search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:11
MENU CLOSE

Ιαπωνία: Το αεροπλάνο της ακτοφυλακής δεν είχε άδεια απογείωσης 

03.01.2024 15:48
japan_airplane_0201_1920-1080_new

Οι ιαπωνικές αρχές ερευνούν τα αίτια της θανατηφόρας σύγκρουσης στο διάδρομο προσγείωσης το βράδυ της Τρίτης μεταξύ δύο αεροπλάνων στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο, εξετάζοντας την επικοινωνία μεταξύ του πύργου ελέγχου και του αεροσκάφους τις στιγμές πριν τι συμβάν.

Ένα Airbus A350 της Japan Airlines προσγειωνόταν όταν χτύπησε ένα μικρότερο αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής τύπου De Havilland Dash-8, το οποίο ετοιμαζόταν να παραδώσει προμήθειες έκτακτης ανάγκης σε περιοχές της δυτικής Ιαπωνίας που επλήγησαν από σεισμό αυτή την εβδομάδα.

Και οι 367 επιβάτες αλλά και τα 12 μέλη του πληρώματος της πτήσης JAL κατάφεραν να γλιτώσουν από τη συντριβή, αλλά πέντε άνθρωποι από το εξαμελές πλήρωμα του αεροσκάφους της ακτοφυλακής σκοτώθηκαν.

Το Ιαπωνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών διερευνά το περιστατικό μαζί με την αστυνομία και άλλες επίσημες υπηρεσίες. Σύμφωνα με την ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη, έχουν ανακτηθεί οι συσκευές εγγραφής πτήσης και φωνής του αεροπλάνου ακτοφυλακής.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η έρευνα θα εξετάσει πιθανή κακή συνενόηση μεταξύ του πύργου ελέγχου και του αεροσκάφους, μεταξύ άλλων σκελών έρευνας, επικαλούμενοι ανώνυμους αξιωματούχους κοντά στην έρευνα.

Η Airbus και η γαλλική υπηρεσία ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας BEA σχεδιάζουν επίσης να στείλουν ομάδες για να βοηθήσουν στην έρευνα, ανέφερε το επίσημο ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων NHK.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι πιλότοι του Airbus είχαν λάβει άδεια προσγείωσης από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας στο Χανέντα ενώ το μικρότερο αεροπλάνο δεν είχε λάβει άδεια απογείωσης, με βάση τις απομαγνητοφωνήσεις των οδηγιών του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας προς τα αεροπλάνα που συγκρούστηκαν.

Η αεροπορική εταιρεία πρόσθεσε ότι το αεροσκάφος της δεν αντιμετώπισε προβλήματα ή παρατυπίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από το αεροδρόμιο New Chitose του Sapporo.

Από τη σύγκρουση φάνηκε να τυλίγονται και τα δύο αεροσκάφη στις φλόγες. Πλάνα από κινητό τηλέφωνο που τραβήχτηκαν από επιβάτες της πτήσης JAL έδειξαν πανικό να ξεσπά καθώς η κατάμεστη καμπίνα γεμάτη καπνό και φλόγες υψωνόταν έξω από τα παράθυρα.

Αργότερα πλάνα, μερικά από αυτά κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδειξαν επιβάτες να φεύγουν από το αεροπλάνο, σε μια τρομακτική αλλά άψογα οργανωμένη απομάκρυνση από το πλήρωμα της JAL. Το αεροπλάνο συνέχισε να καίει για πολλές ώρες προτού τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Δίχως τέλος η γενοκτονία των Παλαιστινίων – Στους 22.313 οι νεκροί, 57.296 οι τραυματίες (videos)

Ερυθρά Θάλασσα: Νέες πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων παρά τις απώλειες (video)

Ιαπωνία – Σύγκρουση αεροσκαφών: Το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους εξετάζουν οι αρχές για το δυστύχημα στο αεροδρόμιο (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:10