search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:05
MENU CLOSE

Μητσοτάκης: Τον Μάιο θα επισκεφθώ την Άγκυρα – Πρόσθετη αποζημίωση στους αγρότες

30.01.2024 10:49
mitsotakis-new

Την επίσκεψη του στην Άγκυρα στον Μάιο, σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρόθεσή μου είναι να επισκεφθώ την Άγκυρα τον ερχόμενο Μάιο», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 το πρωί της Τρίτης (30/1).

«Η επιστολή την οποία μου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους και της αυτοτέλειας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε ακόμα ότι θα έχουμε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα και επίσης θα λάβουμε δωρεάν υλικό για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση και η απόδειξη για το πως βλέπουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι σκοπός ήταν πάντα να μπορούμε να διατηρήσουμε ένα τακτικό πλεονέκτημα ποιοτικό όχι ποσοτικό.

Για την Τουρκία είπε ότι η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν ότι δεν μπορούμε να επιβάλλουμε στις ΗΠΑ τι θα πουλήσουν στην Άγκυρα αλλά και ότι αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.

Πρόσθεσε ακόμα ότι πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα το οποίο έχει οικοδομηθεί με την Τουρκία. Βλέπω συζητήσεις και από τις δυο πλευρές που παραπέμπουν σε αντιπαράθεση ενώ έχουμε κάνει σημαντικά βήματα όλους αυτούς τους μήνες και είμαστε σε πορεία εξομάλυνσης. «Αυτό το κεκτημένο πρέπει να το διατηρήσουμε», είπε.

«Όποιος πιστεύει ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου αλλά πρέπει να βλέπουμε και την μεγάλη εικόνα», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν θα κάνουμε κάτι εμείς ώστε η παράδοση των F-16 στην Τουρκία να έχει όρους απάντησε ότι αυτό είναι θέμα της αμερικανικής κυβέρνησης με το Κογκρέσο. Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Κογκρέσο είναι πολύ στενές και οικοδομούνται πάντα στην λογική ότι η ελληνοαμερικανική προσέγγιση είναι προς όφελος και των δυο χωρών.

Για το κόστος της προμήθειας ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρώτη φάση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Έχουμε εξασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για μια μοίρα F-35 και έχουμε πετύχει ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό ως προς τις αμυντικές μας δαπάνες.

«Οι άνθρωποι που φορούν το εθνόσημο και έχουν υψηλή τεχνογνωσία πρέπει να πληρώνονται καλά, είπε ο πρωθυπουργός όσον αφορά στους νέους εξοπλισμούς». Τόνισε ακόμα ότι τα στελέχη που θα καθίσουν αύριο στην γέφυρα μιας Belharra θα ξέρουν ότι το κράτος τους σέβεται. Υπάρχουν αποστάσεις που πρέπει να καλυφθούν και προς τα εκεί θα κινηθούμε.

«Τον κέρασα καλτσούνια και είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση», απάντησε για το αν στην συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν κλείδωσε η συμφωνία για τα F-35.

Για το αν είμαστε πιο κοντά στην επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία είπε ότι αν διατηρηθεί το καλό κλίμα η απάντηση είναι ναι. Η διατήρηση του καλού κλίματος είναι η προϋπόθεση για να συζητήσουμε λεπτομερώς. Έχουν αποκατασταθεί περισσότεροι δίαυλοι εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα, πρόσθεσε.

«Έχουμε δυο βασικές προϋποθέσεις: η διατήρηση του καλού κλίματος και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο που θέτει το πλαίσιο για την επίλυση τέτοιων διαφορών», είπε ακόμα.

Θα δώσουμε και άλλη αρωγή στους αγρότες

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «με έχει απασχολήσει το θέμα και θα πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα ακόμα για τη Θεσσαλία. Το ρεύμα ήταν μια. Ήδη οι αγρότες έχουν πάρει την πρώτη αρωγή ζήτησα από το υπουργείο να αυξήσουμε το ποσό και από τα 5.000 στα 10.000. Η αρωγή και η ενίσχυση αφορά τη ζημιά στον εξοπλισμό. Θα δώσουμε και άλλη αρωγή από πέντε ως δέκα χιλιάρικα».

«Η κυβέρνηση μας από το 2019 μέχρι σήμερα έχει κάνει πολλά για να στηρίξει τους αγρότες. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές. Ένα ακόμη ζήτημα που δίνω μεγάλο βάρος είναι η τιμή του γάλακτος. Να μην είμαστε θύματα των εμπόρων που πουλάνε τις εισαγωγές για ελληνικό. Είμαστε από πάνω από το πρόβλημα και κάνουμε συνεχόμενους ελέγχους», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης:

Γκρίνιες στη ΝΔ για τις πράσινες μεταγραφές στο ευρωψηφοδέλτιο – θρυαλλίδα η μετακόμιση Χριστοφιλοπούλου

Στη Βουλή η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό και την αναστολή πληρωμής ρεύματος στους αγρότες – Τι προβλέπει

Λόφος του Στρέφη: «Πανηγυρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όχι οι κάτοικοι» λέει ο Μπακογιάννης – Κατηγορεί για fake news τον Δούκα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:02