search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 14:33
MENU CLOSE

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Τι θα κάνουν οι φυλές της ΝΔ με το νομοσχέδιο – Ο κομβικός ρόλος του Άκη Σκέρτσου

09.01.2024 13:48
nd files

Καθώς μετρούν αντίστροφα οι ώρες για να ανοίξει ο πρωθυπουργός αύριο το απόγευμα στο κεντρικό δελτίο της δημόσιας τηλεόρασης και στο Γιώργο Κουβαρά τα χαρτιά του για το γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αρχίζουν σιγά-σιγά να παίρνουν θέση για το τι πρόκειται να κάνουν όταν το νομοσχέδιο έρθει για ψήφιση στη Βουλή.

Κομβικό ρόλο θα έχει ο υπουργός επικρατείας Άκης Σκέρτσος ο οποίος θα είναι και ο εισηγητής του νομοσχεδίου  στη Βουλή. Επίσης στην πρωτοκαθεδρία για την εξήγηση και την κατανόηση του νομοσχεδίου από τους πολίτες θα βρεθούν ο διευθυντής του Γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.

Στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας σήμερα υπάρχουν τρεις φυλές όσον αφορά τη στάση τους απέναντι στο νομοσχέδιο.

Πρώτη φυλή εκείνοι που έχουν μία προοδευτική ματιά στα πράγματα, θεωρούν ότι η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από την πολιτική και  είναι αποφασισμένοι ασχέτως  πιέσεων ή πολιτικού κόστους να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Με δεδομένη και την θετική τους στάση στο σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο τότε είχαν ψηφίσει,  θετικοί  στο νομοσχέδιο με διάθεση να το στηρίξουν και επικοινωνιακά είναι  ανάμεσα σε άλλους ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας,  η Ντόρα Μπακογιάννη, Ο Νίκος Δένδιας, ο Παύλος Μαρινάκης, η γραμματέας της νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα, ο Γιώργος Σταμάτης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, Η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Νίκη Κεραμέως, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Δόμνα Μιχαηλίδου, η Σοφία Ζαχαράκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κωστής Χατζηδάκης,  ο Γιώργος Βρεττάκος πρώτος βουλευτής στην Β Πειραιά, ο Βασίλης Οικονόμου, ο Σίμος Κεδίκογλου, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, η Κατερίνα Παπακώστα. 

Η δεύτερη φυλή είναι εκείνοι που εμφανίζονται εχθρικοί και απέναντι στο νομοσχέδιο με διάθεση να το καταψηφίσουν και όχι απλά να απέχουν.

Επικεφαλής αυτής της τάσης ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος με πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή είχε ξεκαθαρίσει νωρίς τη στάση του λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να φέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός όταν είχε ερωτηθεί στο κοινοβούλιο μετά το όχι που ψήφισε  στην τροπολογία για τους μετανάστες είχε με σαφήνεια δηλώσει πως θα ψηφίσει όχι και στο νομοσχέδιο για το γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών.

Το δεύτερο εμβληματικό όχι αναμένεται να είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, του υπουργού επικρατείας Μάκη Βορίδη ο οποίος μόλις προχθές δήλωσε ότι δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις του όσον αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και πως ο ίδιος διαφωνεί.

Και εδώ θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον τι θα απαντήσει αύριο ο πρωθυπουργός στο ενδεχόμενο να τεθεί κομματική πειθαρχία στους υπουργούς. Όλα δείχνουν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αφήσει τους υπουργούς του να λειτουργήσουν κατά βούληση και να καταψηφίσουν ένα κομβικό για αυτόν νομοσχέδιο τόσο στο επίπεδο της στήριξης των δικαιωμάτων, όσο και στο επίπεδο του πολιτικού προφίλ τόσο του δικού του όσο και της Νέας Δημοκρατίας.  Έτσι τόσο αύριο στη συνέντευξη του  όσο και κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου  στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να στείλει το μήνυμα ότι όποιος υπουργός δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο θα πρέπει να παραιτηθεί από το χαρτοφυλάκιο του.

Το τρίτο καθαρό όχι είναι του πρώην υπουργού υγείας Θανάση Πλεύρη ο οποίος σήμερα το πρωί δήλωσε στον Σκάι ότι “διαφωνώ με οποιαδήποτε παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο άρα και στην αλλαγή μορφής της οικογένειας, ακόμα και εάν δεν υπήρχε τεκνοθεσία. Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί με σύμφωνο συμβίωσης σε απλές μορφές”

Όχι ψηφίζει  και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης λέγοντας ότι “ο γάμος συνεπάγεται με την τεκνοθεσία που εγώ είμαι αντίθετος”. Προς το όχι κλείνει και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος ο οποίος δηλώνει προβληματισμένος για το νομοσχέδιο και ξεκάθαρα επιφυλακτικός όσον αφορά την τεκνοθεσία. Στο όχι είναι και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος,ο Νότης Μηταράκης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Μαρία Κεφαλά, ο Στέλιος Πέτσας,ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Γιώργος Γεωργαντάς, και ο Κώστας Βλάσσης.

Η τρίτη φυλή είναι εκείνοι που ναι μεν διαφωνούν με το νομοσχέδιο δεν θέλουν όμως να έρθουν και απέναντι στον πρωθυπουργό και σκέφτονται να απέχουν από την ψηφοφορία διευκολύνοντας έτσι και την κυβέρνηση καθώς το νομοσχέδιο ούτως ή άλλως θα ψηφιστεί με την πλειοψηφία των παρόντων. 

Προβληματισμένοι  είναι πολλοί βουλευτές  της περιφέρειας καθώς υφίστανται ασφυκτικές πιέσεις από τους κατά τόπους ιερείς και μητροπολίτες προκειμένου να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Μέχρι στιγμής δημοσίως θέση με αιχμηρές  τοποθετήσεις έχουν πάρει οι μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Πατρών Χρυσόστομος και ο Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος και ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος. Μάλιστα ο κ. Ιερώνυμος σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο τον συνεχάρη για την απόφασή του να ψηφίσει όχι  λέγοντας ότι “έχει  το σθένος  να ξεκαθαρίσει εξ αρχής και δημοσίως την θέση του, η οποία εδράζεται σε στέρεη επιχειρηματολογία.”

Ο φόβος που υπάρχει σε πολλούς βουλευτές  της περιφέρειας που σκέφτονται να ψηφίσουν ναι είναι ότι η εκκλησία όταν θα έρθει η ώρα της προεκλογικής περιόδου  θα στηρίξει με τους γνωστούς της τρόπους τους βουλευτές που ψήφισαν όχι.

Γι’ αυτό και πολλοί βουλευτές είναι σε στάση αναμονής περιμένοντας να δουν τι θα κάνουν οι συναδελφοί  τους και έτσι γίνεται κατανοητό ότι πολλοί μπορεί να οδηγηθούν στο όχι ή στην αποχή όχι γιατί διαφωνούν στην πραγματικότητα με το νομοσχέδιο αλλά γιατί φοβούνται την απώλεια ψήφων.

Διαβάστε επίσης:

Ρέππας: Αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία των Τεμπών

Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Νέες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ακρίβειας

Τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το γάμο ομοφύλων και τεκνοθεσία: Οι «κατά», οι «υπέρ» και οι «ναι μεν, αλλά»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 14:33