search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:57
MENU CLOSE

Στο Διεθνές Δικαστήριο το Ισραήλ με κατηγορίες για γενοκτονία στη Γάζα (Photos/Video)

11.01.2024 16:50
xagi

Η Νότια Αφρική οδήγησε το Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο την Πέμπτη με κατηγορίες ότι υπέβαλε τους Παλαιστίνιους σε πράξεις γενοκτονίας και ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ να διατάξει άμεση αναστολή της καταστροφικής στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα.

Την πρώτη από τις δύο ημέρες ακροάσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), η Νότια Αφρική είπε ότι η εναέρια και χερσαία επίθεση του Ισραήλ είχε στόχο να επιφέρει «την καταστροφή του πληθυσμού» του παλαιστινιακού θύλακα.

«Η πρόθεση να καταστραφεί η Γάζα έχει καλλιεργηθεί στο ανώτατο επίπεδο του κράτους», είπε στο δικαστήριο ο Tembeka Ngcukaitobi, συνήγορος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής. Είπε ότι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ήταν μεταξύ των «υποκινητών της γενοκτονίας».

«Αυτό είναι εμφανές από τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται αυτή η στρατιωτική επίθεση», είπε.

Το Ισραήλ απέρριψε τις κατηγορίες για γενοκτονία ως «ψευδείς και αβάσιμες». Κατηγόρησε την Πρετόρια ότι παίζει τον «συνήγορο του διαβόλου» της Χαμάς.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε ολοκληρωτικό πόλεμο μετά από μια διασυνοριακή επίθεση τον Οκτώβριο από μαχητές της Χαμάς κατά την οποία Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και 240 συνελήφθησαν ως όμηροι και μεταφέρθηκαν πίσω στη Γάζα.

Η Νότια Αφρική επισημαίνει την αμείωτη εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ που έχει σκοτώσει περισσότερους από 23.000 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στην περιοχή που διαχειρίζεται η Χαμάς.

Η νομική ομάδα στο ICJ, επεσήμανε επίσης τα σχόλια του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος είπε στις αρχές του πολέμου ότι το Ισραήλ θα επιβάλει ολοκληρωτικό αποκλεισμό ως μέρος μιας μάχης κατά των «ανθρώπινων ζώων».

«Τα στοιχεία της γενοκτονικής πρόθεσης δεν είναι μόνο ανατριχιαστικά, είναι επίσης συντριπτικά και αδιαμφισβήτητα», είπε ο Ngcukaitobi.

Η Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας του 1948, που θεσπίστηκε στον απόηχο της μαζικής δολοφονίας των Εβραίων στο Ναζιστικό Ολοκαύτωμα, ορίζει τη γενοκτονία ως «πράξεις που διαπράττονται με πρόθεση να καταστρέψουν, εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα».

Από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν την επίθεσή τους, σχεδόν το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους τουλάχιστον μία φορά, προκαλώντας ανθρωπιστική καταστροφή.

«Κάθε μέρα, σημειώνονται ανεπανόρθωτες απώλειες ζωών, περιουσιακών στοιχείων, αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς για τον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε η Αντίλα Χασίμ, συνήγορος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής.

«Τίποτα δεν θα σταματήσει αυτά τα βάσανα, παρά μόνο μια εντολή από αυτό το δικαστήριο».

Η Νότια Αφρική μετά το απαρτχάιντ υπερασπίζεται εδώ και καιρό την παλαιστινιακή υπόθεση, μια σχέση που σφυρηλατήθηκε όταν ο αγώνας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ενάντια στην κυριαρχία της λευκής μειονότητας δέχτηκε στήριξη από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης του Γιάσερ Αραφάτ.

Η Νότια Αφρική ολοκλήρωσε τα επιχειρήματά της ζητώντας έκτακτα μέτρα για να σταματήσει ο πόλεμος και το δικαστήριο θα ακούσει την απάντηση του Ισραήλ την Παρασκευή.

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί για πιθανά έκτακτα μέτρα αργότερα αυτόν τον μήνα, αλλά δεν θα αποφανθεί λαμεσα σχετικά με τους ισχυρισμούς για γενοκτονία – αυτές οι διαδικασίες μπορεί να διαρκέσουν χρόνια.

Οι αποφάσεις του ICJ είναι οριστικές και χωρίς έφεση – αλλά το δικαστήριο δεν έχει τρόπο να τις εκτελέσει.

«Υποκρισία», λέει το Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει πει ότι διεξάγει πόλεμο ενάντια στους Παλαιστίνιους μαχητές, όχι στον παλαιστινιακό λαό.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Λιόρ Χάιατ είπε ότι η υπόθεση της Νότιας Αφρικής αγνοεί «το γεγονός ότι τρομοκράτες της Χαμάς διείσδυσαν στο Ισραήλ, δολοφόνησαν, εκτέλεσαν, σφαγίασαν, βίασαν και απήγαγαν Ισραηλινούς πολίτες, μόνο και μόνο επειδή ήταν Ισραηλινοί, σε μια προσπάθεια να πραγματοποιήσουν γενοκτονία».

«Σήμερα γίναμε μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις υποκρισίας στην ιστορία, που επιδεινώθηκε από μια σειρά ψευδών και αβάσιμων ισχυρισμών», δήλωσε ο Χάιατ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X.

Διαδηλώσεις υπέρ και κατά της Παλαιστίνης στη Χάγη

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε στο Reuters ότι η ομάδα παρακολουθούσε τις δικαστικές διαδικασίες με μεγάλο ενδιαφέρον.

«Η δικαιοσύνη θα δοκιμαστεί σήμερα», είπε. «Προτρέπουμε το δικαστήριο να απορρίψει κάθε πίεση και να λάβει μια απόφαση για την ποινικοποίηση της ισραηλινής κατοχής και να σταματήσει την επίθεση στη Γάζα».

Με την πολιτικά φορτισμένη υπόθεση να προσελκύει την παγκόσμια προσοχή, υποστηρικτές και των δύο πλευρών πραγματοποίησαν πορείες και συγκεντρώσεις στη Χάγη.

Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ του Ισραήλ πραγματοποίησαν πορεία σε χαμηλές θερμοκρασίες στο κέντρο της πόλης, κρατώντας ισραηλινές και ολλανδικές σημαίες και αφίσες με εικόνες ανθρώπων που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς.

Η Γκάμπι Πατλίς, με καταγωγή από το Τελ Αβίβ που ζει τώρα στην Ολλανδία, είπε ότι ήταν οδυνηρό να ακούς το Ισραήλ να κατηγορείται για γενοκτονία. «Ειδικά μετά τις 7 Οκτωβρίου – ήμασταν αυτοί που δέχθηκαν επίθεση», είπε στο Reuters.

Η ισχυρή αστυνομική παρουσία εξασφάλισε ότι η πορεία υπέρ του Ισραήλ πραγματοποιήθηκε μακριά από μια φιλοπαλαιστινιακή πορεία, στην οποία ορισμένοι έφεραν πλακάτ που έγραφαν «Ελεύθερη Παλαιστίνη – Σταματήστε τη γενοκτονία».

«Αυτό που ελπίζω είναι ότι (το δικαστήριο) μπορεί να επιτύχει αυτό που δεν μπόρεσε να γίνει μέχρι τώρα, που είναι μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ένας διάδρομος ασφαλείας για ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε ο αριθμός των νεκρών να μην αυξηθεί ακόμη περισσότερο», είπε διαδηλωτής υπέρ της Παλαιστίνης.

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Επιβεβαιώνει την κατάληψη ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου στον Κόλπο του Ομάν

Viral το βίντεο με δύο μυστηριώδεις γιγάντιες φιγούρες στη Βραζιλία που φαίνονται «εξωγήινες»

Βαλένθια: Ταξίδι στην Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:56