

2.Καθαρίστε και κόψτε τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους σε φέτες 3-4mm με τη βοήθεια ενός μαντολίνο και βάλτε τις σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίξτε όλο το βούτυρο και τη μία κουταλιά ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και το δεντρολίβανο και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας, διαχωρίζοντας τις φέτες, ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα.

3.Στρώστε τις φέτες στο σκεύος σε κυκλικό σπιράλ σχήμα, προσέχοντας να διαλέξετε τις πιο ομοιόμορφες σε σχήμα, επικαλύπτοντας η μια την άλλη όπως στη φωτογραφία. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε πιάνοντας με τα χέρια σας μια στοίβα κάθε φορά και τοποθετώντας την στο πλάι του σκεύους. Γείρτε τις φέτες λίγο ώστε να υπερκαλύπτουν η μία την άλλη και να απλώνονται ελαφρά καθώς γεμίζουν το ταψί.

4.Καλύψτε με αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο και ψήστε για 30 λεπτά έτσι όπως είναι σκεπασμένες, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά οι πατάτες και να είναι σχεδόν πλήρως ψημένες.
5.Βγάλτε τις από το φούρνο, δυναμώστε τη θερμοκρασία στους 200ο C στον ανεμιστήρα, ξεσκεπάστε τις και αλείψτε τις με την υπόλοιπη 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Ροδίστε τις έτσι για 20 λεπτά, μέχρι να τραγανίσουν οι άκρες τους και να είναι πλήρως ψημένες. Ελέγξτε το ψήσιμο με την άκρη ενός μαχαιριού ή ένα ξύλινο καλαμάκι.

6.Για το σερβίρισμα πασπαλίστε με χοντρό θαλασσινό αλάτι ή τρίμματα φέτας, επιπλέον ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και ένα ολόκληρο κλαράκι και σερβίρετε αμέσως γιατί η γλυκοπατάτες χάνουν την τραγανότητά τους καθώς κρυώνουν.

Συμβουλή

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μακρόστενο ταψί, τοποθετώντας τις πατάτες σε σειρές και όχι σε σπειροειδές σχήμα.

Διαβάστε επίσης:

Ζύμη (Pâte à Choux) για αλμυρές ή γλυκές δημιουργίες

Χωριάτικες χυλοπίτες αυγών, με λάχανο (Káposztás Tészta)

Βρώσιμες κουκουνάρες απο δημητριακά πρωινού, φυστικοβούτυρο και πραλίνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06