search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:12
MENU CLOSE

Ξεκίνησε η ψυχρή εισβολή: Στα «λευκά» η Πάρνηθα, πού διεκόπη η κυκλοφορία- Σε ποιες περιοχές της χώρας χιονίζει, πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

09.01.2024 18:31
xionia 2024 – new

Τα πρώτα χιόνια για το 2024 έφθασαν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους, παρά το γεγονός ότι 2 ημέρες πριν ο υδράργυρος έδειχνε 20άρια.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το forecast weather πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στηΔυτική Μακεδονία. Στη Φλώρινα ο υδράργυρος έδειξε -1 βαθμούς Κέλσιου, ενώ το «έστρωσε» στους δρόμους της πόλης. Παρόμοιες εικόνες και σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, αλλά και στο νομό Πέλλας.

Πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στα ορεινά της Θεσσαλίας.

Στην Εύβοια το έστρωσε τα ορεινά της Στενής, με τη θερμοκρασία να έχει υποχωρήσει αισθητά σε ολόκληρο το νησί.

Στα λευκά ντύθηκε και η χώρα της Σαμοθράκης.

Χιόνια και στην Πάρνηθα

Χιονίζει για τα καλά από το μεσημέρι της Τρίτης στην Πάρνηθα καθώς σε κάποια σημεία είναι απαραίτητες οι αλυσίδες.



Μετά τις 17:00 η αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας στην λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ λόγω του χιονιού και του παγετού.



Το βίντεο από το Forecast Weather δείχνει μάλιστα ότι σε κάποια σημεία το έχει στρώσει, ενώ έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και προβλήματα με οδηγούς που δεν έχουν αλυσίδες.

Mόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα διεξάγεται, μετά τις 9 το βράδυ, λόγω της κακοκαιρίας, η κυκλοφορία των οχημάτων σε Χορτιάτη, Πανόραμα και Πεύκα στη Θεσσαλονίκη.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες και στους οικισμούς Ασβεστοχώρι, Εξοχής, Φίλυρο και Χορτιάτη της Δημοτικής Ενότητας Χορτιάτη.

Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου.

Στον δήμο Πολυγύρου Χαλκιδικής, έκλεισε ο επαρχιακός δρόμος Μεταμόρφωσης-Μεταγγιτσίου, στο 1ο χλμ, καθώς υπήρξε υπερχείλιση ρέματος.

Εξάλλου, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην Εγνατία Οδό, στο νομό Ημαθίας, στο οδικό δίκτυο των δήμων Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας και στο ημιορεινό και ορεινό οδικό δίκτυο του νομού Πιερίας.

Αρναούτογλου: Νέες μπόρες χιονιού τα ξημερώματα

Σύμφωνα με τον  μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Σάκη Αρναούτογλου, τα ξημερώματα θα έχουμε νέες μπόρες χιονιού σε Λήμνο, Λέσβο και Σαμοθράκη ακόμη και στα 100 με 200 μέτρα. Χιόνια αναμένονται στα δυτικά των Τρικάλων, της Καρδίτσας και έως τα βόρεια της Αττικής.

Το πρωί της Τετάρτης στα κεντρικά, βόρεια και ανατολικά θα έχουμε νέες πυκνές συννεφιές, αλλά στα δυτικά αρκετό ήλιο. Ωστόσο στα ΒΑ της Αττικής και στην Εύβοια θα έχουμε νέες χιονοπτώσεις.

Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα είναι τοπικά και το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα κεντρικά τους 8 βαθμούς, στα βόρεια από 0 έως 7 και στα νότια στους 12 βαθμούς. Στα δυτικά η θερμοκρασία θα φτάσει τους 12 βαθμούς και στα ΒΑ στους 6 με 7 και στα ΝΑ τους 17 με 18 βαθμούς.

Στην Αττική τα ξημερώματα και από τα 600 μέτρα και πάνω θα έχουμε χιόνια στα βόρεια και μέσα στην ημέρα ο καιρός θα ανοίξει. Η θερμοκρασία από 7 έως 9 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, θα έχουμε χιονοπτώσεις στην Χαλκιδική αλλά στη συνέχεια θα έχουμε ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία από 0 έως 6 βαθμούς.

Την Πέμπτη, χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς καθώς θα έχουμε έντονο το φαινόμενο της πάχνης στη βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Επίσης θα έχουμε συννεφιές στα δυτικά και λίγα φαινόμενα στην Ήπειρο με τοπικές χιονοπτώσεις.

Την Παρασκευή, και από τα δυτικά και τα νότια θα έχουμε μια ζώνη με βροχές που ενδεχομένως θα φτάσουν μέχρι την Αττική. Ίσως επίσης θα έχουμε και μικρής διάρκειας φαινόμενα στα ορεινά της Χαλκιδικής.

Το Σάββατο και στην Κρήτη θα έχουμε νέες συννεφιές με βροχές και στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε ήλιο με δόντια.

Την Κυριακή θα έχουμε σταδιακή βελτίωση του καιρού.

Πάντως από 16 Ιανουαρίου έως και τις 19 του μήνα θα είναι έχουμε ξανά ανοιξιάτικο καιρό.

Σκιάθος: Άνεμοι που έφτασαν τα 100 χλμ/ώρα – Μεγάλα ύψη βροχής στη Χαλκιδική

Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έπεσαν στη Χαλκιδική, όπου προκλήθηκαν και ζημιές.

Δείτε τον πίνακα με τις περιοχές που έβρεξε περισσότερο σήμερα: 

Προβλήματα προκλήθηκαν και από τους θυελλώδεις ανέμους, με τις ριπές να φτάνουν στη Σκιάθο τα 100 χλμ την ώρα.

Η πρόγνωση Μαρουσάκη για την κακοκαιρία – Τι θα γίνει με την Αττική

Σε δύο κύματα αναμένεται να «χτυπήσει» ο χιονιάς τη χώρα μας, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, το πρώτο κύμα κρύου, καταιγίδων και χιονιού αναμένεται τις επόμενες ώρες, ενώ το δεύτερο θα «χτυπήσει» τη χώρα μας την Παρασκευή.

Ο μετεωρολόγος δημοσίευσε σε ανάρτησή του στο Facebook τον χάρτη της χιονόπτωσης του Σαββάτου. «Για να δούμε τι θα δούμε…», σχολιάζει ο ίδιος με τον χάρτη να δείχνει ότι αρκετές περιοχές της χώρας θα ντυθούν στα λευκά.

Live η πορεία του χιονιά

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη ένα νέο πολικό κύμα θα «χτυπήσει» τη χώρα μας από την Παρασκευή (12/1) και θα κρατήσει μέχρι την Κυριακή. Το κύμα θα φέρει όχι μόνο περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας αλλά και βοριάδες και χιόνια να σημειώνονται σε χαμηλά υψόμετρα προς τα κεντρικά και τα ανατολικά. Υπάρχει πιθανότητα το Σάββατο (13/1) και την Κυριακή (14/1) να χιονίσει και στην Αττική, ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, δηλαδή στα βόρεια προάστια, αλλά ακόμη και στο κέντρο της πόλης να σημειωθούν κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος του OPEN, δεν αποκλείεται να το «στρώσει» στα βόρεια προάστια.

Πενθήμερο το χειμωνιάτικο σκηνικό

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλου, το χειμωνιάτικο σκηνικό θα διαρκέσει περίπου 5 μέρες, αφού νέο κύμα με χιόνια θα χτυπήσει από Παρασκευή.

Ήδη η θερμοκρασία έχει πέσει και στο βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι.

Την Τετάρτη πέφτει και άλλο η θερμοκρασία, θα κυμαίνεται για πρώτη φορά μετά από 20 ημέρες σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά.

Το ίδιο σκηνικό θα διατηρηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Το Σάββατο θα είναι η πιο κρύα ημέρα του Ιανουαρίου, καθώς νέες ακόμα πιο ψυχρές αέριες μάζες θα έρθουν στην χώρα μας. Από Δευτέρα η θερμοκρασία ανεβαίνει ξανά, και πολύ πιθανόν άλλες τόσο κρύες ημέρες να μην έρθουν έως το τέλος Γενάρη, σημειώνει ο κ. Γιαννόπουλος.

Ποια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν – Αναλυτικός πίνακας

Πολλά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για την ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών ενώ κάποια θα ανοίξουν λίγο αργότερα.

Αναλυτικά τι ισχύει ανά περιοχή

Βαθύ Αυλίδας

Κατόπιν απόφασης της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα, διακόπτεται προσωρινά για αύριο Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, η λειτουργία του Δημοτικού σχολείου Βαθέος Αυλίδας, λόγω προγραμματισμένης διακοπής ηλεκτροδότησης στην ευρύτερη περιοχή, για την υλοποίηση εργασιών από τη ΔΕΔΔΗΕ.

Σαμοθράκη

Στην απόφαση να μη λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία της Σαμοθράκης προχώρησε ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο ακριτικό νησί.

Φλώρινα

Με απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας θα παραμείνουν κλειστά, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν και τα ΚΔΑΠ Δήμου Φλώρινας. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Λάρισα

Την αναστολή τριών σχολικών μονάδων της Λάρισας λόγω έκτακτης βλάβης στο σύστημα θέρμανσης αποφάσισε με σχετικές ανακοινώσεις ο Δήμος Λαρισαίων. Ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής:

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας
Ειδικό Νηπιαγωγείο Λάρισας
ΚΔΑΠ – ΑΜΕΑ Δήμου Λαρισαίων

Η αναστολή λειτουργίας ισχύει μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2024.

Πυλαία

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα συστεγαζόμενα σχολεία (2ο νηπιαγωγείο και 4ο δημοτικό) της Πυλαίας την Τρίτη 9/1 και Τετάρτη 10/1. Από το πρωί της Κυριακής συνεργεία του δήμου εργάζονται αδιάκοπα στον χώρο του σχολείου για την ομαλοποίηση των ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία, συνεργαζόμενα και με τα συνεργεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την επαναλειτουργία του φυσικού αερίου. Το τελευταίο είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα για την επαναλειτουργία του σχολείου που πρέπει να θερμανθεί.

Δήμος Πρεσπών

Με απόφαση του Δημάρχου Πρεσπών Γιώργου Στεργίου, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, τα μαθήματα στις σχολικές μονάδες του Δήμου Πρεσπών θα ξεκινήσουν μια ώρα αργότερα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή. Ο παιδικός σταθμός θα λειτουργήσει κανονικά.

Δήμος Εορδαίας

Λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για την ασφάλεια των μαθητών, αύριο Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Εορδαίας, θα λειτουργήσουν στις 09:15. Επίσης, η λήξη των μαθημάτων στα Εσπερινά Γυμνάσια, Λύκεια, Εσπερινά ΕΠΑΛ θα γίνει στις 19:15. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Κοζάνη

Λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, με απόφαση του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη, όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) καθώς και Ειδικής Αγωγής (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας) του Δήμου Κοζάνης, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 09:15, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024. Επίσης, η λήξη των μαθημάτων στα Εσπερινά Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 θα γίνει στις 20:00.

Οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Διαβάστε επίσης:

Κλειστά σχολεία λόγω κακοκαιρίας την Τετάρτη: Η λίστα με τις περιοχές

Γυναικοκτονία εγκύου στη Θεσσαλονίκη: «Η πατριαρχία συνεχώς προσπαθεί να μας φιμώσει» – Η ανάρτηση της Γεωργία Λαλέ

Missing Alert για την εξαφάνιση 22χρονης από τα Χανιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:07