search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:38
MENU CLOSE

Bιβλίο: Οι προτάσεις της εβδομάδας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2318
25/01/2024
28.01.2024 06:06
vivlio

Μια εξαιρετική σειρά Ιστορία και Πολιτισμός, όπου κυκλοφορούν πολλοί επιλεγμένοι τίτλοι, εμπλουτίζει την ελληνική βιβλιογραφία με καταπληκτικές μελέτες πάνω σε θέματα που αφορούν και ενδιαφέρουν κάθε καλλιεργημένο αναγνώστη. Είναι μια ακόμη σημαντική προσφορά των ιστορικών εκδόσεων της Εστίας, που επιβεβαιώνει την κορυφαία της παράδοση στα ελληνικά γράμματα.

Τανέρ Άκτσαμ

Χάνοντας την πατρίδα

Οι εκτοπισμοί των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Μετάφραση: Μάρκος Καρασαρίνης

Πρόλογος στην ελληνική έκδοση: Τανέρ Άκτσαμ

Εκδόσεις: Εστία

Σελ.: 276

Ο τόμος που κυκλοφόρησε πρόσφατα, τέλη του 2023, αποτελεί επιλεγμένο μέρος του έργου που αφορά τον Έλληνα αναγνώστη από το βιβλίο «Το έγκλημα των Νεοτούρκων κατά της ανθρωπότητας» που είχε κυκλοφορήσει επίσης από τις εκδόσεις της Εστίας. Από το βραβευμένο αυτό έργο του Τούρκου καθηγητή έχει αποσπαστεί το μέρος εκείνο που αναφέρεται στην πολιτική των εκτοπίσεων των ελληνόφωνων και των ορθοδόξων στο θρήσκευμα πληθυσμών (Ρωμιών) από τα εδάφη της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την περίοδο 1913 – 1917.

Η μελέτη έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι μόνο γιατί γράφεται από έναν Τούρκο καθηγητή, αλλά κυρίως γιατί βασίζεται σε σχετικά με το θέμα οθωμανικά αρχεία. Έτσι η ιστορία του, δηλαδή οι εκτιμήσεις του, δεν βασίζονται και φυσικά δεν υπηρετούν εθνικές σκοπιμότητες, ούτε σε συμπεράσματα αυθαίρετα ή ατεκμηρίωτα, αλλά σε απτές αποδείξεις που τεκμαίρουν ότι υπήρξε ένα προσεκτικά μελετημένο και σχεδιασμένο με ακρίβεια σχέδιο που απέβλεπε στην εξόντωση των αρμενικών πληθυσμών και σε δεύτερο βαθμό των ελληνόφωνων ορθόδοξων πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι οι εκτοπίσεις των Ελλήνων της Μικράς Ασίας υπήρξε μια πρώτης τάξεως πρόβα για τα όσα διεπράχθησαν εναντίον των Αρμένιων. Η μελέτη στηρίζεται μεταξύ άλλων σε αρχεία που σώθηκαν αλλά και σε αρχεία που εξαφανίστηκαν ή πετάχτηκαν «κατά λάθος» στη θάλασσα. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βιβλίο για την ιστορία της τόσο κρίσιμης πρώτης τριακονταετίας της πατρίδας μας στη διάρκεια του 20ού αιώνα.


Έλλη Γιωτοπούλου – Σισιλιάνου

Η Βενετοκρατία στα Επτάνησα

Η περίπτωση της Κέρκυρας

Εκδόσεις: Εστία

Σελ.: 292

Είναι αλήθεια είναι ότι ενώ γνωρίζουμε πολλά για την τουρκοκρατία, ελάχιστα γνωρίζουμε έως τίποτα για την ενετική περίοδο σε τμήματα της χώρας που βρίσκονταν υπό ενετικό έλεγχο κι επιρροή. Κυρίως στα Επτάνησα αλλά και στις Κυκλάδες, την Κρήτη, ακόμα και μια περίοδο στην Αθήνα. Και ενώ η ενετοκρατία διήρκεσε κάτι παραπάνω από την οθωμανική κατοχή, ελάχιστα πράγματα μας είναι γνωστά και κυρίως σπάνια αντιλαμβανόμαστε τις ιδιαίτερες επιρροές που άσκησε αυτή η αποικιοκρατική διοίκηση σε πολλές περιοχές της χώρας μας, κυρίως στα Επτάνησα. Η πολύ σημαντική αυτή μελέτη επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην Κέρκυρα, όπου έμεινε περισσότερο το αποτύπωμα της βενετικής επιρροής, διαμορφώνοντας στους κατοίκους μια ξεχωριστή νοοτροπία πολύ πλησιέστερη στα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα, παρά στην ανατολίτικη παράδοση της υπόλοιπης επικράτειας.

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Άγνωστες ιστορίες από την Αντίσταση και την Κατοχή

Βιβλίο: Καβγάδες στην εντατική

Η ζωή ως υλικό ονείρων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:01