search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:08
MENU CLOSE

Βαλτάς απαντά στον ΠΙΣ: «Ναι» στα εμβόλια κατά της Covid στα φαρμακεία

18.01.2024 16:36
EMBOLIASMOS
Eurokinissi

«Οι φαρμακοποιοί μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση των εμβολιασμών κατά της γρίπης και της λοίμωξης Covid-19 γι΄αυτό ας μη διασπείρουμε ανησυχία και ανασφάλεια στους πολίτες με άστοχες αναφορές και στείρες λογικές του παρελθόντος».

Αυτή την απάντηση δίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς στον Πανελλήνιο Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) που πρόσφατα με ανακοίνωση του υποστήριξε ότι τα εμβόλια του Covid-19 δεν πρέπει να γίνονται στα φαρμακεία.

Όπως είπε ο ίδιος στο topontiki.gr: «Εμείς δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαλότητα με τους γιατρούς. Ωστόσο θέλω να θυμίσω ότι παλαιοτέρα το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των γιατρών για τον εμβολιασμό στα φαρμακεία, θεωρώντας ότι ορθώς διευρύνεται ο κύκλος των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι διενεργούν τον εμβολιασμό και ότι οι φαρμακοποιοί έχουν τα αναγκαία επιστημονικά προσόντα για την ορθή και αποτελεσματική επιτέλεση της οικείας αποστολής τους, διασφαλίζοντας την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναρωτήθηκε εάν έχει αναλογιστεί κανείς ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στον τουρισμό, την εκπαίδευση, την εργασία, αν τα φαρμακεία δεν συμμετείχαν στη διενέργεια των rapid tests;

«Οι φαρμακοποιοί εκπαίδευσαν το κοινό στην αυτοδιαγνωστική διαδικασία και έτσι σώθηκαν ζωές. Ενώ κάθε φορά που μας ζητήθηκε η συνδρομή μας σε δράσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη διάρκεια της πανδημίας, συμμετείχαμε μέσω του δικτύου των φαρμακείων και με τη συνδρομή των πιστοποιημένων και εκπαιδευμένων φαρμακοποιών».

Ειδικότερα όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά της λοίμωξης Covid-19, ο επαγγελματικός κλάδος έχει κατ΄επανάληψη αναφέρει ότι τα φαρμακεία διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και την υποδομή για την παραλαβή και αποθήκευση των εμβολίων. Η προμήθεια των εμβολίων στα φαρμακεία θα γίνεται μέσω των φαρμακαποθηκών, οι οποίες διαθέτουν τις αναγκαίες πιστοποιήσεις και με διαδικασίες που περιγράφονται από τα ειδικά πρωτόκολλα ψυχρής αλυσίδας. Αναφορικά με την πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών στο φαρμακείο εξαιτίας του εμβολιασμού οι φαρμακοποιοί ξεκαθαρίζουν ότι:

Πρώτον : Οι ίδιες πιθανότητες εμφάνισής τους, ισχύουν και για τα αντιγριπικά εμβόλια και η μέχρι σήμερα εμπειρία με τη διενέργειά τους δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Δεύτερον: Στην σχεδόν απίθανη περίπτωση αναφυλακτικού σοκ, εφαρμόζονται τα ειδικά πρωτόκολλα του COVID εμβολιασμού. Σύμφωνα με το ιστορικό του ασθενούς αποκλείονται τα άτομα με αλλεργία ή αυτά που εμφάνισαν ανεπιθύμητα συμπτώματα σε προηγούμενο εμβολιασμό.

Στην μηδενική σχεδόν περίπτωση που συμβεί κάτι ανεπιθύμητο, ακολουθείται η διαδικασία που περιλαμβάνει από απλά μέτρα (παρακολούθηση της αρτηριακής υπέρτασης και της αναπνευστικής λειτουργίας) μέχρι και τη χορήγηση αδρεναλίνης. «Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουν, προς όφελος της Δημόσιας Υγείας στην τόνωση των αντιγριπικών εμβολιασμών και των εμβολιασμών για την COVID» μας είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ και συμπλήρωσε:

«Μέσα σε αυτό το πνεύμα δεν πρέπει να διασπείρουμε την ανησυχία και την ανασφάλεια στον κόσμο με άστοχες αναφορές και στείρες λογικές του παρελθόντος». Σημειώνεται ότι στη σημερινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης αναφέρθηκε στον εμβολιασμό κατά του κορωνοιού από τα φαρμακεία λέγοντας χαρακτηριστικά: ««Η αρχική σκέψη είναι ότι θα διατηρηθούν όλα τα κανάλια εμβολιασμού σε όλες τις δημόσιες δομές δωρεάν, όπως το κάνει σήμερα ο καθένας και όποιος το κάνει σε ιατρείο ή φαρμακείο να μπορεί ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός να ζητά ένα ποσό, το ανώτερο πέντε ευρώ».

Διαβάστε επίσης:

Το υπουργείο Υγείας αθώωσε… πανηγυρικά τη διοικήτρια του Ερυθρού Σταυρού για το χριστουγεννιάτικο γλέντι της ντροπής

Τέλος και επίσημα τα ζελεδάκια κάνναβης – Γιατί απαγορεύτηκε η πώλησή τους – Στο ΦΕΚ η απόφαση

Γεωργιάδης: «Δεν θα επιστραφούν τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους – εμβόλιο κάθε χρόνο για τον κορωνοϊό» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:07