search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:59
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Στο κενό η πρόταση των «3» για ένταξη στη Σοσιαλιστική Ομάδα – Έντονη αντίδραση και από Κώστα Αρβανίτη

08.01.2024 11:18
koumoundourou

Νέες αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η αιφνίδια πρόταση τριών κορυφαίων στελεχών του, να αποχωρήσει το κόμμα από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και να προσχωρήσει στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Οι Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος καταθέτουν την πρότασή τους ενόψει των ευρωεκλογών, θεωρώντας ότι η μάχη δεν θα κριθεί στο πεδίο της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά σε εκείνο της κεντροαριστεράς.

Ωστόσο η συγκεκριμένη παρέμβαση φαίνεται ότι δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στην ηγεσία του κόμματος και όχι μόνο. Μάλιστα από άλλα στελέχη του κόμματος, που είναι κοντά στην Κουμουνδούρου, σημειώνονται μία σειρά από λόγοι, που αποτρέπουν την αποδοχή ενός τέτοιου σεναρίου, αν και διευκρινίζεται από ημιεπίσημες πηγές ότι όποιος έχει την οποιαδήποτε πρόταση ας την καταθέσει στα συλλογικά όργανα – κάτι που φανερώνει και μία ενόχληση για τη δημοσιοποίηση με αυτόν τον τρόπο ενός τέτοιου ζητήματος, που μεταθέτει την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλα πεδία, πέρα από τα κεντρικά αντιπολιτευτικά, στα οποία θέλει να επικεντρωθεί το κόμμα αυτή την περίοδο.   

Πρώτον, διότι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, κατά τις συναντήσεις που είχε εκεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην ομάδα left, της οποίας μάλιστα υπήρξε ιδρυτικό μέλος.

Δεύτερον, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι θέλει να παραμείνει ηγέτιδα δύναμη στην ευρωπαϊκή αριστερά και να μην απεμπολήσει τον ρόλο του αυτό. Και να ενισχύσει το θετικό αφήγημα για τη σύγχρονη κυβερνητική αριστερά, που θα κριθεί και στις ευρωεκλογές. Πρόκειται δηλαδή και για πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα την οποία δεν εγκαταλείπει, ούτε χαρίζει.

Τρίτον, διότι υπάρχει σχετική απόφαση των συλλογικών οργάνων του κόμματος, όπως του συνεδρίου.

Και τέταρτο, διότι ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, που διατηρούσε στενές σχέσεις με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές δεν έθεσε ποτέ τέτοιο θέμα.

Οι αντιδράσεις δε για την πρόταση των τριών στελεχών έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται.

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης διαμήνυσε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο ότι ο ίδιος «δεν χωράω σε κάτι τέτοιο» – δηλαδή δεν πρόκειται να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ εάν το κόμμα ενταχθεί στους Σοσιαλιστές.

Χαρακτήρισε λάθος την άποψη των τριών στελεχών, σημειώνοντας ότι «καλό είναι να ρωτάνε και την άποψη των υπαρχόντων ευρωβουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΑ στο ευρωκοινοβούλιο».

Σημείωσε με έμφαση ότι «είναι φθαρμένη και τελειωμένη η υπόθεση της σοσιαλδημοκρατίας».

«Ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης είπε στις Βρυξέλλες πρόσφατα ότι θα παραμείνουμε ο ΣΥΡΙΖΑ στη left και ο πρόεδρος του κόμματος δεν είναι τυχαίο πρόσωπο» πρόσθεσε με νόημα και αναρωτήθηκε «γιατί τότε όχι στους Πράσινους, έχουν περισσότερες Καϊλήδες στις τάξεις τους;».

Διαβάστε επίσης:

Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης ζητούν ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωσοσιαλιστές

ΠΑΣΟΚ: Στόχος η… αποδόμηση Μητσοτάκη – Βάζει ξανά το πρόγραμμα μπροστά ο Ανδρουλάκης 

Κασσελάκης για Λάνθιμο: Θερμά συγχαρητήρια για τη Χρυσή Σφαίρα – Είμαστε περήφανοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:56