search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:18
MENU CLOSE

Η Ρωσία εξαπολύει τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου – Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

29.12.2023 19:14
ukraine
Φωτογραφία αρχείου

Η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου, όπως δήλωσαν ουκρανικές πηγές στο CNN, με έναν άνευ προηγουμένου αριθμό drones και πυραύλων να εκτοξεύονται σε στόχους σε ολόκληρη τη χώρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 26 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 120.

Το κύμα επιθέσεων ξεκίνησε τη νύχτα της Πέμπτης και κινήθηκε σε εθνικό επίπεδο, με εκρήξεις να αναφέρονται στην πρωτεύουσα Κίεβο, καθώς και σε μαιευτήριο στην κεντρική πόλη Ντνίπρο, στην ανατολική πόλη Χάρκοβο, στο νοτιοανατολικό λιμάνι της Οδησσού και στη δυτική πόλη Λβιβ, μακριά από την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Τα πλήγματα συνεχίστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, ανέφερε η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας, καθώς ένα μπαράζ πυραύλων στόχευσε τη βόρεια περιοχή Τσερκάσι, με έναν να χτυπά την πόλη Σμίλα. Άλλοι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας προς τη βορειοανατολική ουκρανική πόλη Σούμι.

«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που είδαμε τόσους πολλούς εχθρικούς στόχους στα μόνιτορ μας σε όλες τις περιοχές και προς όλες τις κατευθύνσεις», δήλωσε ο Γιούρι Ιχνάτ, εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας, στην εθνική τηλεόραση.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει το βράδυ της Παρασκευής για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία, κατόπιν αιτήματος του Κιέβου και των υποστηρικτών του, με αφορμή το μπαράζ επιθέσεων από τη Ρωσία με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η έναρξη της συνεδρίασης ορίστηκε για τις 24.00 (ώρα Ελλάδας).

Από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 31 άμαχοι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 160. Η Πολωνία ανέφερε ότι ένας ρωσικός πύραυλος διείσδυσε στον εναέριο χώρο της και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι η χώρα του και άλλα 35 μέλη του ΟΗΕ ζήτησαν τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ μετά τις επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άνθρωποι και να προκληθούν σοβαρές καταστροφές σε πολιτικές υποδομές.

Όπως έγινε γνωστό, η Ρωσία χρησιμοποίησε 158 drones και πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal, πυραύλων κρουζ και drones Shahed, για να χτυπήσει στόχους στο Κίεβο, στα ανατολικά, νότια και δυτικά της χώρας, ανακοίνωσε η ουκρανική αεροπορία.

«Σήμερα ο εχθρός πέτυχε ένα ισχυρό πλήγμα. Υπάρχουν στόχοι που καταρρίφθηκαν, ωστόσο δυστυχώς υπάρχουν και θύματα», πρόσθεσε ο Ιχνάτ.

Την ίδια ώρα, ο πολωνικός στρατός ανέφερε ότι ένα «αγνώστου ταυτότητας αερομεταφερόμενο αντικείμενο» εισήλθε στον πολωνικό εναέριο χώρο από ουκρανικό έδαφος νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Wiesław Kukuła, είπε ότι όλα δείχνουν ότι ένας ρωσικός πύραυλος εισήλθε και στη συνέχεια έφυγε από τον πολωνικό εναέριο χώρο, μετέδωσε το επίσημο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε «σχεδόν κάθε τύπο όπλου που διαθέτει» στα «τρομοκρατικά χτυπήματα», στα οποία όπως δεσμεύτηκε, ο στρατός της Ουκρανίας θα απαντήσει.

Η μαζική επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας έρχεται λίγες μέρες αφότου η Ουκρανία έπληξε ένα αποβατικό πλοίο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην Κριμαία την Τρίτη, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο σκάφος σε ένα άλλο σημαντικό πλήγμα στον στόλο της Μόσχας στη Μαύρη Θάλασσα.

Αλλά η επίθεση ήρθε επίσης λίγο αφότου η Ουκρανία έλαβε το τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως ότου το Κογκρέσο εγκρίνει το αίτημα χρηματοδότησης της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Ζελένσκι βρίσκεται αντιμέτωπος με μια αντεπίθεση σε μεγάλο βαθμό «παγωμένη», ενώ η δυτική βοήθεια έχει αρχίσει να στερεύει.

Στο Κίεβο τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν η Ρωσία στόχευσε σταθμό του μετρό και κτίρια κατοικιών.

Το Χάρκοβο επλήγη από μια «μαζική επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ, με περισσότερες από 20 επιθέσεις να έχουν αναφερθεί στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν στις επιδρομές, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη νότια περιοχή Ζαπορίζια, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Γιούριφ Μαλάσκο στο Telegram.

Πιο νότια, ένα σχολικό κτίριο χτυπήθηκε στην Οδησσό, τραυματίζοντας επτά άτομα, ανάμεσά τους ένα παιδί. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν – μεταξύ των οποίων δύο παιδιά και μια έγκυος γυναίκα – σε επιδρομές σε άλλα σημεία της περιοχής. Τουλάχιστον 18 άτομα νοσηλεύτηκαν.

Και στην κεντρική πόλη του Ντνίπρο, έξι άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν και τριάντα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις πυραύλων.

Σε άλλο σημείο της πόλης, 12 έγκυες γυναίκες και τέσσερα νεογέννητα μωρά διέφυγαν, με βίντεο που δείχνει εκτεταμένες ζημιές σε μαιευτήριο μετά από ρωσικό πύραυλο που έπληξε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Εάν ο πύραυλος είχε χτυπήσει ακόμη πιο κοντά στο νοσοκομείο και εάν το προσωπικό δεν ανταποκρινόταν γρήγορα στις προειδοποιήσεις αεροπορικής επιδρομής, πιθανότατα θα υπήρχαν σημαντικές απώλειες, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Διαβάστε επίσης:

Στόλτενμπεργκ για ρωσικό πύραυλο: Πολύτιμος σύμμαχος η Πολωνία, σε εγρήγορση το ΝΑΤΟ

Γαλλία: Πάνω από 90.000 αστυνομικοί και 5.000 στρατιωτικοί σε επιφυλακή την παραμονή Πρωτοχρονιάς υπό τον φόβο επιθέσεων

Έλεγχοι σε 1.370 αεροπλάνα της Boeing παγκοσμίως λόγω «χαλαρής βίδας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:13