search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 16:41
MENU CLOSE

Marc: Απαισιοδοξία για τα μέτρα κατά της ακρίβειας – Πιο ουσιαστική αντιπολίτευση από το ΠΑΣΟΚ – Τι λένε οι πολίτες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

25.01.2024 20:29
ekloges-new

Την απαισιοδοξία των πολιτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρείας Marc που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ant1, το δεύτερο μέρος της οποίας παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Συγκεκριμένα, το 68,2% θεωρεί ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την παταξη της ακρίβειας δεν θα είναι αποτελεσματικά.

Στο ερώτημα «πού οφείλεται η ακρίβεια και οι αυξήσεις στην αγορά», το 39% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησαν ότι φταίει η κερδοσκοπία επιχειρήσεων και τα «καρτέλ», το 24,9% πως ευθύνη έχει η κυβερνητική πολιτική, 24,5% ευθύνεται η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος, η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των πρώτων υλών, ενώ, το 10,8% αποδίδει τις ανατιμήσεις σε ελλιπείς ελέγχους στην αγορά.

Η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε ότι επιλέγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη με 29,7%, δεύτερο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 13,4% και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,1% και έπονται ΚΚΕ με 7,5%, Ελληνική Λύση με 5,6%. Ακολουθούν Σπαρτιάτες και «Νίκη» με 2,5%, Πλεύση Ελευθερίας με 2,4%, ΜέΡΑ25 με 2,3%, Νέα Αριστερά με 1,9%, άλλο κόμμα επιλέγει το 2,1%, ενώ, άκυρο / λευκό και αποχή επιλέγουν συνολικά 4,8% των ερωτηθέντων, και αναποφάσιστο είναι το 15,2%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η εκτίμηση αποτελέσματος με σύγκριση των ποσοστών σε εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές.

Για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, το 56,1% φέρεται να είναι θετικό, ενώ, το 40,9% των ερωτώμενων φέρεται ως αρνητικό σε τέτοια εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης από τους πολίτες, οι συμμετέχοντες απάντησαν κατά 42,4% ότι βλέπουν θετικά ή μάλλον θετικά την εικόνα του κυβερνητικού σχήματος, ενώ το 55,9% απάντησε ότι βλέπει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την κυβέρνηση.

Τέλος, σχετικά με το κόμμα που κάνει την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, τις πρώτες θέσεις στις απαντήσεις των πολιτών καταλαμβάνουν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 15,7%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 9,8% και τρίτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με ποσοστό 9%, ενώ το 50,5% απάντησε ότι κανένα κόμμα δεν κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης:

Βαρβιτσιώτης: «Θέλω να προσφέρω στη ναυτιλία» – Η πρώτη δήλωση μετά την παραίτησή του από βουλευτής

Δημοσκόπηση MRB: Διχασμένοι οι πολίτες για γάμο ομοφύλων – Ισοπαλία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για ευρωεκλογές

Πολάκης σε Γεωργιάδη για το ΚΕΕΛΠΝΟ: Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 16:41