search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:52
MENU CLOSE

Guardian: Αυτοί είναι οι καλύτεροι προορισμοί για πολιτιστικό τουρισμό στην Ευρώπη (Videos)

12.01.2024 14:36
uk new

Βήμα στους αναγνώστες του δίνει ο βρετανικός Guardian, για να γράψουν για τα αγαπημένα τους ταξίδια στην Ευρώπη, με κοινό  παρονομαστή τον πολιτισμό.

Και εκείνο που φαίνεται πως τους ενώνει είναι τα μουσεία και τα μνημεία, στα οποία έχει εύκολη πρόσβαση ο επισκέπτης.

Από το δημοσίευμα, σταχυολογούμε κάποιους λιγότερο γνωστούς πολιτιστικούς προορισμούς:

Στο Σπίτι της Μουσικής, στη Βουδαπέστη

Στο πολύ φροντισμένο Πάρκο της Πόλης, στη Βουδαπέστη, βρίσκεται το Σπίτι της Μουσικής. Ο επισκέπτης περνά από την είσοδο που μοιάζει με μανιτάρι, για να μπει σε ένα μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία της μουσικής.

Ο επισκέπτης γνωρίζει τους μεγάλους σταθμούς της μουσικής, από την αρχαιότητα,  μέχρι τους Γρηγοριανούς ύμνους και την ουγγρική παραδοσιακή μουσική, για να φτάσει ως τις μέρες μας.

Το μουσείο έχει εξαιρετικό στήσιμο, πολύ καλή ηχητική ξενάγηση και η είσοδος κοστίζει 2,60 ευρώ.

Ο Ναός της Αρτέμιδος, στην Ισπανία

Στη Μερίδα της Ισπανίας, την μικρή φιλική πόλη στην Εστρεμαδούρα, εντύπωση προκαλεί το δίκτυο επίσκεψης στους αρχαιολογικούς χώρους, που είναι εξαιρετικά φροντισμένοι.

Η Μερίδα δεν κατακλύζεται από τουρίστες κι αυτό κάνει πιο εύκολο τον χαλαρό περίπατο στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο, την μήκους 755 μέτρων ρωμαϊκή γέφυρα Puente Romano και το κάστρο της πόλης. Μέσα στους ήσυχους δρόμους της Μερίδα, ο επισκέπτης θα αντικρίσει τον εντυπωσιακό Ναό της Αρτέμιδος, ή κάποιες αψίδες, που βρίσκονται δίπλα σε σπίτια και καταστήματα, σε ένα οικιστικό σύνολο όπου τα απομεινάρια της αρχαιότητας συνυπάρχουν με την σύγχρονη πόλη.

Στο τείχος του Αδριανού, στη Βρετανία

Όσοι το έχουν επισκεφτεί λένε πως έμειναν εντυπωσιασμένοι. Το τείχος του Αδριανού στη Βρετανία, είναι παραδόξως περισσότερο γνωστό για ένα δέντρο, μια συκομουριά, που δυστυχώς κάποιος παρανοϊκός το έκοψε τον Ιούνιο…

Το δέντρο αυτό βρισκόταν δίπλα στο τείχος και ήταν το αγαπημένο φόντο για selfies, για χιλιάδες επισκέπτες.

Ωστόσο το ίδιο το τείχος είναι εντυπωσιακό, αρκετά φροντισμένο και οι επισκέπτες λένε πως αισθάνονται σαν τους αρχαίους Ρωμαίους φρουρούς. Το τείχος του Αδριανού ήταν το βορειοδυτικό σύνορο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για 300 χρόνια.

Χτίστηκε από τον ρωμαϊκό στρατό με εντολή του αυτοκράτορα Αδριανού, μετά την επίσκεψή του στη Βρετανία το 122 μ.Χ.

Έχει μήκος 73 μιλίων και έχει χαρακτηριστεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1987.

Η ιστορία του κρασιού, στη Γεωργία

Η παραδοσιακή μέθοδος οινοποίησης στη Γεωργία, περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO και όσοι έχουν επισκεφτεί την χώρα αυτή συμφωνούν πως είναι must η επίσκεψη σε κάποιο οινοποιείο.

Η μέθοδος οινοποίησης Qvevri πήρε το όνομά της από τα χαρακτηριστικά ωοειδή πήλινα πιθάρια στα οποία τοποθετείται ο μούστος για να γίνει κρασί. Τα πιθάρια αυτά παρασκευάζονται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο εδώ και χιλιάδες χρόνια και τοποθετούνται μέσα στο έδαφος, όπου γίνεται η ζύμωση.

Μια τεχνική που δεν έχει εγκαταλειφθεί εδώ και αιώνες. Η παράδοση παίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή ζωή στην Γεωργία και πολλοί μύθοι και λαϊκά τραγούδια αναφέρονται στο κρασί.

Η παράδοση για την οινοποίηση με τον συγκεκριμένο τρόπο περνά από γενιά σε γενιά και η διαδικασία συγκομιδής των σταφυλιών και παρασκευής του κρασιού αποτελεί συνδετικό κρίκο των τοπικών κοινωνιών.

Πολιτιστική διαδρομή στην Κοπεγχάγη

Ο επισκέπτης της Κοπεγχάγης μπορεί να κάνει έναν ωραίο συνδυασμό μίας γραμμής τραίνου και περιπάτου και να επισκεφτεί σε λίγες ώρες τρεις πολιτιστικούς προορισμούς στην πόλη.

Πρώτης τάση στο κάστρο Hamlet’s Kronborg Castle στοt Helsingør, όπου φτάνουμε μετά από 20 λεπτά περπάτημα από τον σταθμό του τραίνου. Εδώ παίρνουμε ένα πολύ ωραίο μάθημα ιστορίας, πριν κατευθυνθούμε προς το μουσείο σύγχρονης τέχνης Louisiana Museum of Modern Art, που βρίσκεται πολύ κοντά στον σταθμό του Humlebæk station.

Στο μουσείο αυτό είναι εντυπωσιακές οι εγκαταστάσεις, τα γλυπτά και τα αγάλματα, μεταξύ των οποίων ένα του Χέντρι Μουρ, που ατενίζει την θάλασσα.

Τελευταίος σταθμός το σπίτι –μουσείο της Κάρεν Μπλίξεν, περίπου ενάμιση χιλιόμετρο από τον σταθμό Rungsted Kyst St.

Εδώ αναπαύεται η σπουδαία συγγραφέας  Κάρεν φον Μπλίξεν-Φίνεκε, γνωστή , μεταξύ άλλων, για τα έργο της Πέρα από την Αφρική και Η Γιορτή της Μπάμπετ.

Διαβάστε επίσης

Η Αθήνα είναι η χειρότερη πόλη στην Ευρώπη για τους ψηφιακούς νομάδες (photos)

Οι άγνωστοι Χούθι και ο πρόεδρος Μπάιντεν που έκανε το όνειρό τους πραγματικότητα (photos/video)

Ο έρωτας που «ταράζει» την κυβέρνηση του Βερολίνου – Το CDU, η σχέση και οι αντιδράσεις (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:49