search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 16:12
MENU CLOSE

Ιράν: Επιβεβαιώνει την κατάληψη ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου στον Κόλπο του Ομάν

11.01.2024 15:54
tanker_new

Το ιρανικό ναυτικό κατέλαβε ένα πετρελαιοφόρο στον Κόλπο του Ομάν, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η επιβεβαίωση για το ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση έρχεται μετά την αναφορά ότι στο πετρελαιοφόρο St Nikolas επιβιβάστηκαν ένοπλοι άνδρες το πρωί της Πέμπτης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA δημοσίευσε μια σύντομη είδηση που επιβεβαίωσε την κατάληψη από το ναυτικό του Ιράν. Δεν ταυτοποίησε το σκάφος, αλλά είπε ότι η κατάσχεση έγινε μετά από δικαστική απόφαση.

Το πλοίο είχε κάποτε εμπλακεί σε μια διαμάχη με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά την οποία κατασχέθηκαν ένα εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου.

Τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει ότι το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης είχε επιχειρήσει να στείλει λαθραίο ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα, κατά παραβίασιν των αμερικανικών κυρώσεων.

Το δεξαμενόπλοιο παλαιότερα γνωστό ως Suez Rajan, το οποίο βρισκόταν στο επίκεντρο μιας μακροχρόνιας διαμάχης κατάσχεσης φορτίου μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, δέχτηκε ρεσάλτο από ένοπλους με στρατιωτικές στολές 50 ναυτικά μίλια νότια του Ομάν.

Το πλοίο είχε φορτώσει 145.000 τόνους πετρελαίου στο λιμάνι της Βασόρας και κατευθυνόταν προς την Αλίαγα της Τουρκίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία Empire Navigation, η οποία δήλωσε ότι έχασε την επαφή με το πλοίο.

Στο πλοίο επιβαίνει 19μελές πλήρωμα από 18 Φιλιππινέζους και έναν Ελληνα, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία διευκρινίζει ότι το τάνκερ είχε ναυλωθεί από την τουρκική εταιρεία διυλιστηρίων Tupras.

Ενώ οι λεπτομέρειες της κατάσχεσης παραμένουν ασαφείς, η ST Nikolas, η οποία ανήκει στην Empire Navigation με έδρα την Ελλάδα, βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διαμάχης που τελικά οδήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κατάσχει και στη συνέχεια να πουλήσει το 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου δολάρια πέρυσι.

Ο ST Nikolas πλέει προς τα χωρικά ύδατα του Ιράν και οι επικοινωνίες με το σκάφος έχουν χαθεί, σύμφωνα με ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO).

Διαβάστε επίσης:

Viral το βίντεο με δύο μυστηριώδεις γιγάντιες φιγούρες στη Βραζιλία που φαίνονται «εξωγήινες»

Βαλένθια: Ταξίδι στην Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης (Videos)

Ισχυρότατος σεισμός στο Αφγανιστάν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 16:04