search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 20:16
MENU CLOSE

Σκυλακάκης: Ειδική εισφορά θα πληρώνουν όποιοι κτίζουν εκτός σχεδίου

21.01.2024 11:50
oikodomi

Ειδική εισφορά για να δημιουργεί το κράτος υποδομές, δίκτυα υδάτων, συλλογή απορριμμάτων, επέκταση δρόμων κ.ά. θα πρέπει να πληρώνουν όσοι αποφασίζουν να χτίσουν εκτός σχεδίου.

«Βασική αρχή των ρυθμίσεων που θα φέρει η κυβέρνηση για την εκτός σχεδίου δόμηση θα είναι η δημιουργία ενός οικονομικού αντικινήτρου, αντίστοιχου με την εισφορά σε γη και χρήμα που προβλέπεται για τα ακίνητα που πολεοδομούνται για πρώτη φορά», εξήγησε ο υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Λύση για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου – Οι προϋποθέσεις αδειοδότησης και το «παράθυρο»

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε πως η κυβέρνηση μελετά λύση – ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες «τυφλών» οικοπέδων, δηλαδή εκτός σχεδίου πόλεως, ως μεταβατικό στάδιο μέχρι την οριστικοποίηση του πολεοδομικού σχεδίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να οικοδομήσουν, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με την παράλληλη καταβολή περιβαλλοντικού τέλους.

Η ρύθμιση που προωθείται από την κυβέρνηση για να λάβουν άδεια δόμησης ιδιοκτήτες οικοπέδων τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων εκτός σχεδίου πόλεως, που έχουν «πρόσωπο» σε μη αναγνωρισμένο πολεοδομικά κοινόχρηστο δρόμο, προβλέπει τρεις βασικές προϋποθέσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real News.

  • Η ύπαρξη της οδού για την εξυπηρέτηση των ακινήτων να φαίνεται σε αεροφωτογραφίες πριν από το 1977. Δηλαδή, μέσω των εικόνων να αποδεικνύεται ότι υπήρχε πρόσοψη του οικοπέδου σε κοινόχρηστο δρόμο.
  • Οι δρόμοι στους οποίους τα οικόπεδα έχουν «πρόσωπο», να έχουν πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρα.
  • Οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν ειδικό τέλος για την έκδοση οικοδομικής άδειας ως πρόβλεψη περιβαλλοντικού ισοδύναμου. Το ποσό θα καταβάλλεται πριν από την έκδοση οικοδομικής άδειας, σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και θα διατίθεται αποκλειστικά για έργα υποδομής στον Δήμο στον οποίο βρίσκεται το οικόπεδο.

«Παράθυρο» οικοδόμησης για τουλάχιστον έναν χρόνο

Ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός, που σε κάποια σημεία θα «κλειδώσει» τελευταία στιγμή, αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Τρίτη (09/01) στο Υπουργικό Συμβούλιο, διά στόματος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη.

Ο νέος σχεδιασμός έχει ως στόχο να αποσαφηνίζει το πλαίσιο και να παρέχει λύσεις σχετικά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, την οικοδόμηση, την αυθαίρετη δόμηση, τη δόμηση εκτός σχεδίου, τα όρια των οικισμών, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, καθώς και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται πολεοδομικές μελέτες που αφορούν οριοθετήσεις, οικισμούς και χαρακτηρισμούς δημοτικών δρόμων, αλλά και ρυθμίσεις για τη δόμηση εκτός σχεδίου.

Διαβάστε επίσης:

Μαξίμου: Στον Άκη Σκέρτσο και επισήμως η αρμοδιότητα για τους ΛΟΑΤΚΙ – Ερώτημα για την ισορροπία με Βορίδη

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζονται μέχρι το μεσημέρι οι εργασίες των Σπετσών – Το κόνσεπτ Κασσελάκη «μακριά απ’ τις κάμερες» και οι πρώτες αναχωρήσεις

Αυγενάκης: «Κομματικά υποκινούμενη η προσπάθεια για αγροτικές κινητοποιήσεις»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 20:16