search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:59
MENU CLOSE

Πολλαπλά «μηνύματα» του Μητσοτάκη προς τους υπουργούς μέσω της κυριακάτικης ανασκόπησης

22.01.2024 06:50
MITSOTAKIS

Συνήθως, η κυριακάτικη ανασκόπηση στο κυβερνητικό έργο που κάνει ο πρωθυπουργός μέσω social media είναι ακριβώς αυτό: μια ανασκόπηση πεπραγμένων, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει συγκεκριμένες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής ή αναφέρεται σε πρωτοβουλίες που ο ίδιος θεωρεί ότι δεν έτυχαν της προβολής που θα έπρεπε.

Ωστόσο, η ανάρτηση της Κυριακής 21 Ιανουαρίου έμοιαζε κάπως διαφορετική, σαν ο πρωθυπουργός, εκτός από το να ενημερώνει τους πολίτες για τα πεπραχθέντα της κυβέρνησής του, να έστελνε και ένα μήνυμα σε κάποιους υπουργούς του, θεωρώντας, ενδεχομένως, ότι θα πρέπει να φανούν ακόμα πιο αποτελεσματικοί στα χαρτοφυλάκια που τους έχει αναθέσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΝΔ και στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το «παιχνίδι» μέχρι τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα παιχτεί στο πεδίο της καθημερινότητας, δηλαδή, στο ποιος θα εμφανιστεί να μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στις πλάτες των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό και μέσα στο επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση αναμένεται να ρίξει το βάρος στο συγκεκριμένους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών, με στόχο να δείξει ότι, πέρα από τη «μεγάλη εικόνα», σκύβει και πάνω στα μικρότερα προβλήματα, αλλά και να αποκρούσει τη συνεχή και σφοδρή κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση για τα θέματα αυτά.

Κατά τα φαινόμενα, οι τομείς αυτοί είναι οι εξής:

·        Ακρίβεια: η φράση του Κ. Μητσοτάκη, ότι «δεν θα διστάσουμε να πάρουμε και άλλα μέτρα αν χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ακρίβειας, ένα πρόβλημα που είναι κατά ένα μέρος εισαγόμενο αλλά οφείλεται και σε διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής αγοράς», πέραν του ότι αποτελεί μείζονα αλλαγή ρητορικής για την κυβέρνηση, μάλλον αποτελεί και μήνυμα προς τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος καλείται όχι μόνο να διαπιστώσει την επίδραση που θα έχουν στις τιμές τα νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, αλλά και να φροντίσει να επιλύσει αυτές τις «διαχρονικές παθογένειες», καθώς οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μεγάλη δυσφορία των πολιτών για το ζήτημα της ακρίβειας.

·        Ασφάλεια: αφού ο πρωθυπουργός συνεχάρη την ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη δύο και την ταυτοποίηση άλλων πέντε μελών της greek mafia, υπογράμμισε ότι «προχωράμε σε ανασύνταξη της αστυνομίας γιατί θέλουμε και πρέπει να καταφέρουμε να την καταστήσουμε πιο ευρωπαϊκή, πιο δημοκρατική, πιο αποτελεσματική και διαφανή με αποστολή την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε κοινότητα της χώρας», ουσιαστικά θέτοντας και τις προτεραιότητες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

·        Υγεία: στην ανάρτησή του, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά σε κυβερνητικές παρεμβάσεις στο χώρο της Υγείας, από τη λίστα για τα χειρουργεία, μέχρι τις ελλείψεις φαρμάκων. Όπως είναι γνωστό, η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί προεκλογική δέσμευση για την κυβέρνηση και περιλαμβάνει ευρύτατες παρεμβάσεις, από νέο χάρτη και ανακαινίσεις μονάδων υγείας, μέχρι χιλιάδες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Όπως έχει ήδη εξηγήσει το topontiki.gr, στο πλαίσιο του μίνι ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επέλεξε τον Άδωνι Γεωργιάδη για υπουργό Υγείας, στη βάση του ότι γνωρίζει το χώρο και – παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι συγκρουσιακός – έχει δείξει ότι μπορεί να προωθήσει πράγματα. Ωστόσο, ο στόχος είναι οι πολίτες σύντομα να μπορούν να αντιμετωπίζουν μια καλύτερη κατάσταση στο ΕΣΥ, κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να επιτευχθεί.

·        Παιδεία: οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πρωτοβουλία για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα αντιμετωπίζεται θετικά από την πλειοψηφία των πολιτών, στοιχείο που ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομοθέτηση του σχετικού πλαισίου, έστω κι αν υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους φοιτητές και από μέρος της αντιπολίτευσης (άσε που εκτιμά ότι μπορεί να κερδίσει και «πόντους» στο πολιτικό παίγνιο, κατά τη συζήτηση στη Βουλή). Ωστόσο, με τα στοιχεία από τα δημόσια ΑΕΙ να δείχνουν ότι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωσή τους καλά κρατούν, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις για το πώς η κυβέρνηση ενισχύει γενικά τη δημόσια εκπαίδευση, και ειδικά τα δημόσια τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.

·        Καθημερινότητα: από την «ασφυξία» στους δρόμους της Αθήνας, μέχρι την καλύτερη λειτουργία των συγκοινωνιών – και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της χώρας – και από «δυσκαμψίες» στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέχρι ό,τι μπορεί να προκαλεί σοβαρή δυσφορία στους πολίτες αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο πολιτικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης, με σταλεί παντού το μήνυμα ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, για να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους προβλήματα. Αναφέρθηκε και πιο πάνω, το στοίχημα των ευρωεκλογών θα παιχτεί εκεί, οπότε εκεί θα πέσει και το μεγάλο βάρος.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Τα βασικά σημεία από τις τοποθετήσεις των τομεαρχών στις Σπέτσες – 30 παρουσιάσεις σε 20 ώρες συλλογικής δουλειάς

ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώθηκε η «Σύνοδος» των Σπετσών, θετικός ο απολογισμός – Για «τολμηρό εγχείρημα» έκανε λόγο η Τζάκρη

Θανάσης Γλαβίνας: «Μητσοτάκης, Μαρινάκης και Πατέλης επιτίθενται στο ΠΑΣΟΚ ζητώντας τις ψήφους του»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:57