search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:26
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήσεις συνοχής από τις Σπέτσες ώς τη Βουλή

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2318
25/01/2024
25.01.2024 06:10
SURIZA
Eurokinissi

Προσπάθεια για μια πιο συντεταγμένη λειτουργία και παρουσία προς τα έξω εκπέμπει τις τελευταίες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας να βάζει φρένο στις αναταράξεις με τις οποίες μπήκε στη νέα χρονιά με σειρά ζητημάτων που προκάλεσαν εσωστρέφεια.

Η συντεταγμένη αναστροφή στο θέμα της επιστολικής ψήφου μετά την τροπολογία Κεραμέως, χωρίς μπρος πίσω, φάλτσα και παραφωνίες, έδωσε γρήγορα τη θέση της στην αρχική αμηχανία που έβγαζαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Δευτέρας λίγο μετά τον αιφνιδιασμό, εμφανίζοντας βεβαιότητα για την καταψήφιση της τροπολογίας αλλά όχι για το τι θα πράξουν σε σχέση με το νομοσχέδιο στο οποίο έδωσαν το «ναι» επί της αρχής.

Τελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε σε απόφαση και για συνολική καταψήφιση ώστε να μην νομιμοποιήσει την αυθαιρεσία Κεραμέως με στόχο τον εκβιασμό της συναίνεσης στην επέκταση της επιστολικής ψήφου των αποδήμων και στις εθνικές εκλογές.

Η αναδίπλωση αυτή κατέστη πιο εύκολη – ή εν πάση περιπτώσει κατέστη μοιραία – και λόγω της γενικής κατακραυγής της αντιπολίτευσης, που έδωσε εικόνα απομόνωσης της κυβέρνησης. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύτηκε και από την τροπολογία για την εκλογή αποδήμων από τέσσερις περιφέρειες με στόχο να εκθέσει την κυβέρνηση ότι βλέπει τους ομογενείς μόνο ως εκλογικό κοινό και όχι ως πολίτες με δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Δεν καταγράφηκαν δε διαφορετικές αποχρώσεις μεταξύ Κασσελάκη και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αν και φάνηκε να υπάρχει ένα ερωτηματικό για τη στάση του προέδρου το βράδυ της Δευτέρας, δεδομένης της έμφασης που δίνει στα θέματα των αποδήμων ως ένας από αυτούς. Σε αυτές τις αποχρώσεις φάνηκε να ποντάρει η Νίκη Κεραμέως, διερωτώμενη πώς θα δικαιολογήσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στους απόδημους, με τον Σωκράτη Φάμελλο να της απαντά «και ο Στέφανος Κασσελάκης και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ξεκάθαρα στους απόδημους ότι εμείς είμαστε εδώ», καθώς όλα τα αιτήματα των Ελλήνων του εξωτερικού έχουν ενσωματωθεί στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιπλέον, λειτούργησε υποστηρικτικά στην προσπάθεια της κοινοβουλευτικής ομάδας να εξηγήσει τη στάση της και να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση.

Εν ολίγοις ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια εικόνα τελείως διαφορετική σε σχέση με το αλαλούμ και την κρίση προ δεκαημέρου περίπου, με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον γάμο των ομοφύλων που δεν είχε έρθει καν.

«Προπόνηση» στις Σπέτσες

Της αλλαγής πλεύσης για την επιστολική ψήφο προηγήθηκαν οι Σπέτσες. Η τριήμερη συνάντηση εργασίας δεν πρόσθεσε κάτι καινούριο στο πολιτικό περιεχόμενο. Με το πέρας των εργασιών δημοσιοποιήθηκαν κάποιοι άξονες από τις παρουσιάσεις των τομεαρχών, με βάση γνωστές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εν τούτοις ήταν μια πρώτη προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί δεμένος και συντεταγμένος. Ελήφθη μια απόφαση να μην υπάρχουν διαρροές και πρόσβαση των ΜΜΕ στις εργασίες ενόσω αυτές ήταν σε εξέλιξη και τηρήθηκε από όλους μέχρι τέλους. Όχι βέβαια χωρίς να παραχθεί και κάποιου είδους παραπολιτική συζήτηση από το «κρυφτό» Κασσελάκη και τα συναφή (πού θα φάνε οι βουλευτές, πώς έκλεισε το βράδυ της πρώτης μέρας με τραγούδι και χορό, κ.ο.κ.) εφόσον τα ΜΜΕ δεν είχαν άλλο υλικό να διαχειριστούν.

Είναι ένα βήμα, αν και παραμένει το αγκάθι του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφύλων, στο οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ανακοινώσει κομματική πειθαρχία δυσαρεστώντας αρκετούς βουλευτές. Στη συνέχεια δε αποκαλύφθηκαν διαφωνίες με την πιο προωθημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και από τον διευθυντή της Κ.Ο. Γιώργο Τσίπρα.

Ο πονοκέφαλος των χαμηλών πτήσεων

Στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής και της αντιπολιτευτικής τακτικής ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να εμφανίζεται πολιτικά αδύναμος και να αδυνατεί να θέσει ατζέντα. Ως προς τις πολιτικές του επεξεργασίες πατά ουσιαστικά στο υλικό της προηγούμενης περιόδου που εν πολλοίς έχει κριθεί στις εκλογές, και αυτό που βλέπουμε τώρα είναι προσπάθειες επανασυσκευασίας σε μεγάλο βαθμό.

Έτσι, οι ασκήσεις συνοχής, αν συνεχιστούν με επιτυχία, μπορούν να δώσουν χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί πιο σοβαρά με τις θέσεις του, αντί να καταφεύγει σε κινήσεις εντυπωσιασμού, οι οποίες έχουν διαρκώς το ρίσκο των εσωτερικών αντιδράσεων και οδηγούν στην ανάλωση δυνάμεων για την επικοινωνιακή τους διαχείριση.

Σημειώνεται πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα μόνη «παραφωνία» υπήρξε – αν και μέχρι τον γάμο των ομοφύλων είχε καιρό να δώσει αφορμές – η επίθεση Πολάκη με χαρακτηρισμούς στον σκιτσογράφο Ηλία Μακρή, από την οποία η Κουμουνδούρου πήρε αποστάσεις, εγκαλώντας ταυτόχρονα και την κυβέρνηση για τις δικές της συμπεριφορές σε δημοσιογράφους, ειδικά σε σχέση με τις υποκλοπές και ζητήματα κράτους δικαίου.

Μέχρι στιγμής τον τόνο έδιναν οι εσωτερικές κρίσεις, σε πρώτη φάση με τους αποχωρήσαντες, και μετά τη διάσπαση με την προσπάθεια του προέδρου να δείξει ότι πλέον είναι κυρίαρχος. Πλέον όμως ούτε αυτά προξενούν το ενδιαφέρον της κοινωνίας, ενώ οι ευρωεκλογές πλησιάζουν επικίνδυνα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξακολουθεί τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις.

Επόμενοι σταθμοί

Για το επόμενο διάστημα το βάρος πέφτει στην καμπάνια για την ακρίβεια, αλλά και στα δύο περιφερειακά συνέδρια, στην Κοζάνη στις 4 Φεβρουαρίου και στη Λάρισα στις 10 Φεβρουαρίου.

Αναφορικά με την καμπάνια για την ακρίβεια έχουν ανακοινωθεί κάποια βήματα, δεν είναι όμως ακόμη γνωστό το χρονοδιάγραμμα. Τα βήματα αυτά είναι συνέντευξη Τύπου για τη δημοσιοποίηση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ηλεκτρική ενέργεια, στα καύσιμα, στα τρόφιμα και τα βιομηχανικά αγαθά, τη στέγη, για τη δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών, για τη μείωση του κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, για τη βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών και ειδικότερα

συγκρότηση παρατηρητηρίου τιμών των 66 βασικών αγαθών, που θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα και θα εκδίδεται δελτίο με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.,

διαδικτυακή καμπάνια,

κατάθεση πολυνομοσχεδίου.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνάντηση που είχε χθες στη Βουλή με εργαζόμενους στην τράπεζα Πειραιώς, το προσεχές διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τις τράπεζες και θα παρουσιάσει και τις θέσεις του για τη λειτουργία του τραπεζικού τομέα.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργικό Συμβούλιο: Ποια νομοσχέδια παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν

Επιστολική ψήφος: Στα «βράχια» η συναίνεση – Μόνη της η ΝΔ πέρασε το νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές – Απορρίφθηκε η τροπολογία για τις εθνικές

Βορίδης: Επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολική ψήφο και τoν «τρόλαραν» για την αποχή στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:25