search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:04
MENU CLOSE

Eγκαινιάζεται ο οδικός άξονας Άκτιο – Αμβρακία

31.01.2024 06:44
lefkada new

 Σήμερα θα γίνει η τελετή παράδοσης στην κυκλοφορία του έργου του πολύπαθου οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και τοπικών παραγόντων και φορέων.

Είναι το πρώτο μεγάλο οδικό έργο που παραδίδεται φέτος στον τομέα των υποδομών, με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να έχει βάλει τον αυτοκινητόδρομο Άκτιο – Αμβρακία ψηλά στην ατζέντα του.

Ποιο είναι το οδικό έργο

Πρόκειται για έργο που ξεκίνησε το- μακρινό πιά – 2010, σε 4 τμήματα – εργολαβίες, πέρασε από σαράντα κύματα με έκπτωτους αναδόχους, νέους διαγωνισμούς, δικαστικές διαμάχες.

Έχουν ήδη δοθεί 17 χλμ. της παράκαμψης Αμφιλογίας και αναμένεται και το υπόλοιπο τμήμα του αυτοκινητόδρομου για να φτάσουμε στο σύνολο των σχεδόν 49,5 χλμ.. Θα είναι ο πρώτος κάθετος άξονας στην Ιόνια Οδό, εξυπηρετώντας τις διαδρομές προς τις ακτές και τα νησιά του Ιονίου.

Με την παράδοση του έργου μειώνεται κατά 45 λεπτά ο χρόνος διαδρομής από την Αθήνα έως τη Λευκάδα και, πλέον, οι οδηγοί θα μπορούν να φτάνουν στο νησί του Ιονίου σε 3 ώρες και 20 λεπτά, ενώ θα μειωθούν αντίστοιχα και οι αποστάσεις προς Άκτιο Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα.

Ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο – Αμβρακία, συνολικού μήκους 49,5 χλμ., αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, πλάτους 3,5 μ. εκάστη, μία λωρίδα καθοδήγησης ανά κατεύθυνση, πλάτους 0,5μ. και κεντρική διαχωριστική νησίδα με αμφίπλευρο στηθαίο με τις αντίστοιχες λωρίδες καθοδήγησης πλάτους 2 μ., δηλαδή είναι συνολικού πλάτους 17 μ.

Το έργο περιλαμβάνει, επίσης, την κατασκευή παράπλευρων και κάθετων δρόμων, δύο μεγάλων κοιλαδογεφύρων περίπου 200 μέτρων εκάστη και τριών μικρότερων γεφυρών για ρέματα, 9 κόμβους (8 ανισόπεδους και 1 ισόπεδο), καθώς και άνω & κάτω διαβάσεων.

Επιπλέον, κατασκευάστηκε και το οδικό τμήμα που συνδέει την απόληξη του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία με την Ιόνια Οδό, μήκους περίπου 500 μέτρων, στην αρχή του υπόψη οδικού άξονα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια λόγω θυελλωδών ανέμων

Mea Culpa Μαρουσάκη για την άστοχη πρόγνωση για τα χιόνια: Εμείς φταίμε, γιατί και τα μοντέλα εμείς τα φτιάξαμε

Πειραιάς: Πώς έστησε παγίδα στον παιδεραστή ο πατέρας της 13χρονης – Η σύλληψη και η προκαταρκτική για τη βιντεοσκόπηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:04