search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 22:33
MENU CLOSE

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ενστάσεις ΚΚΕ για τεκνοθεσία και παρένθετη κύηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2316
11/01/2024
12.01.2024 07:28
kke_perissos_1307_1460-820_new

Η ακρίβεια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του ΚΚΕ, ενώ θέση παίρνει και για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και βασικά για την τεκνοθεσία, ζήτημα κοινωνικά ευαίσθητο και σύνθετο, το οποίο έχει ανοίξει εδώ και καιρό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται τώρα πως κάνει ένα βήμα για την υλοποίηση προεκλογικών και μετεκλογικών του δεσμεύσεων.

Σε πρώτη φάση από το ΚΚΕ εκφράζουν επιφυλάξεις με βάση τη διεθνή εμπειρία και πρακτική και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναμενόμενα θα αντανακλώνται μερικώς ή πλήρως και στη νομοθετική πρωτοβουλία της Ν.Δ.

Από τον Περισσό έχουν διαμορφώσει ένα αρχικό πλαίσιο τοποθέτησης – παραπέμπουν σε όσα έχει πει μέχρι στιγμής στην ΕΡΤ η βουλευτής του κόμματος Βιβή Δάγκα, η οποία σημειωτέον είναι κοινωνική λειτουργός στο επάγγελμα, ενώ ασχολείται με το συγκεκριμένο ζήτημα εδώ και πολλά χρόνια. Από εκεί και πέρα δεν δεσμεύονται αυτή τη στιγμή για το τι θα κάνουν όταν το νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή – περίμεναν κατ’ αρχάς τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού το απόγευμα της Τετάρτης για το τι θα περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση και την εξέλιξη του δημόσιου διαλόγου στη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση από το ΚΚΕ αναφέρουν ότι πρώτιστο ζήτημα είναι το συμφέρον του παιδιού και η ολόπλευρη προστασία του. Οι ενστάσεις και οι προβληματισμοί που διατυπώνει αυτή τη στιγμή το κόμμα με βάση τα όσα έχει πει δημόσια η Βιβή Δάγκα είναι:

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που λέει ότι διαγράφεται κάθε αναφορά σε «μητρότητα» και «πατρότητα» και αναγράφεται μόνο «γονέας 1» και «γονέας 2».

Η πρακτική να αναγνωρίζεται σχέση ενός παιδιού με περισσότερους από δύο γονείς, ακόμα και με πρόσωπα που ισχυρίζονται ότι είναι γονείς.

Το γεγονός ότι φαίνεται να προκρίνεται η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έναντι της υιοθεσίας. Όπως είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, στα ιδρύματα παιδικής προστασίας υπάρχουν πολύ λίγα παιδιά, μόλις 149, και πάνω από 2.700 αιτήσεις για υιοθεσία. Από την άλλη η συγκεκριμένη συζήτηση ανοίγει όταν «είναι εκτεταμένο το εμπόριο ωαρίων και σπερματοζωαρίων, καθώς και η εμπορική βιομηχανία παρένθετης μητρότητας».

Σημείωσε ότι ο τζίρος αυτής της εμπορικής βιομηχανίας είναι πολλά δισ. δολάρια και ανέφερε πως το 2022 με νόμο η Ν.Δ. κατήργησε τις όποιες ασφαλιστικές δικλίδες και με απόφαση της Επιτροπής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ορίστηκε «ταρίφα» ύψους 20.000 ευρώ για την αποζημίωση της παρένθετης μητέρας.

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι οι θέσεις του ΚΚΕ είναι σε αντιπαράθεση και με σκοταδιστικές, ομοφοβικές απόψεις που εκφράζονται και «βλέπουν» τη γυναίκα ως μηχανή παραγωγής παιδιών, αλλά και με ανορθολογικές απόψεις και θεωρίες που αμφισβητούν την αντικειμενική πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης:

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ο Μητσοτάκης απελευθέρωσε το «τσουνάμι» των διαφωνούντων – Με τις ψήφους της αντιπολίτευσης θα περάσει το νομοσχέδιο

Κυβέρνηση: Από τη μία μεταρρυθμίσεις και από την άλλη ζόρια

Σκέρτσος για ομόφυλα ζευγάρια: Κάνουμε ό,τι εφαρμόζουν ήδη 39 χώρες της Δύσης (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 22:32