search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:20
MENU CLOSE

ΝΑΤΟ: Η μεγαλύτερη άσκηση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο την επόμενη εβδομάδα – Ποιο σενάριο θα εκτελεστεί και θα «βλέπει» προς Ρωσία

20.01.2024 06:06
nato askisi 765- new

Το ΝΑΤΟ προγραμματίζει την επόμενη εβδομάδα την έναρξη της μεγαλύτερης άσκησης των δυνάμεών του μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Θα πάρουν μέρος 90.000 στρατιωτικοί, με στόχο να εκτελέσουν τα περιφερειακά αμυντικά σχέδια της Συμμαχίας, όπως ανακοίνωσε ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στρατηγός Κρις Κάβολι.

Οι πολύμηνες ασκήσεις έχουν στόχο να δοκιμαστούν τα περιφερειακά αμυντικά πλάνα που καταρτίστηκαν μετά από δεκαετίες, με βασικό σενάριο την απάντηση σε πιθανή ρωσική επίθεση. Το ΝΑΤΟ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Ρωσία, ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση των ασκήσεων, αλλά στα επίσημα έγγραφα, με τα οποία καθορίζεται η στρατηγική της Συμμαχίας, αναφέρεται η Μόσχα ως η πιο σημαντική και άμεση απειλή για τα κράτη-μέλη.

Στις ασκήσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Μαΐου, θα πάρουν μέρος περισσότερα από 50 πολεμικά πλοία- από αεροπλανοφόρα μέχρι αντιτορπιλικά, τουλάχιστον 80 αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και  περίπου 1100 οχήματα μάχης, εκ των οποίων 133 άρματα  και 533 οχήματα πυροβολικού.

Η άσκηση Steadfast Defender 2024 «θα αποδείξει τη δυνατότητα του ΝΑΤΟ να αναπτύσσει ταχέως δυνάμεις από τη βόρεια Αμερική και άλλα μέρη της συμμαχίας για να ενισχύει την άμυνα στην Ευρώπη», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Συμμαχίας.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις περιλαμβάνουν «σενάριο προσομοίωσης εξελισσόμενης σύγκρουσης με σχεδόν ισοδύναμο αντίπαλο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο στρατηγός Κάβολι, μετά τη διήμερη συνάντηση των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των κρατών-μελών.  Οι ασκήσεις θα καταδείξουν «την ενότητά μας, την ισχύ μας και την αποφασιστικότητά μας να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον», πρόσθεσε ο στρατηγός.

Στη δεύτερη φάση της άσκησης Steadfast Defender θα δοθεί βάρος στην ανάπτυξη της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην Πολωνία.  Μια περιοχή στην οποία θα γίνουν στρατιωτικά γυμνάσια είναι και η Βαλτική, καθώς οι χώρες της περιοχής θεωρείται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από μία δυνητική ρωσική επίθεση.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί επίσης στη Γερμανία, που είναι κέντρο υποδοχής εισερχόμενων ενισχύσεων και σε χώρες που βρίσκονται στην περιφέρεια της Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων η Νορβηγία και η Ρουμανία.

Στις ασκήσεις θα πάρουν μέρος δυνάμεις από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και από την Σουηδία, που ελπίζει ότι σύντομα θα ενταχθεί στην Συμμαχία.

Η τελευταία άσκηση τέτοιας κλίμακας που είχε πραγματοποιηθεί από το ΝΑΤΟ ήταν η άσκηση  Reforger, το 1988, δηλαδή στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με την συμμετοχή 125.000 μελών των ενόπλων δυνάμεων της Συμμαχίας. Το 2018 είχε πραγματοποιηθεί επίσης η άσκηση Trident Juncture, με την συμμετοχή 50.000 στρατιωτικών.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Στον δρόμο και οι οδηγοί φορτηγών – Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Βρετανία: Γοριλάκι γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό σε ζωολογικό κήπο (Videos)

Ρωσία: Στις φλόγες αποθήκη πετρελαίου μετά από επίθεση ουκρανικού drone – Η δεύτερη μέσα σε 48 ώρες (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05