search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 04:18
MENU CLOSE

Συντριβή T-2 στην Καλαμάτα: Οι πρώτες εκτιμήσεις για την τραγωδία

27.12.2023 21:35
pilotos_suntrimmia2
Eurokinissi/Θάρρος

Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται ακόμα στο σημείο που σημειώθηκε η συντριβή του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ2 στην Καλαμάτα, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 40χρονος επισμηναγός. Οι έρευνες που θα φωτίσουν τα αίτια γύρω από τη συντριβή του αεροσκάφους συνεχίζονται με τη βοήθεια προβολέων. Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών και ποια τα σενάρια που εξετάζονται.

Όπως μετέδωσε, το OPEN, σήμερα το πρωί, εξελίσσονταν μία γιορτή η οποία, δυστυχώς μετατράπηκε σε τραγωδία. Όλα έγιναν μπροστά στα μάτια της οικογένειας του 40χρονου πιλότου. Αυτή θα ήταν η τελευταία πτήση με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους Τ2 για τον επισμηναγό. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, είχε κληθεί και η οικογένειά του –η σύζυγος και τα δύο παιδιά του– να είναι στη μονάδα προκειμένου να παρακολουθήσουν αυτή την τελευταία πτήση. Στη συνέχεια, ο πιλότος θα έπαιρνε μετάθεση στα Τ6 αεροσκάφη.

Η οικογένειά του που παρακολουθούσε την πτήση είδε ξαφνικά την πυκνή στήλη καπνού να υψώνεται στον ουρανό. Κατάλαβαν αμέσως τι είχε συμβεί και μαζί με σύσσωμη τη μονάδα, κινητοποιήθηκαν προς το σημείο που έπεσε το αεροσκάφος για να δουν εάν μπορούν να βοηθήσουν τον άτυχο 40χρονο. Ωστόσο, ο επισμηναγός βρέθηκε νεκρός, δεμένος στο κάθισμά του, λίγα μόλις μέτρα από το σημείο του αεροσκάφους.

Πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος – «Πρόκειται για δύσκολες ασκήσεις»

Πηγές από την Αεροπορία δήλωσαν στο Open ότι επρόκειτο για μία πτήση συντήρησης του εκπαιδευτή. ‘Οπως εξήγησαν την περίοδο των εορτών, όταν λείπουν οι Ίκαροι, συμβαίνει οι εκπαιδευτές να κάνουν τέτοιες πτήσεις ώστε, εάν δυνητικά απαιτηθεί, να είναι ετοιμοπόλεμοι. Στην ουσία ήταν για μία άσκηση υποστήριξης που αφορούσε την προσβολή αεροδρομίου σε μεσαίο και χαμηλό ύψος.

Πρόκειται για δύσκολες ασκήσεις που γίνονται σε ρεαλιστική βάση, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος του ατυχήματος και σύμφωνα με τους γνώστες, γίνονται υπό τις συνθήκες ακριβώς που θα χρειαστεί κανείς να πολεμήσει.

Τι εξηγούν οι ειδικοί

Το Τ-2E Buckeye, κατέπεσε κατά την επιστροφή του, μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας στο χωριό Άρι στην περιοχή Μακρομάνη. Τα αίτια συντριβής του εκπαιδευτικού αεροσκάφους T-2, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του, Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, διερευνώνται από επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Ειδικοί αναλυτές στη διερεύνηση αεροπορικών δυστυχημάτων σημειώνουν ότι υπάρχουν δύο ενδεχόμενα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open: είτε επρόκειτο για μηχανική βλάβη, που οδήγησε στη συντριβή, είτε για λάθος εκτίμηση του χειριστή.

Όπως τονίζουν συγκεκριμένα, αυτές οι ασκήσεις έχουν μεγάλη κλήση και πολλά G. Αν κανείς υπερβεί τα μέγιστα επιτρεπτά G της άσκησης, ενδέχεται το αεροσκάφος να έχει απώλεια στήριξης. Λόγω του ύψους, ο επισμηναγός υπάρχει περίπτωση να μην πρόλαβε να εκτιναχθεί, ώστε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.

Επίσης, λόγω της υπέρβασης των G υπάρχει περίπτωση να υπήρξε κάποια βλάβη, είτε στην άτρακτο, είτε στα πηδάλια, είτε στο φτερό. Όλα αυτά τα ενδεχόμενα θα ερευνηθούν από την αρμόδια επιτροπή του Ενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Ποια άλλα σενάρια εξετάζονται

Tο καλό είναι ότι υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να συλλέξουν εύκολα οι Αρχές, διότι το αεροσκάφος έχει πέσει σε σημείο με πρόσβαση. Ήδη συγκεντρώνονται πολλές μαρτυρίες που θα ρίξουν φως στα αίτια του δυστυχήματος.

Επίσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ ερευνάται επίσης αν εκτός από τεχνικό πρόβλημα αν κάποιο πουλί οδήγησε στην συντριβή του αεροσκάφους και την απώλεια του χειριστή του.

T-2: 50 χρόνια στην υπηρεσία της αεροπορίας

Το αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη πρόκειται για ένα αεροπλάνο T-2 βρίσκεται στην υπηρεσία της αεροπορίας 50 χρόνια. Σχεδόν μισό αιώνα εκπαιδεύει Ικάρους και νέους ανθυποσμηναγούς. Όλοι όσοι υπηρετούν σε πολεμικές μοίρες της Αεροπορίας έχουν «περάσει» από T-2. Το συγκεκριμένο μοντέλο πρόκειται να αντικατασταθεί με το M346 γι’αυτό και ήταν η τελευταία του πιλότου με αυτό τον τύπο αεροσκάφους.

Σημειώνεται πως είναι το τρίτο περιστατικό με αυτό το T-1αεροσκάφος αυτά τα 50 χρόνια υπηρεσίας του. Υπήρξε άλλο ένα δυστύχημα στην πολεμική αεροπορία το 2018 με έναν πιλότο να χάνει την ζωή του.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θάνατος του Επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα έφερε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το τριήμερο πένθος θα διαρκέσει από σήμερα Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 έως και την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023.

Η ανακοίνωση:

«Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 έως και την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου2023, για τον θάνατο εν ώρα καθήκοντος του Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα».

«Έφυγε ο άγγελός μου, ήταν άδικο να γίνει έτσι» – Συγκινεί η αδελφή του νεκρού επισμηναγού

«Ήταν στο (αεροδρόμιο) η σύζυγός του και τα παιδιά. Ήταν η τελευταία πτήση για να φύγει διακοπές με την οικογένεια του. Θα έφευγε απλά για Κρήτη επειδή είναι από εκεί η σύζυγός του, να περάσουν Πρωτοχρονιά. Είχε νομίζω πάνω από τρεις χιλιάδες ώρες πτήσης. Ήταν ένα εξαιρετικό παιδί», είπε από την πλευρά της η αδελφή του επισμηναγού, μιλώντας στο Mega, μεταφέροντας πως η οικογένεια έχει χάσει την γη κάτω από τα πόδια της μετά την απώλεια του δικού τους ανθρώπου.

«Έφυγε ο άγγελός μου, έφυγε το παιδί μου. Ήταν άδικο να γίνει έτσι… ήταν πολύ άδικο. Πολύ νέος άνθρωπος. Ένα πολύ νέο παλικάρι που δυστυχώς έφυγε πολύ άδοξα. Έχει δύο μικρά παιδάκια», πρόσθεσε.

Οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία παραμένουν αδιευκρίνιστες. Για την ώρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έκρηξη που οδήγησε σε διασκορπισμό των συντριμμιών του αεροσκάφους στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Λόφος Στρέφη: Αναστέλλεται η εκτέλεση έργων του Δήμου Αθηναίων μετά από προσφυγή κατοίκων στο ΣτΕ

Αναστάτωση στον Πειραιά: Τηλεφώνημα για βόμβα στο πλοίο «Νήσος Σάμος»

Επεισόδια στου Ρέντη: Την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη η κηδεία του αστυνομικού– Τριήμερο πένθος στην αστυνομία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34