search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 22:01
MENU CLOSE

Τα κάλαντα των δημοσκοπήσεων

25.12.2023 12:00
dimitris-stoumpos

Μέρες γιορτών και ευχών δύσκολα «βοηθούν» για αναλύσεις και «εξετάσεις» των εξελίξεων στην πατρίδα μας και στον κόσμο, όμως είναι μέρες που τα κάλαντα έχουν «ακόμη» την «υποδοχή» τους παρά τις συχνά παράφωνες εκτελέσεις τους από συμπαθείς μικρούς η μεγάλους ερμηνευτές.

Έξι μήνες μετά τις διπλές κοινοβουλευτικές εκλογές και σχεδόν τρεις μήνες μετά τις πρόσφατες  περιφερειακές-δημοτικές αναμετρήσεις που «σφράγισαν» το πολιτικό πεδίο με καθοριστικό τρόπο, έχουμε και τα επαναλαμβανόμενα «κάλαντα» των δημοσκοπήσεων που μας λένε πολλά αλλά δεν είναι βέβαιο ότι τα «ακούνε» καλά οι πολιτικές ηγεσίες. Η εκλογική πανίσχυρη καταγραφή της ΝΔ, παρά τις ορισμένες απώλειες στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δείχνει διάρκεια και ουσιαστική δημοσκοπική αντοχή χωρίς  ζημίες παρ ότι συνεχίζει να εμφανίζει κυβερνητικές ελλείψεις και αλλεπάλληλες αδυναμίες, αποτυχίες ιδιαίτερα στο «δικό» της πεδίο της …ασφάλειας!

Με το πρόσφατο φορολογικό «μπάλωμα» που ξεσήκωσε τις αντιδράσεις  μικρομεσαίων που προεκλογικά την «πίστεψαν» και τώρα «φασκελώνουν», την καθυστερημένη αλλά αναγκαία μικρορύθμιση για εργασιακή νομιμοποίηση μεταναστών (που κατήγγειλε ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς σε μια αναμνηστική δόση σκληρής δεξιάς ταυτότητας) και την πομπώδη εξαγγελία για  ίδρυση μη κρατικών(μη κερδοσκοπικών?) ΑΕΙ η κυβέρνηση προσπαθεί να «φύγει» από την παρατεταμένη πίεση και διογκούμενη λαϊκή δυσφορία για την υψηλή ακρίβεια και την αδηφάγο κερδοσκοπία.

Παρά τις όψιμες, αλλά επιβεβλημένες αποφάσεις για πρόστιμα, οι δημοσκοπήσεις στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα στο «Μαξίμου» που αντιλαμβάνεται ότι στα σουπερμάρκετ, στους λογαριασμούς τρέχει μια φθορά που δεν «σβήνει» με το πρωτοσέλιδο του Economist και τις επαναλαμβανόμενες περιοδείες των υπουργών της κυβέρνησης. Βέβαια την ιδία ώρα όλοι γνωρίζουμε ότι έως σήμερα στην Ελλάδα δεν «κινείται» κοινωνικό ρεύμα καταναλωτών, όμως όσο παρατείνεται η ασφυκτική πίεση σε συνταξιούχους, εργαζόμενους, ανέργους κ.α τόσο πιο ευάλωτη θα είναι η σημερινή δημοσκοπική καταγραφή και σε έξι μήνες έρχονται ευρωεκλογές.

Στην ευρύτερη περιοχή της δημοκρατικής αντιπολίτευσης παρά τις σποραδικές προσπάθειες και δηλώσεις θα λέγαμε ότι επικρατεί μια εικόνα-μωσαϊκό, μια πολυδιασπασμένη καταγραφή που προφανώς βολεύει την κυβερνητική πλειοψηφία να εμφανίζεται εν τέλει περίπου ως η μοναδική υπαρκτή «επιλογή». Οι δημοσκοπικές επιδόσεις του κ. Κασελλάκη δίνουν την… τρίτη θέση σταθερά πλέον, πολύ πίσω από τον «μαγικό» άυλο που παίζει τον σκοπό της «ανατροπής» του κ. Μητσοτάκη, ενώ και οι τωρινές μικρές καταγραφές των αποχωρησάντων βουλευτών της «Νέας Αριστεράς» αποτυπώνουν  το βαθύ πρόβλημα που παραμένει στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του καλοκαιριού!

Η δημοσκοπική ελαφρά άνοδος (με τον… «οδοντωτό») του ΠΑΣΟΚ μπορεί να δίνει την ικανοποίηση της δεύτερης θέσης όμως προβληματίζει με τους «ρυθμούς» ανάκαμψης και την μικρή επιρροή στο ανοιχτό πεδίο των προοδευτικών ψηφοφόρων που φαίνονται άστεγοι. Στην ηγεσία του «Περισσού» μοιάζουν ευχαριστημένοι με τις δημοσκοπικές τάσεις σταθερής ενίσχυσης του κόμματος, αλλά παραμένουν  προσκολλημένοι στην «στεγανή», «παγωμένη» θεώρηση και τακτική μπροστά στα επίδικα απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όταν τα μαύρα σύννεφα της ακροδεξιάς, των νεοφασιστών, των μισαλλόδοξων ενισχύονται στην Ευρώπη η απουσία μιας προοδευτικής, αριστερής πολιτικής προγραμματικής πρότασης και ενωτικής προσπάθειας θα αφήνει να «τρέχουν» δίπλα μας οι ακραίοι κίνδυνοι και τα μαύρα πισωγυρίσματα.

Προς το παρόν δίπλα μας πολλαπλασιάζονται οι απογοητεύσεις, οι «αναχωρήσεις», οι ιδιωτεύσεις και οι απαισιοδοξίες. Οι βαρειές κουβέντες και τα πολλά συνθήματα δεν απαντούν στις αγωνίες και τα προβλήματα των συμπολιτών μας(ακόμη και η ιερά σύνοδος κατέφυγε σε απαράδεκτες εκφράσεις για… «κατοικίδια»!!!), χρειαζόμαστε όσο ποτέ πριν να ακούμε τον κόσμο χωρίς αποκλεισμούς και να δρούμε κοινωνικά, αξιακά αλληλέγγυοι ώστε να δρομολογούμε μια πιο δημοκρατική, δημιουργική, ειρηνική πορεία για όλους…

Διαβάστε επίσης:

Σύγχρονο και δίκαιο είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο

Η ορθολογική σχεδίαση των εξοπλισμών ως παράμετρος για την άμυνα και την οικονομία της χώρας   

Τι επιτεύχθηκε στην COP28; Στο επίκεντρο, για πρώτη φορά,η διασύνδεση των ωκεανών και του κλίματος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 21:56