search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 23:14
MENU CLOSE

Μπράιαν Τζόνσον: «Θα ζήσω μέχρι τα 200» – Νέα πειραματική θεραπεία για τον μεγιστάνα που θέλει να νικήσει τον χρόνο

23.12.2023 16:57
bryan_johnson_peiramatiki_ 8erapeia

Σε νέα πειραματική θεραπεία θα υποβληθεί ο μεγιστάνας που θέλει να νικήσει τον χρόνο.

Ο Μπράιαν Τζόνσον κέντρισε το ενδιαφέρον της Minicirlce -μιας startup που θέλει να επαναπρογραμματίσει τα ανθρώπινα γονίδια- η οποία τον επιστράτευσε ως ανθρώπινο πειραματόζωο για τη νέα γονιδιακή της θεραπεία με ενέσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg News, κάθε θεραπεία κοστίζει 25.000 δολάρια, ενώ συνολικά το κόστος ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια – ποσό που δεν θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για τον Τζόνσον που δαπανά περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να δοκιμάσει αμφιλεγόμενες θεραπείες.

Θεωρώντας ότι το όνομά του θα φέρει πολύ κόσμο στην πόρτα της, η εταιρεία του παρέχει τη θεραπεία δωρεάν.

Θεραπεία χωρίς την έγκριση του FDA

Για να υποβληθεί στη γονιδιακή θεραπεία, που δεν έχει την έγκριση του FDA, ο Μπράιαν Τζόνσον έφτασε στο νησί Ροατάν, στα ανοιχτά των ακτών της Ονδούρας.

Η θεραπεία είναι ενέσιμη και στοχεύει στην εκτόξευση της παραγωγής της θυλακτατίνης από τον οργανισμό, μιας πρωτεΐνης που βοηθά στη διαχείριση της παραγωγής άλλων πρωτεϊνών και ορμονών.

Οι ιδρυτές της εταιρείας υποστηρίζουν ότι η θεραπεία μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα, να αυξήσει τη μυϊκή μάζα και την οστική πυκνότητα, να παρατείνει την αντοχή στην άσκηση και να βελτιώσει τα μαλλιά και το δέρμα.

Πρόκειται, όπως υποστηρίζουν, για «το ιερό δισκοπότηρο των μυών, των οστών και του λίπους» και μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες της ανθρωπότητας για «ακραία μακροζωΐα».

Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες που έχουν εξοικειωθεί με το έργο της εταιρείας αμφισβητούν ότι η αύξηση της φολλιστατίνης θα οδηγήσει σε έστω και μικρή αύξηση της διάρκειας ζωής. Μέχρι στιγμής η Minicircle δεν έχει δημοσιεύσει δεδομένα κλινικών μελετών και δεν έχει μιλήσει για τις μεθόδους ανάπτυξής της.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η θεραπεία λειτουργεί, δεν έχει νόημα από επιστημονική άποψη και πιθανότατα θα οδηγήσουν κάποιον στον θάνατο προκαλώντας καρκίνο ή ηπατική ανεπάρκεια», γράφει η Κριστίν Γκλοριόζο, γιατρός και ευρωεπιστήμονας για τη φολλιστατίνη και άλλες μη ρυθμισμένες γονιδιακές θεραπείες στο ενημερωτικό δελτίο της για τη μακροζωία και την υγεία.

Ο 46χρονος μεγιστάνας -ο οποίος που βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα, καθώς ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, άσκησης και ύπνου, ενώ λαμβάνει συμπληρώματα και διάφορες θεραπείες αναζωογόνησης- δεν γνωρίζει τι θα μπορούσε να συμβεί στο σώμα του μετά την ένεση.

Ωστόσο, μαζί με τον γιατρό του, έκαναν ερωτήσεις στην ομάδα της startup και έβαλαν επιστήμονες και έναν πρώην αξιωματούχο του FDA να κάνουν το ίδιο. Δέχτηκε έτσι να δοκιμάσει τη θεραπεία.

44 άνθρωποι ηλικίας από 23 έως 89 ετών

Για τις ιατρικές δοκιμές, η Minicircle -που στηρίζεται μεταξύ άλλων από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματικών κεφαλαίων Peter Thiel και τον συνιδρυτή της OpenAI Inc. Σαμ Άλτμαν– επέλεξε 44 άτομα, ηλικίας 23 έως 89 ετών. Εφόσον σε κάποιον εθελοντή δεν αρέσει το αποτέλεσμα της θεραπείας, μπορεί να απενεργοποιηθεί με μια ένεση.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι με βάση την αξιοποίηση βιοδεικτών, οι εθελοντές μείωσαν τη γενετική τους ηλικία κατά 11 χρόνια κατά μέσο όρο.

Επίσης, κάνει λόγο για βελτίωση στη μυϊκή μάζα, την οστική πυκνότητα, μείωση στο σωματικό λίπος και αισθήματα αυξημένης ευεξίας. Η σημαντικότερη παρενέργεια για ορισμένους ασθενείς ήταν τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο η εταιρεία, επισήμως δεν έχει δημοσιεύει τα αποτελέσματα της δοκιμής, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης ενός εγγράφου για υποβολή σε επιστημονικά περιοδικά.

Πρόσφατη εξέταση αίματος έδειξε αύξηση κατά 160% στα επίπεδα της φυλλοστατίνης στον οργανισμό του Τζόνσον. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη νιώσει ότι έχει μεγαλύτερη αντοχή ή δεν έκανε προσωπικά ρεκόρ ενώ γυμναζόταν. Η εταιρεία θεωρεί ότι είναι φυσιολογικό, καθώς τα αποτελέσματα εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου και μέσα στους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Μακελειό στην Πράγα: Φόβοι για τη φίλη του δράστη που δεν έχει συλληφθεί

Λωρίδα της Γάζας: Αναζωπύρωση των μαχών, αγνοήθηκαν οι εκκλήσεις του ΟΗΕ

Airbus Atlantic: Περισσότεροι από 700 υπάλληλοι με τροφική δηλητηρίαση σε χριστουγεννιάτικο γεύμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:59