search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 18:54
MENU CLOSE

Νέος Κόσμος: Ο Ζαμπούνης ήταν πιθανός στόχος σύμφωνα με την ΕΛΑΣ – Το σχέδιο «ΣΚΙΑ» και το προφίλ των εκτελεστών

15.01.2024 21:17
dolofonia neos kosmos 876- new

«Ξεσκονίζουν» τους εχθρούς του Βαγγέλη Ζαμπούνη οι αρχές, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τους δράστες, αλλά και τον εντολέα της μαφιόζικης εκτέλεσης στον Νέο Κόσμο τα ξημερώματα της Κυριακής, του 44χρονου που είχε το ψευδώνυμο «Ζαμπόν» στην Greek Mafia.

H αναζήτηση, όμως των εχθρών του θύματος είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αφού ο 44χρονος στο πέρασμα των ετών εξελίχθηκε από εκτελεστή σε βασικό παράγοντα της εγχώριας μαφίας, ανοίγοντας πολλές βεντέτες.

Πιθανός στόχος ο Ζαμπούνης – Λίστα της ΕΛΑΣ με πιθανά χτυπήματα

Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε το Mega,  ο «Ζαμπόν» ήταν πιθανός στόχος, σύμφωνα με έγγραφο που είχε συντάξει η Αστυνομία.

Στο έγγραφο με τίτλο «ΣΚΙΑ» αναφέρονταν πρόσωπα που εμπλέκονταν στον πόλεμο της νύχτας. Το έγγραφό έχει οκτώ ονόματα, με πρώτο εκείνο του Βαγγέλη Ζαμπούνη.

Η επιχείρηση είχε ξεκινήσει πριν από δυο χρόνια και περιλάμβανε επιτήρηση των συγκεκριμένων ποινικών και ταυτόχρονα κάποιες φιλικές ανακρίσεις, προκειμένου να σταματήσει ο -μέχρι τότε- πόλεμος της νύχτας.

Μάλιστα, κάτι τέτοιο είχε επιτευχθεί για αρκετούς μήνες, αλλά σταμάτησε για άγνωστους λόγους από την ελληνική αστυνομία, καθώς είχαν διατυπωθεί απόψεις πως η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να έρχεται σε επαφή με νονούς της νύχτας.

Το τέλος του προγράμματος ωστόσο, σηματοδότησε έναν νέο κύκλο αίματος. Χαρακτηριστικό είναι πως το δεύτερο όνομα που αναφέρεται είναι εκείνου που δολοφονήθηκε προ μερικών μηνών στον Κορυδαλλό.

Στο μικροσκόπιο τα βίντεο της επίθεσης – Οι εχθροί του «Ζαμπόν»

Σύμφωνα με το ρεπορταζ της ΕΡΤ , όπως χαρακτηριστικά λένε αξιωματικοί της Ασφάλειας ο 44χρονος, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ζαμπόν», είχε μόνο εχθρούς ακόμα και με πρώην συνεργάτες του. Ο ίδιος έπαιρνε συμβόλαια θανάτου ως εκτελεστής για όσους η «Greek Mafia» έθετε στο στόχαστρό της. Πέρα από τον μεγαλύτερο αντίπαλο όμως της άλλοτε πανίσχυρης τριανδρίας θεωρείται πως οι σχέσεις του είχαν διαρραγεί με το ίδιο το μεγάλο αφεντικό της «Greek Mafia» και πολλοί χρεώνουν ακόμα και την εκτέλεση του Βασίλη Στεφανάκου στον «Ζαμπόν». Σταδιακά με την απώλεια «αφεντικών» συγκέντρωσε ο ίδιος μεγάλη δύναμη και έγινε αφεντικό ο ίδιος. Αυτή η τάση αυτονόμησης που είχε αποκτήσει δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερες έχθρες.

Τα βίντεο στο μικροσκόπιο

Στα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας στρέφουν τώρα την προσοχή τους οι αρχές, εξετάζοντάς τα καρέ καρέ. Σε ένα από αυτάδιακρίνεται να πέφτει το full face, η μπαλακλάβα ενός εκ των δολοφόνων και να διακρίνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Περίπου 30 δευτερόλεπτα κράτησε το επαγγελματικό χτύπημα. Το θύμα δέχτηκε την επίθεση μόλις μπήκε στο αυτοκίνητό του από δυο ένοπλους με καλάσνικοφ. Όπως φαίνεται στο βίντεο και μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο στοιχείο για τις έρευνες ο ένας εκ των δύο εκτελεστών που τον πυροβολεί από την θέση του οδηγού, με τους χειρισμούς που κάνει, άθελά του αποκαλύπτει μέρος των χαρακτηριστικών του που ίσως βοηθήσει τις Αρχές να τον ταυτοποιήσουν.

Ερωτήματα προκύπτουν και από το γεγονός ότι το θύμα τη συγκεκριμένη στιγμή δεν είχε συνοδεία με σωματοφύλακες, ενώ το πιστόλι και το καλάσνικοφ που είχε μαζί του δεν πρόλαβε να τα χρησιμοποιήσει. 

Φαίνεται όμως, ότι παρότι ο Ζαμπούνης θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα μέλη της επονομαζόμενης «Greek Mafia», είχε εφησυχάσει, και δεν είχε μπράβους να τον φυλάνε, κάτι που δεν συνηθίζεται, μόνο περιστασιακά είχε έναν μοτοσικλετιστή τον οποίο χρησιμοποιούσε ως προπομπό που έλεγχε τα σημεία τα οποία επισκεπτόταν. 

Υπενθυμίζεται ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν ένα πολυτελές τζιπ που ήταν κλεμμένο από τον περασμένο Ιούνιο από το Μιλάνο με πλαστές πινακίδες. Το εγκατέλειψαν στο Δαφνί, όπου βρέθηκε καμένο,  και από εκεί πιθανόν διέφυγαν με άλλα οχήματα που ακολουθούσαν από την ομάδα υποστήριξης, όπως θεωρεί η Αστυνομία και προσπαθεί να διαπιστώσει από την ανάλυση των βιντεοληπτικών υλικών.

Αυτό που έχει τραβήξει περισσότερο το ενδιαφέρον των αστυνομικών είναι πως τον περασμένο Ιούνιο στο κλεμμένο τζιπ  που εντοπίστηκε γεμάτο όπλα, σταθμευμένο κοντά στο πρατήριο καυσίμων του θύματος, εντοπίστηκε το DNA του «Ράμπο» και του κουνιάδου του «Νιόνιου» που είχαν πέσει θύματα μαφιόζικης εκτέλεσης έξω από το σπίτι τους στον Κορυδαλλό στις 7 Ιουνίου 2023. Αυτό που πιστεύουν οι αστυνομικοί, είναι πως πιθανόν ο «Ράμπο» με τον «Νιόνιο» σχεδίαζαν από κοινού να «χτυπήσουν» τον «Ζαμπόν», όμως εκείνος το έμαθε και ουσιαστικά τους πρόλαβε. 


Σύμφωνα με εκτιμήσεις η επίθεση κατά του Ζαμπόν θα ήταν τα αντίποινα για την δολοφονία του «Θείου Τζο» στα Δερβενοχώρια τον Απρίλιο του 2022, στην οργάνωση του οποίου φέρεται να ανήκαν και οι δύο και να δραστηριοποιούνταν κυρίως με το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Επίσης στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται πέντε κινητά του θύματος, δυο που είχε στην κατοχή του και άλλα τρία στο γραφείο του και στο σπίτι του. Η ΕΛΑΣ ευελπιστεί ότι τα κινητά «θα μιλήσουν» για να διακριβωθούν τυχόν ύποπτες επικοινωνίες. 

Να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ συνέλαβε δύο αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης για τη διαρροή βίντεο που δείχνει τον Βαγγέλη Ζαμπούνη νεκρό, λίγο μετά την εκτέλεσή του στον Νέο Κόσμο τα ξημερώματα της Κυριακής. Οι αστυνομικοί θα δικαστούν κατηγορούμενοι για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου στο αυτόφωρο.

Οι άριστα εκπαιδευμένοι εκτελεστές – Ποιοι είναι

Οι εκτελεστές του «Ζαμπόν» ήταν άριστα εκπαιδευμένοι και αδίστακτοι. Ο 44χρονος Βαγγέλης Ζαμπούνης γνώριζε ότι τον ήθελαν νεκρό και ήταν προετοιμασμένος να αμυνθεί, αλλά οι εκτελεστές ήταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι, και είχαν σχεδιάσει το δολοφονικό χτύπημα με μεγάλη δύναμη πυρός.

Πυροβόλησαν κατά ριπάς στο ίδιο σημείο του τζαμιού, προκειμένου να διαπεράσουν οι βολίδες τη θωράκιση, κάτι που κατάφεραν. Το καλάσνικοφ είναι ένα πολεμικό όπλο με βεληνεκές 1,5 χιλιόμετρο, ενώ στην προκειμένη περίπτωση έχει βάλλει από απόσταση 30 – 40 πόντων. Ο Ζαμπούνης δεν πρόλαβε καν να χρησιμοποιήσει το πιστόλι που είχε μαζί του. 

Οι αστυνομικοί αναφέρουν, κατά το ρεπορτάζ του Σκάι,  ότι σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχουν δράστες ήταν Καυκάσιοι, Γεωργιανοί ή Τσετσένοι και γενικότερα άτομα από την Ανατολική Ευρώπη, χωρίς βέβαια να αποκλείουν οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο.

 Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά ζωής εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να πρόκειται για «ενοικιαζόμενους/ εισαγόμενους» εκτελεστές, ή τουλάχιστον έχουν διασυνδέσεις με το εξωτερικό ώστε να προμηθεύονται κλεμμένα οχήματα και οπλισμό. Η μεθοδολογία δράσης επίσης θυμίζει τουλάχιστον δύο άλλα συμβόλαια θανάτου στο πρόσφατο παρελθόν. Πρόκειται για έναν 38χρονο ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων στο Γέρακα τον Ιούνιο του 2022, όπως και ενός Αλβανού βενζινοπώλη στη Νίκαια το 2021.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν στην ΕΛΑΣ σε σχέση με την ταυτότητα των εντολέων είναι ότι η επίθεση εναντίον του 44χρονου συνδέεται με το ότι φερεται να προσπαθούσε να επεκτείνει τη δραστηριότητα του στην περιοχή του Ασπρόπυργου και τη Δυτική Αττική, γεγονός που τον έφερε σε σύγκρουση με τη ρωσόφωνη μαφία που δραστηριοποιείται στο λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων και πετρελαιοειδών.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρατήριο, όπου διαπράχθηκε η δολοφονία, ένα από τα περισσότερα από τα 10 συμφερόντων του Ζαμπούνη, είχε ειδική θωράκιση, αλεξίσφαιρα τζάμια, ένα «δωμάτιο πανικού», υπήρχε ακόμα γυμναστήριο, τζακούζι αλλά και κρεβάτι προκειμένου να διανυκτερεύει εκεί. Ο «Ζαμπόν» περνούσε εκεί τις περισσότερες της ημέρας του, και έβγαινε μόνο για να επιβιβαστεί στο θωρακισμένο τζιπ, με τα ξημερώματα της Κυριακής να «πέφτει» σε ενέδρα θανάτου.

Διαβάστε επίσης:

Καλά πήγε αυτό: Ντελιβεράς αφόδευσε μέσα σε ασανσέρ και μάρκαρε και τους τοίχους μετά την παραγγελία…πίτσας (Video)

Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες – Επιδείνωση το Σαββατοκύριακο

Μεσολόγγι: To πρόσωπο-κλειδί που κάλεσε ο κρεοπώλης πολλές φορές πριν και μετά την εξαφάνιση του 31χρονου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 18:54