search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 01:30
MENU CLOSE

Μπουντεσλίγκα: «Εφιάλτης» τα καπνογόνα για τις ομάδες – Πληρώνουν 1.000 ευρώ για κάθε ανάμμα

30.12.2023 20:17
Germany Soccer Bundesliga

Ο Μάρτιν Κιντ, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ίσως και να μην ήθελε την …πρωτιά που κατέχει η ομάδα του, η Αννόβερο 96. Την περασμένη σεζόν ήταν η πρώτη σε πρόστιμα μεταξύ όλων των ομάδων που συμμετέχουν στη δεύτερη κατηγορία της Μπουντεσλίγκα, του γερμανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Λόγω παραβάσεων των οπαδών του συλλόγου το αθλητικό δικαστήριο της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (DFB) επέβαλε στον σύλλογο συνολικά πρόστιμα που ξεπερνούσαν τις 630.000 ευρώ. Όμως η ομάδα του Αννόβερου δεν αποτελεί κάποια ειδική περίπτωση.

Κατά το περασμένο έτος οι σύλλογοι πλήρωσαν περισσότερα από 8 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα – ένα ποσό ρεκόρ. Μάλιστα, το ποσό αυτό θα μπορούσε κιόλας να καταρριφθεί: ήδη στα μέσα Δεκεμβρίου η Κολωνία κλήθηκε να καταβάλει πρόστιμο περίπου 600.000 ευρώ. H ομάδα αρνήθηκε και τώρα αναμένεται η απόφαση της δικαιοσύνης.

«Η DFB, που ανακοινώνει τα πρόστιμα, θα πρέπει να λάβει υπόψιν πως αυτή η πρακτική δεν επέφερε κανένα αποτέλεσμα τα προηγούμενα χρόνια. Τα πρόστιμα δεν θεωρώ πως έχουν κάποιο νόημα», δήλωσε ο 79χρονος Κιντ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Την περασμένη σεζόν ο Φίλιπ Ρέσκε, πρόεδρος της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, είχε πει πως τέτοιες διαδικασίες «θα πρέπει να καταργηθούν το συντομότερο δυνατόν». Η ομάδα του, που αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της Μπουντεσλίγκα, ήταν η μοναδική στη Γερμανία που «κατάφερε» να ξεπεράσει σε ποινές την Αννόβερο 96, πληρώνοντας συνολικά 860.000 ευρώ σε πρόστιμα.

Οι οπαδοί ανάβουν καπνογόνα, η DFB μετράει έσοδα

Ο Κιντ προτείνει πως η DFB και η DFL (Γερμανική Ποδοσφαιρική Λίγκα) πρέπει να καταλήξουν σε ένα πλάνο για όλους τους επαγγελματικούς συλλόγους, επί του οποίου θα αποφασίσουν εν συνεχεία οι 36 σύλλογοι των δύο πρώτων κατηγοριών. «Το σημαντικό είναι να εργαστούν όλοι οι σύλλογοι σύμφωνα με αυτό το πλάνο. Όλες οι εναλλακτικές είναι προς συζήτηση, όπως για παράδειγμα να αντικατασταθούν οι θέσεις ορθίων με καθίσματα, στα οποία θα κάθονται οπαδοί κατόπιν ταυτοποίησης», δήλωσε ο επιχειρηματίας. Στο Αννόβερο γίνονται ήδη προσπάθειες για τη βελτίωση των ελέγχων κατά τη διαδικασία εισόδου στο γήπεδο.

Μέχρι στιγμής οι ρόλοι είναι ξεκάθαρα διαμοιρασμένοι: οι σύλλογοι είναι υπεύθυνοι να σταματούν όσους προσπαθούν να φέρουν καπνογόνα μέσα στο γήπεδο. Η DFB εξετάζει το οπτικοακουστικό υλικό από το εκάστοτε γήπεδο, εντοπίζει τυχόν παραβάσεις και εν συνεχεία ανακοινώνει τυχόν πρόστιμα. Το υπάρχον νομικό πλαίσιο περιλαμβάνει και το μέγεθος της ποινής για την εκάστοτε παράβαση – με τις ποινές να διαφοροποιούνται ανά κατηγορία.

Έτσι, το άναμμα ενός καπνογόνου κοστίζει 1.000 ευρώ για τους συλλόγους των δύο πρώτων κατηγοριών και 350 ευρώ για τις ομάδες της τρίτης λίγκας. Η ρίψη αντικειμένων κοστίζει 3.000 ευρώ στις πρώτες δύο κατηγορίες. Επιπλέον, ορίζονται ποινές και για άλλες παραβάσεις, όπως για παράδειγμα χρήση λέιζερ, πανό με ανεπιθύμητα μηνύματα, εισβολή στον αγωνιστικό χώρο και διακοπή του αγώνα.

Οι σύλλογοι μπορούν να αξιοποιήσουν τα χρήματα εν μέρει για τη λήψη προληπτικών μέτρων. Ακόμη, τα πρόστιμα μπορούν να μετακυληθούν στους υπαίτιους, όταν αυτοί μπορούν να ταυτοποιηθούν. Το ποσό από τα πρόστιμο πηγαίνει στον λογαριασμό της DFB και η ομοσπονδία ακολούθως το διαμοιράζει στις υπηρεσίες της.

Το νομικό προηγούμενο της Ιένα

Η Κολωνία ανακοίνωσε πως θα κινηθεί νομικά για το ύψος του προστίμου που της επιβλήθηκε – η απόφαση αναμένεται το νωρίτερα τον Ιανουάριο. Ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας Κρίστιαν Κέλερ σχολίασε από την πλευρά του πως το πρόστιμο «απέχει πολύ από την πραγματικότητα της γερμανικής ποδοσφαιρικής και οπαδικής κουλτούρας», με τον σύλλογο να κατηγορεί την DFB πως «αξιολόγησε τα πραγματικά περιστατικά ασυλλόγιστα, εφαρμόζοντας εν μέρει τυποποιημένες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την επιβολή ποινών».

Η DFB απάντησε επ’ αυτού πως κατά τη διαμόρφωση του πλαισίου είχε ληφθεί υπόψιν η θέση των συλλόγων, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια για τις ποινές, όπως και να είναι αυτές αναλογικές.

Το 2018 η Καρλ Τσάις Ιένα, ομάδα της τέταρτης κατηγορίας, δεν συμφωνούσε με το να έχουν οι σύλλογοι ευθύνη για την παραβατική συμπεριφορά των οπαδών και έφτασε το ζήτημα ως το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, στην Καρλσρούη. Ωστόσο, το Δικαστήριο δεν δέχθηκε καν να εξετάσει την προσφυγή της Ιένα, με την αιτιολογία πως τα πρόστιμα που επιβάλλονται δεν είναι ουσιαστικά ποινές, αλλά χρηματικές εισφορές που αποσκοπούν στην αποτροπή

Τα καπνογόνα στο γήπεδο δεν είναι πια ταμπού

Καθαρά από νομικής άποψης η DFB είναι επομένως καλυμμένη. Όμως κάτι θα πρέπει να αλλάξει. Διότι από την πανδημία και έπειτα οι ποινές έχουν πολλαπλασιαστεί. Τη σεζόν 2018/19 έφταναν στα 3,3 εκατομμύρια ευρώ. Την περασμένη σεζόν έφτασαν τα 4 εκατομμύρια ευρώ στην Μπουντεσλίγκα, τα 3,1 εκατομμύρια στη δεύτερη κατηγορία και περίπου 1 εκατομμύριο στην τρίτη κατηγορία. «Δεν υπάρχει πλέον αναλογικότητα», δήλωσε ο Ρέσκε της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, δεδομένου ότι από την πανδημία και μετά συντελέστηκε μία αλλαγή και τα καπνογόνα δεν είναι πλέον ταμπού στο γήπεδο.

Σε κάθε περίπτωση δεν διαφαίνεται κάποια λύση. Ο Κιντ, ο οποίος αντιτίθεται στο άναμμα καπνογόνων, είναι πάντως ανοιχτός στο να επιτρέπεται στους οπαδούς να ανάβουν έναν συγκεκριμένο αριθμό καπνογόνων. Όμως επί του παρόντος δεν βλέπει τους οπαδούς να συμφωνούν στη συγκεκριμένη ιδέα. «Στους οπαδούς στα πέταλα φαίνεται πως αρέσει να ανάβουν καπνογόνα ακριβώς επειδή αυτά απαγορεύονται», λέει ο Κιντ. Μετά τα όσα έγιναν την περασμένη σεζόν, ο σύλλογος ανακοίνωσε πως θα μετακυλήσει τα ποσά των προστίμων στις τιμές των εισιτηρίων.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Αυστραλία: Δηλητηριώδες φίδι προκάλεσε πανικό σε αγώνα τένις (Video)

AIPS: Ο Τζόκοβιτς «τσάκισε» τον Μέσι – Αθλητής της χρονιάς με 616 ψήφους, 21ος ο Τεντόγλου

ΠΑΟΚ: Δημιουργία νέου προπονητικού κέντρου στη Θέρμη ανακοίνωσε ο Ιβάν Σαββίδης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58