search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 06:18
MENU CLOSE

Μαξίμου και …προπαγάνδας (α)γωνία

29.01.2024 09:24
dimitris-stoumpos

Με ένα μπαράζ ανακοινώσεων, παρουσιάσεων και δηλώσεων η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί σχεδόν πανηγυρικά να μας πείσει ότι η πρόσφατη επιβεβαίωση από τις ΗΠΑ για την αγορά των F-35 είναι μεγάλη επιτυχία-πρωτίστως φυσικά του ίδιου του κ.Μητσοτάκη-υποβαθμίζοντας έως …αποσιώπησης το γεγονός ότι άλλη μια φορά ο υπερατλαντικός σύμμαχος φροντίζει την ίδια ώρα να δώσει στον νεοσουλτάνο γείτονα τα F-16,που κάποτε δεν …θα έπαιρνε. Βλέπετε οι τελευταίες εξελίξεις με την υπερψήφιση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση της (επί τουλάχιστον ενάμιση έτος καθυστερημένης) ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και της υπογραφής της απόφασης απο τον Ερντογάν έφερε “ικανοποίηση” στις ΗΠΑ που θεωρούν ότι ο “άτακτος” σύμμαχος επαναπροσεγγίζει σταδιακά την ατλαντική “εστία” ,αναμένοντας προφανώς και άλλες κινήσεις του στα φλέγοντα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής μας.

Με την δημοσιοποίηση της επιστολής του αμερικανού υπουργού εξωτερικών στον Έλληνα πρωθυπουργό η κυβέρνηση περίπου θριαμβολογεί για το …εξοπλιστικό “προβάδισμα” της χώρας μας έναντι της γείτονος που μπορεί να έχασε την συμπαραγωγή για τα F-35 όμως έδειξε ότι χρησιμοποιεί  πάντα τον “επαμφοτερίζοντα” ιδιαίτερο ρόλο της ώστε να ενισχύει διαρκώς την περιφερειακή της παρουσία και γενικότερη επίδραση. Αλώστε και σημειολογικά στην Ελλάδα ήρθε… η επιστολή Μπλίνκεν ενώ στην γειτονική μας χώρα έρχεται άλλη μια υπουργός των ΗΠΑ για την συνέχεια των διαβουλεύσεων για την περιοχή μας!

Η τεράστια δαπάνη για τα εξοπλιστικά δεν “απαλύνεται” με το “μεγάλο” πακέτο πρόσθετης βοηθείας που δίνεται στην χώρα μας περίπου ως “καθρεφτάκι” και για το οποίο δεν “ακούμε” φωνές …ικανοποίησης ,αντίθετα αντιλαμβανόμαστε “χαμηλές” διαφοροποιήσεις από ειδικούς και έμπειρους  στις αμυντικές ανάγκες, προτεραιότητες της Ελλάδας. Όσο και αν επιδιώκει προπαγανδιστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη να περάσει μια “αναβάθμιση” του ρόλου της χώρας είναι προφανές ότι η “συνδυασμένη” χρονικά και ουσιαστικά κίνηση των ΗΠΑ προς τις δυο χώρες χαλάει την φιλοτεχνημένη “βιτρίνα” της πιο “εκτιμημένης” συμμάχου στην περιοχή. Πριν καλά καλά στεγνώσει η υπογραφή του Ερντογαν ήρθαν και …νέες δηλώσεις του ως αναμνηστική δόση του επιθετικού του “εαυτού”!!Είναι ηλίου φαεινότερο το διαρκές παζάρι ΗΠΑ-Τουρκίας όχι μόνο για το ΝΑΤΟ αλλά και για την επόμενη ημέρα στην ευρύτερη περιοχή όπου όλα δείχνουν να πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι μεγαλύτερης ανάφλεξης απέναντι στην οποία η διεθνής κοινότητα, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ προς το παρόν δεν παρεμβαίνουν ουσιαστικά παρά τις σποραδικές προσπάθειες.

Με διαρκείς, άνισες κούρσες εξοπλισμών (θυμίζουμε το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην Τουρκία) και μπρος πίσω στην αντιμετώπιση των παιγνίων του νεοσουλτάνου από πολλούς ,δεν διασφαλίζεται μακροημέρευση των “ήσυχων” περιόδων και κυρίως υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών σε πολιτικές που υποτίθεται ότι στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και στην σταθερή αντιμετώπιση των επικίνδυνων ακροτήτων .Μια καλύτερη εικόνα ήθελε η κυβέρνηση της ΝΔ από τους συμμάχους αλλά οι εξελίξεις ράγισαν την βιτρίνα ενώ και τα οικονομικά, κοινωνικά ζητήματα φουντώνουν διαρκώς με τις δημοσκοπήσεις να αρχίζουν να χτυπάνε καμπανάκια στο “επιτελικό” κράτος του “Μαξίμου” που διανύει περίοδο (και)εσωτερικής αναταραχής.

Η πολιτική “υπεροπλία” της κυβέρνησης θα δοκιμαστεί περισσότερο στην επόμενη περίοδο, με πολλαπλές εστίες κυρίως τις κοινωνικές μπροστά στην γιγαντωμένη ακρίβεια και την διογκούμενη δυσφορία. Μόνο με μεγαλοστομίες και έκτακτες συνεδριάσεις και …πρόχειρα”μέτρα”  δεν  θα αντιμετωπιστεί…

Διαβάστε επίσης:

Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η ακρίβεια

Το πανεπιστημιακό κίνημα και τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια»

Καρναβάλι κυβερνητισμού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07