search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 07:17
MENU CLOSE

Το κάρο σέρνει τ’ άλογο ή τ’ άλογο το κάρο;

09.01.2024 09:39
xenophon_mproutzakis_new-1

Όπως και να έχει, από τη μέρα που ο κύριος Κασσελάκης έκανε την εντυπωσιακή εμφάνισή του στην πολιτική ζωή της χώρας, η πολιτική δημιούργησε μιαν ενορατική φιλοσοφική ρωγμή στο κρανίο του κάθε πολίτη.

Η στοχαστικότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάς έχει πάρει μαζί με τα μυαλά και τα κρανία. Θέτει καταλυτικά ερωτήματα καθώς διαθέτει την αυθεντική αίσθηση του ελλειπτικού – υπαινικτικού πολιτικού λόγου μέσα από μιαν έλλογη, συμφιλιωτική σχέση με την κοινωνία. Η πολιτική του σκέψη υπερβαίνει τις νεωτερικές πλέον διαστάσεις μιας γήινης και απτής πολιτικολογίας. Ο λόγος του είναι οικουμενικός, ως δραστηριότητα, ως ανοικτή ενέργεια, ως δυνατότητα αναπαράστασης του υποκειμένου. Κυκλοφορούν, δε, πολλά υποκείμενα στην κοινωνία!

Μια από τις μεγάλες μεταπολιτευτικές μουσικές συνθέσεις, μια διαλεκτική μετουσίωση του λαϊκού μας τραγουδιού σε πολιτισμική εμπειρία, υπήρξε το λαϊκής έμπνευσης άσμα, φορτωμένο με συμβολικό περιεχόμενο: «Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο, με χιλιάδες αναμνήσεις φορτωμένο»… Και επειδή ο Κασσελάκης βρίσκεται στην αιχμή της σύγχρονης σκέψης, όπως όλοι οι Αμερικανοί θιασώτες της αποδόμησης, από-επίπλωσε την Αριστερά που απελευθερώθηκε από τις φορτικές αναμνήσεις της! Μαζί με μερικές μετοχές ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνετε δώρο κι ένα τριήμερο εργασίας στις ειδυλλιακές Σπέτσες. Σαφώς και πρόκειται για οραματιστή πολιτικό. Ο άνθρωπος με μια κίνηση έκανε το όραμα κάθε Έλληνα, πραγματικότητα: «εργασία και διακοπές, μαζί και χώρια, δίχως στενοχώρια», «γραφείο και παράλια σε μια συσκευασία». Τι νόημα έχει η πολιτική στις μέρες μας αν δεν είναι μια άσκηση φαντασίας, αν δεν «είμαστε εις το “εμείς” κι όχι εις το “εγώ”»;

Όπως και να ‘χει, ένα ερώτημα πλανάται πάνω από την Ευρώπη: Το κάρο σέρνει τ’ άλογο ή τ’ άλογο το κάρο;

Ο πρόεδρος με την βεβαιωμένη βαθειά του καλλιέργεια και κουλτούρα προχώρησε σε μια δήλωση που έρχεται από το μέλλον …έστω και με κάρο, καθώς θέτει επί πλέον ένα ακόμα φιλοσοφικό πολιτικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί: συνεκδρομείς ή σύντροφοι; Σύντροφοι ή συνεκδρομείς;  Ο δανειστής πρόεδρος κατέχει τον ΣΥΡΙΖΑ ή ο ΣΥΡΙΖΑ τον δανειστή;  Δηλαδή εάν ένας δανείσει σε ένα κόμμα το 12 % της αξίας του ως ενέχυρο, ελέγχει ταυτόχρονα και το αντίστοιχο 12% της εξ αδιαίρετου γνώμης των ψήφων των βουλευτών, της κοινοβουλευτικής ομάδας, των συνέδρων ή και των ψηφοφόρων ίσως; Πρόκειται για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που οφείλουμε να καταστήσουμε κτήμα του λαού.

Και ποιος ξέρει, μιας και τα όνειρα είναι για να πραγματοποιούνται, μπορεί έτσι η λαϊκή συμμετοχή στην εξουσία να επιτευχθεί μελλοντικά μέσα από λαϊκές μετοχές. Λαϊκό μετοχικό αντικαπιταλιστικό κεφάλαιο – μέτωπο!

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκότητα – Μπορεί η ΕΕ να συμβάλει παγκοσμίως στα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας;

Μικρές αλλαγές, μεγάλα προβλήματα

Τα αίτια της ήττας και η ατζέντα Πολάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 07:00