search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:50
MENU CLOSE

Η Disney γιορτάζει τα 100 της χρόνια – Μια μικρή ανασκόπηση της κληρονομιάς της (videos/photos)

21.12.2023 11:53
disney

Ο Πρόεδρος Dwight D. Eisenhower επαίνεσε κάποτε τον Walt Disney για την «ιδιοφυΐα του ως λαογραφικού δημιουργού». Όταν ο Disney πέθανε το 1966, η κληρονομιά που άφησε πίσω του ήταν δύσκολα διαχειρίσιμη. Το folklore ορίζεται ως μια προφορική παράδοση που εκτείνεται σε γενιές, λέει στους ανθρώπους ποιοι είναι, πώς έφτασαν εδώ και πώς πρέπει να ζήσουν στο μέλλον. Η εταιρεία που δημιούργησε ο Disney, έγινε ο εκφραστής  αυτών των παραδόσεων για τους Αμερικανούς, γυρίζοντας νέες ιστορίες και (πιο συχνά) «επανασυσκευάζοντας» επιδέξια τις παλιές για να συμβαδίζουν με τον νέο αιώνα.

Ξεκίνησε με τον Μίκυ Μάους, ένα ποντίκι που σφύριζε πάνω σε ένα ατμόπλοιο, αλλά καθώς η Disney κλείνει τα 100 της χρόνια, η κληρονομιά της, οι εκατοντάδες ταινίες μεγάλου ή μικρού μήκους, τα σόου, οι μεγάλες παραγωγές, η τεχνολογική υπεροχή της, τα τεράστια και μοναδικά θεματικά πάρκα σε ολόκληρο τον κόσμο, η παραγωγή ενός σύγχρονου κοινού λεξιλογίου, κοινά σημεία αναφοράς που είναι γνωστά από άκρη σε άκρη του κόσμου και κυρίως η ελπίδα και η αθωότητα που εκφράζει σ’ όλα της τα έργα, σε ωθούν να ονειρεύεσαι άλλοτε ένα ουτοπικό κι άλλοτε ένα … ανθρώπινο μέλλον! Ο Walt Disney ήταν ένας οραματιστής του μέλλοντος και ταυτόχρονα του παρελθόντος. Μιλώντας το 1955 είχε πει: «Εδώ δεν έχει σημασία η ηλικία καθώς αναβιώνουμε τις πιο όμορφες αναμνήσεις του παρελθόντος και εδώ οι νέοι μπορούν να απολαύσουν την υπόσχεση του μέλλοντος».

Η Disney αφηγήθηκε ιστορίες folklore ηρώων (Davy Crockett, Paul Bunyan), πριγκίπων και πριγκιπισσών, ακόμη και τα κατορθώματα ενός ποντικιού, ενώ ταυτόχρονα εξελισσόταν ραγδαία τεχνολογικά. Ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρώτος μεγάλος παραγωγός ταινιών που έκανε τηλεοπτικές σειρές. Μια αίσθηση αισιοδοξίας κυριάρχησε στο ήθος της Disney, βασισμένη σε σπιτικές μυθολογίες. Κάθε ιστορία τελειώνοντας αφήνει ένα ηθικό, αναζωογονητικό και ξεκάθαρα αμερικανικό μήνυμα: πίστεψε στον εαυτό σου, πίστεψε στα όνειρά σου, μην αφήνεις κανέναν να σε κάνει να νιώθεις άσχημα γι’ αυτό που είσαι, γίνε ο ήρωας του εαυτού σου και, κυρίως, μη φοβάσαι να κάνεις την ευχή σου σ’ ένα αστέρι!

Οι μύθοι και οι θρύλοι πριν τον Disney δεν ήταν αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Τα παραμύθια ήταν οριακά splatter ιστορίες γεμάτες βία και σκοτάδι. Ο Disney πήρε τα παραμύθια και τα έκανε πιο γλυκά, πιο τρυφερά με την παιδική ψυχή προσθέτοντας κι ένα ηθικό δίδαγμα στο τέλος. Έδωσε στον κόσμο το μεταπολεμικό του όραμα.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘90 (και λίγο πιο πριν), τα studios της Disney παρήγαγαν  παιδικές ταινίες χωρίς να έχουν απέναντί τους κανέναν αντίπαλο. Η Μικρή Γοργόνα, ο Ταρζάν, η Μουλάν, Η Πεντάμορφη και το Τέρας, ο Αλαντίν. Όταν κυκλοφορούσε την καινούργια της ταινία η Disney, ήταν για εμάς, τα παιδιά των 90s, μεγάλη υπόθεση!

Τα παιδιά εκείνη την εποχή δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως η Disney όπως την ήξεραν ανήκε στο παρελθόν. Η εποχή του Μίκυ Μάους έφτανε στο τέλος της κι έτσι το 2006 δημιουργήθηκε ο θρύλος της Pixar και το 2009 μετά το ντεμπούτο του Iron Man που άλλαξε εντελώς τις ταινίες ηρώων, η εταιρία πρόσθεσε τη Marvel Entertainment. Τρία χρόνια αργότερα, το brand name Star Wars εντάχθηκε στη φαρέτρα της. Και δεν σταμάτησε εκεί. Η Disney αγόρασε την 20th Century Fox και την  μετονόμασε σε 20th Century Studios. Όλες αυτές οι αγορές όμως μας έχουν κάνει να αναρωτιόμαστε για την αυθεντικότητά της. τι είναι σήμερα μια ταινία Disney;

Όλα αυτά τα νέα franchise είχαν τεράστια επιτυχία και φυσικά γέμισαν τις τσέπες των στελεχών της. Είναι σαφές ότι ο 21ος αιώνας έφερε αέρα αλλαγής μαζί του και αναδιαμόρφωσε την Disney εκ θεμελίων αλλάζοντας άρδην τη θέση της στην αμερικανική κουλτούρα καθώς έπρεπε να πλάσει από την αρχή μύθους που θα καλύψουν τις νέες γενιές. Το μοτίβο της καλής πριγκίπισσας που τη σώζει ο πρίγκιπας …«και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», προσαρμόζεται στη νέα ψηφιακή εποχή.  

Η Disney πρόσφατα αντιμετώπισε τον όχλο του διαδικτύου ο οποίος την κατηγορούσε για ρατσιστικές και αναχρονιστικές αναφορές στις ταινίες της, ακόμα και σε αυτές που έγιναν τον προηγούμενο αιώνα. Τόσο αφελής επίθεση, λες και ο κόσμος μας δημιουργήθηκε μόλις χτες και δεν υπάρχει και εξελίσσεται εδώ και αιώνες…

 Εδώ και 100 χρόνια η Disney δημιουργεί ταινίες που μεγάλωσαν γενιές και γενιές και ακόμα κι αν οι ιστορίες της μιλούν για πριγκίπισσες, μαγικούς κι ονειρεμένους κόσμους όπου όλα είναι δυνατά, για ανθρώπους που πιστεύουν στο καλό ό,τι κι αν τους συμβεί και για άλλα μη ρεαλιστικά πράγματα, έχει δημιουργήσει στην καρδιά μας μια μικρή θέση για το πιο γλυκό συναίσθημα: την ελπίδα.

Διαβάστε επίσης:

Spotify: Ποιοι είναι οι δέκα καλλιτέχνες που κέρδισαν τη μάχη των streamings

Το εντυπωσιακό τουρ της Μαντόνα έχει ένα στόχο: Να μας θυμίσει ποια είναι η βασίλισσα

Η πραγματική ιστορία της Ποκαχόντας δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο το παρουσιάζει η Disney

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:47