search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 12:23
MENU CLOSE

Ετοιμοθάνατος ληστής που έκλεψε τα κόκκινα γοβάκια της Γκάρλαντ από τον «Μάγο του Οζ» αφήνεται ελεύθερος

29.01.2024 20:13
rubbies

Ένας ηλικιωμένος και ετοιμοθάνατος κλέφτης που ομολόγησε ότι έκλεψε ένα ζευγάρι κόκκινα γοβάκια που φορούσε η Τζούντι Γκάρλαντ στον «Μάγο του Οζ», αφέθηκε ελεύθερος από το δικαστήριο τη Δευτέρα.

Ο 76χρονος Τέρι Τζον Μάρτιν έκλεψε τα γοβάκια το 2005 από το Μουσείο Τζούντι Γκάρλαντ στην πατρίδα της αείμνηστης ηθοποιού, Γκραντ Ράπιντς, στη Μινεσότα. Όπως είπε ο ίδιος, έπεσε στον πειρασμό αφού ένας παλιός συνεργάτης του με διασυνδέσεις, του είπε ότι τα παπούτσια ήταν διακοσμημένα με αληθινά πετράδια και άξιζαν πάνω από 1 εκατ. δολάρια.

Ο Μάρτιν δεν έδειξε ιδιαίτερη συγκίνηση όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την ετυμηγορία του και δεν μπόρεσε να σηκωθεί από την καρέκλα του.

Το FBI ανέκτησε τα παπούτσια το 2018 όταν κάποιος άλλος προσπάθησε να διεκδικήσει τα εύρετρα. Ο Μάρτιν δεν κατηγορήθηκε για την κλοπή τους μέχρι πέρυσι.

Ομολόγησε την ενοχή του – τον περασμένο Οκτώβριο – για κλοπή ενός σημαντικού έργου τέχνης, παραδεχόμενος ότι χρησιμοποίησε ένα σφυρί για να σπάσει το τζάμι της πόρτας του μουσείου και της προθήκης για να πάρει τα γοβάκια. Αλλά το κίνητρό του παρέμεινε ως επί το πλείστον ένα μυστήριο.

Ο Μάρτιν, που ζει κοντά στο Γκραντ Ράπιντς, είπε στην ακρόαση του Οκτωβρίου ότι ήλπιζε να πάρει από τα παπούτσια τα πετράδια που νόμιζε ότι ήταν αληθινά ρουμπίνια και να τα πουλήσει. Αλλά κάποιος που ασχολείται με κλοπιμαία τον ενημέρωσε ότι τα «ρουμπίνια» ήταν πούλιες και γυάλινες χάντρες, είπε ο Μάρτιν. Έτσι ξεφορτώθηκε τα παπούτσια.

Σύμφωνα με το υπόμνημα του συνηγόρου του, ο άγνωστος πρώην συνεργάτης του Μάρτιν τον έπεισε να κλέψει τα γοβάκια ως «μια τελευταία δουλειά», παρόλο που ο Μάρτιν φαινόταν ότι «επιτέλους είχε αφήσει τους δαίμονές του στην άκρη» αφού είχε αποφυλακιστεί σχεδόν 10 χρόνια πριν.

«Στην αρχή, αρνήθηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει στη ληστεία. Αλλά οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα και η σκέψη μιας τελευταίας δουλειάς τον κρατούσε ξύπνιο τη νύχτα».

«Μετά από πολλή σκέψη, ο Τέρι είχε μια εγκληματική υποτροπή και αποφάσισε να συμμετάσχει στην κλοπή».

Ο επαρχιακός δικαστής Πάτρικ Σιλτς αποφάσισε να μην φυλακίσει τον Μάρτιν επειδή είναι περιορισμένος στο σπίτι και αναμένεται να πεθάνει εντός έξι μηνών. Χρειάζεται συνεχή οξυγονοθεραπεία για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Στο κλασικό μιούζικαλ του 1939, η χαρακτήρας της Γκάρλαντ, Ντόροθι, έπρεπε να χτυπήσει τις φτέρνες των κόκκινων παπουτσιών της τρεις φορές και να επαναλάβει, «Δεν υπάρχει μέρος σαν το σπίτι», για να επιστρέψει στο Κάνσας από το Οζ. Φόρεσε πολλά ζευγάρια κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, αλλά μόνο τέσσερα αυθεντικά ζευγάρια διασώζονται.

Ο συλλέκτης αναμνηστικών του Χόλιγουντ Μάικλ Σο είχε δανείσει ένα ζευγάρι στο μουσείο πριν τα κλέψει ο Μάρτιν. Τα άλλα τρία ανήκουν στην Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, στο Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας Smithsonian και σε έναν ιδιώτη συλλέκτη.

Η Γκάρλαντ γεννήθηκε ως Φράνσις Γκαμ το 1922. Έζησε στο Γκράντ Ράπιντς, περίπου 200 μίλια (320 χιλιόμετρα) βόρεια της Μινεάπολης, μέχρι τα 4 της, όταν η οικογένειά της μετακόμισε στο Λος Άντζελες. Πέθανε το 1969.

Το Μουσείο Τζούντι Γκάρλαντ, που βρίσκεται στο σπίτι όπου ζούσε, λέει ότι έχει τη μεγαλύτερη συλλογή αναμνηστικών της Γκάρλαντ και του Μάγου του Οζ στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Κατηγορεί μέλη της UNRWA για συμμετοχή στην Χαμάς – Ποιες χώρες διακόπτουν τη χρηματοδότηση

Το σχέδιο της ΕΕ για σαμποτάζ της ουγγρικής οικονομίας, αν ο Όρμπαν θέσει βέτο για την Ουκρανία

Κέιτ Μίντλετον: Επέστρεψε στο σπίτι μετά τη νοσηλεία της – Η ανακοίνωση του παλατιού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 12:22