search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 09:10
MENU CLOSE

Ψηφιακά οι εξετάσεις στα υπό κατάληψη τμήματα των πανεπιστημίων εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων

29.01.2024 15:37
panepisthmio 7659- new

Να γίνουν ψηφιακά οι εξετάσεις συμφώνησαν οι πρυτάνεις μετά από τηλεδιάσκεψη που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για το ζήτημα των καταλήψεων στα Πανεπιστήμια, μετά από ασφυκτικές πιέσεις που άσκησε η κυβέρνηση στις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Όπως αναφέρεται, η απόφαση ελήφθη για να μη χαθεί το εξάμηνο, αν και οι φοιτητές να δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η απόφαση αφορά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα όπου δεν υπάρχει, λόγω κινητοποιήσεων, η δυνατότητα να γίνουν δια ζώσης τα μαθήματα. 

Η συνεδρίαση της συνόδου των πρυτάνεων, έγινε κατόπιν αιτήματος του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, για να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων του εξαμήνου και κυρίως τη δυνατότητα να γίνουν εξ αποστάσεως, όπως έχει προτείνει με εγκύκλιό του το Υπουργείο Παιδείας.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επέλεξε να επιτεθεί στο φοιτητικό κίνημα κάνοντας λόγο για «μειοψηφίες» και για «επαναστατική γυμναστική».

Σημειώνεται ότι υπό κατάληψη βρίσκονται περισσότερες από 140 πανεπιστημιακές σχολές στη χώρα αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια ξεκίνησε διπλή κατεύθυνση η Εισαγγελία Πρωτοδικών που θέτει υπό έρευνα και όσους συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες διαμαρτυρίας, αλλά και πρόσωπα στις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Οι πρυτανικές αρχές προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική περίοδος και κατ’ επέκταση και το εξάμηνο εξαιτίας των καταλήψεων. Οι φοιτητές που αντιδρούν στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η κυβέρνηση κατέφυγε στον αυταρχισμό και στον ωμό εκβιασμό, αφού με κόψιμο της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων είχε απειλήσει ευθέως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ με μια διχαστική κίνηση, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης είχε ανακοινώσει ότι οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν διαδικτυακά.

Ψηφιακά μαθήματα και εξετάσεις και στο ΕΜΠ


Υπό το βάρος των συνεχιζόμενων καταλήψεων, η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφάσισε νωρίτερα να προχωρήσει στη διενέργεια εξετάσεων και μαθημάτων εξ αποστάσεως.

Ειδικότερα, η Σύγκλητος αποφάσισε ότι στις περιπτώσεις των σχολών, όπου δεν έχουν συμπληρωθεί οι απαιτούμενες 13 εβδομάδες μαθημάτων για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου, να γίνουν τα μαθήματα διαδικτυακά.

Όσο για τις εξετάσεις του εξαμήνου, με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται το αδιάβλητο, να προχωρήσουν σε εξ αποστάσεως διενέργεια.

Σύμφωνα με τη Σύγκλητο, το ίδρυμα χρειάζεται ηρεμία για να λειτουργήσει και να προχωρήσει στην υλοποίηση των σκοπών του.

Οι συνεχιζόμενες καταλήψεις πλήττουν το κύρος του και διαχρονικά έχουν δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα σε όλα τα ΑΕΙ.

Διαβάστε επίσης:

Hellenic Train: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη

Κακοκαιρία «Avgi»: Σε ποιες περιοχές υπάρχει σύσταση για τηλεργασία και τηλεκπαίδευση

Συνελήφθη τράπερ για απόπειρα αρπαγής και ξυλοδαρμό 20χρονου μουσικού – Βίντεο ντοκουμέντα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 09:08