search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:19
MENU CLOSE

Γκουτέρες: «Απαράδεκτη η άρνηση στον παλαιστινιακό λαό να οικοδομήσει το δικό του κράτος»

20.01.2024 19:35
GUTERES
AP

Απαράδεκτη χαρακτήρισε κάθε άρνηση στον παλαιστινιακό λαό να οικοδομήσει το δικό του κράτος, ο Αντόνιο Γκουτέρες στην ομιλία του στη σύνοδο των Αδεσμεύτων Χωρών, στην Ουγκάντα.

«Το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να οικοδομήσει το δικό του κράτος πρέπει να αναγνωριστεί από όλους και κάθε άρνηση του δικαιώματος αυτού είναι απαράδεκτη», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η άρνηση να γίνει δεκτή η λύση των δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, καθώς και η άρνηση του δικαιώματος ενός κράτους για τον παλαιστινιακό λαό είναι απαράδεκτες», είπε ο Γκουτέρες, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο «θα παρατείνει επ’ αόριστον μια σύγκρουση που έχει εξελιχθεί σε σημαντική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, που επιδεινώνει την πόλωση και υποκινεί τους εξτρεμιστές σε όλον τον κόσμο».

Τη Δευτέρα ο Αντόνιο Γκουτέρες έκανε έκκληση για «άμεση κατάπαυση του πυρός» για ανθρωπιστικούς λόγους στη Γάζα.

Μπορέλ: «Η ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης ίσως χρειαστεί να επιβληθεί στο Ισραήλ»

Η διεθνής κοινότητα ίσως χρειαστεί να προχωρήσει στην «επιβολή» στο Ισραήλ της ίδρυσης κράτους της Παλαιστίνης αν είναι απαραίτητο, δήλωσε χθες Παρασκευή ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Αν δεν ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος, το «μίσος» και ο πόλεμος θα διαιωνίζονται, «γενιά τη γενιά», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο στη Βαγιαδολίδ της Ισπανίας, όπου του απονεμήθηκε τιμητικά διδακτορικός τίτλος.

Προχθές Πέμπτη ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης μετά το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ερωτηθείς για τη λύση των δύο κρατών, που λέει επίσης πως επιδιώκει η κυβέρνηση των ΗΠΑ —του βασικού σύμμαχού του Ισραήλ— ο Νετανιάχου έκρινε πως «ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρέπει να είναι σε θέση να λέει ‘όχι’ όταν είναι αναγκαίο, ακόμα και στους καλύτερούς μας φίλους».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ εκτίμησε πως δεν υπάρχει πλέον περίπτωση Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση. «Οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι υπερβολικά εξοργισμένες η μια με την άλλη για να καταλήξουν σε συμφωνία μόνες τους», εξήγησε.

Κάλεσε «τον αραβικό κόσμο, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη» στο σύνολό τους να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, ακόμη κι αν προβάλλεται αντίσταση από το Ισραήλ.

Ο Μπορέλ εξάλλου κατηγόρησε μέρος της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας πως χρηματοδότησε τη Χαμάς για να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη και να αποτρέψει έτσι τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Ο Νετανιάχου έχει απορρίψει την κατηγορία αυτή επανειλημμένα.

Διαβάστε επίσης:

NASA: Έχασε επαφή με το ελικόπτερο Ingenuity στον Άρη

Πολικό ψύχος στις ΗΠΑ: 59 νεκροί – χωρίς ρεύμα χιλιάδες σπίτια (Videos & Photos)

To Ιράν απειλεί με αντίποινα το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό στη Συρία – «Την κατάλληλη στιγμή, στο κατάλληλο μέρος»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:08