search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 05:24
MENU CLOSE

Γενικός διευθυντής του ΠΟΥ: «Απαράδεκτο να καταγράφονται 10.000 θάνατοι από κορωνοϊό σε ένα μήνα»

12.01.2024 09:47
koronoios new

Σχεδόν 10.000 θάνατοι από κορωνοϊό αναφέρθηκαν τον Δεκέμβριο και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκαν, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Δρ.  Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, με τα δεδομένα να δείχνουν ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς λειτούργησαν καταλυτικά για την αυξημένη μετάδοση του ιού.

«Αν και η Covid-19 δεν θεωρείται πλέον κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία, ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί, να αλλάζει και να σκοτώνει», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Καταγράφηκε αύξηση 42% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και αύξηση 62% στις εισαγωγές στη ΜΕΘ από τον προηγούμενο μήνα.

Οι τάσεις βασίζονται σε δεδομένα που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ από λιγότερες από 50 χώρες, κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική, ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας όμως ότι τα στοιχεία αυτά δεν δίνουν ολόκληρη την εικόνα.

«Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν αυξήσεις και σε άλλες χώρες που δεν αναφέρονται», είπε.

Ο ΠΟΥ ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία φαίνεται να αναφέρει τα περισσότερα κρούσματα στον Οργανισμό, αλλά τόνισε ότι «πολλές χώρες έχουν μειώσει ή έχουν σταματήσει να αναφέρουν, κάτι που είναι μέρος του προβλήματος».

Η υποπαραλλαγή JN.1

Η υποπαραλλαγή JN.1 είναι πλέον η πιο συχνά αναφερόμενη παγκοσμίως, είπε ακόμη ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Η νέα κυρίαρχη παραλλαγή φαίνεται να είναι πολύ πιο ικανή από προηγούμενες στο να μολύνει όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν μολυνθεί στο παρελθόν, ανέφερε η Washington Post.

«Αν και 10.000 θάνατοι το μήνα είναι πολύ λιγότεροι από ό,τι στην κορύφωση της πανδημίας, ένα τέτοιο επίπεδο αποτρέψιμων θανάτων δεν είναι αποδεκτό», είπε ο κ. Γκεμπρεγέσους, καλώντας τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τη στενή παρακολούθηση και να παρέχουν στους ανθρώπους εμβόλια και θεραπείες.

«Συνεχίζουμε να καλούμε τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν την επιτήρηση και την αλληλουχία και να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά και αξιόπιστα τεστ, θεραπείες και εμβόλια για τους πληθυσμούς τους. Και συνεχίζουμε να καλούμε τους πολίτες να εμβολιαστούν, να κάνουν εξετάσεις, να φορούν μάσκες όπου χρειάζεται και να διασφαλίζουν ότι οι πολυσύχναστοι εσωτερικοί χώροι αερίζονται καλά».

Διαβάστε επίσης

«Θερίζει» ο long covid: Πόσο διαρκεί, ποια είναι τα ποσοστά θανάτων και οι επιπλοκές – Τι συμβαίνει με τη long flu

Θύελλα από τη διαγραφή του προστίμου για τους ανεμβολίαστους –  Αναπάντητα ερωτήματα και οργή από όσους το πλήρωσαν

Άδωνις Γεωργιάδης: Επισκέφτηκε στο «Λαϊκό» την 23χρονη που έκανε μεταμόσχευση ήπατος από τον πατέρα της (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31