search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:21
MENU CLOSE

Τι πραγματικά θα δώσουμε για να πάρουμε τα F-35;

30.01.2024 10:13
F-35

Το σκηνικό το έχουμε ξαναδεί με τα Rafale και τις φρεγάτες. Ταρατατζούμ και ανακοινώσεις που ξεχειλίζουν από περηφάνια τις οποίες ακολουθούν πιστά αναλύσεις για την αλλαγή των ισορροπιών στο Αιγαίο. Πολλοί μιλούν για τις ομολογουμένως εξαιρετικές δυνατότητες του αεροσκάφους αλλά σχεδόν κανείς δεν μιλά για τα ανταλλάγματα.

Όχι την τιμή πώλησης η οποία θα είναι ασφαλώς υψηλή, λογικό για αεροσκάφη 5ης γενιάς, αλλά για την πολεμική βοήθεια προς στην Ουκρανία στη οποία αναφέρθηκε ο Μπλίνκεν στην επιστολή του και πάει πακέτο με τα F-35

«Πέμπτον, συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα».

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και η χθεσινή επικοινωνία του Μητσοτάκη με τον Ζελένκσι όπου «επαναβεβαιώθηκε» η στήριξη της Ελλάδας τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και διμερώς.

Όπως είναι γνωστό οι Αμερικανοί ψάχνουν με κάθε τρόπο να στείλουν πολεμικό υλικό στην Ουκρανία το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, χωρίς να χρειάζεται μακρόχρονη εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν αρκετά παλαιά συστήματα που χρησιμοποιεί ο ελληνικός στρατός, όπως τα ΒΜΡ1 που στείλαμε στην Ουκρανία παίρνοντας στη θέση τους τα πιο σύγχρονα Marder. Ωστόσο, επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες η συντριπτική πλειονότητα των νέων οχημάτων δεν επέστρεψε στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά εντάχθηκε στους στρατιωτικούς σχηματισμούς στη Θράκη, ικανοποιώντας μερικώς το τουρκικό αίτημα για αποστρατικοποίηση, με πιθανό αντάλλαγμα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο.

Έτσι, κάθε κίνηση «στήριξης» της Ουκρανίας με πολεμικό υλικό προκαλεί «παγωμάρα» στους αξιωματικούς που υπηρετούν στα νησιά καθώς γνωρίζουν ότι αυτό σημαίνει σταδιακή αποδυνάμωση της διάταξης των δυνάμεών τους.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στα βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών τα οποία «καλοβλέπουν» Ουκρανοί και Αμερικάνοι, καθώς είναι το πλέον πολύτιμο πυρομαχικό στο πεδίο της μάχης. Υπολογίζεται ότι οι Ουκρανοί ξοδεύουν περίπου 150.000 βλήματα το μήνα.

Ως εκ τούτου και παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει για συμφωνία «θωράκισης» της χώρας, είναι δεδομένο ότι οι Αμερικάνοι φίλοι μας προωθούν τα δικά τους συμφέροντα και κάθε κίνηση «καλής θέλησης» έχει συγκεκριμένο και ζυγισμένο κόστος. Και 40 νέα F-16  θα πουλήσουν στην Τουρκία (θα αναβαθμίσουν επίσης άλλα 80), και το χάπι θα χρυσώσουν στην Ελλάδα με τα σύγχρονα F-35 και μερικά απαράδεκτα «σαπάκια» όπως τις φρεγάτες LCS και θα βοηθήσουν τους Ουκρανούς με το υλικό που θέλουν, και το Αιγαίο θα παραμένει ήρεμο όσο τα νησιά αποδυναμώνονται.

Διαβάστε επίσης:

Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η ακρίβεια

Το πανεπιστημιακό κίνημα και τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια»

Καρναβάλι κυβερνητισμού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:21