search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:21
MENU CLOSE

Αγρότες: Παραμένουν στη Θεσσαλονίκη ενόψει των εγκαινίων της Agrotica – Δίωρος αποκλεισμός της Εθνικής Οδού στην Αταλάντη

01.02.2024 15:47
thessaloniki agrotes 765- new

Στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιούνται στις 19.30 το απόγευμα τα εγκαίνια της Agrotica, παραμένουν οι αγρότες της Μακεδονίας, με περίπου 300 τρακτέρ και μαύρες σημαίες. Την ίδια ώρα σε κινητοπιήσεις βρίσκονται και οι αγρότες της Θεσσαλίας αλλά και της υπόλοιπής χώρας με μπλόκα στους δρόμους και με προοπτική κλικάκωσης της διαμαρτυρίας τους.

Οι παραγωγοί με την υποστήριξη κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, ζητούν την αναπλήρωση του εισοδήματος που έχασαν λόγω των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες, τη μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, να μην γίνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και να μη λαμβάνουν μικρότερες αποζημιώσεις, να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ.

Συγκεντρώθηκαν λοιπόν, από το πρωί της Πέμπτης έξω από τη νότια πύλη της ΔΕΘ, όπου θα τελεστούν τα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica στις 19:30.

Από νωρίς το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη συλλαλητήριο, με τους διαμαρτυρόμενους να έχουν στήσει εξέδρα και οι αγρότες να εκφράζουν τα αιτήματά τους.

Αργότερα, στις 17:00, προτίθενται να πραγματοποιήσουν πορεία μέσα στην Agrotica, με κεντρικό σύνθημα: «Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας ενάντια στις πολιτικές που μας διώχνουν από τη γη μας».

Οι αγρότες που έχουν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη ταξίδεψαν από διάφορες περιοχές: Χαλκηδόνα, Λαγκαδά, Σέρρες, Γιαννιτσά και Κιλκίς. Μαζί τους κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από την ανατολική Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

«Είμαστε στην αρχή των κινητοποιήσεων»

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Λοφίσκου της επαρχίας του Λαγκαδά Τάσος Σοϊλεμέζης, «η σημερινή συγκέντρωση των αγροτών και των μελισσοκόμων, εδώ στη ΔΕΘ μιλάει από μόνη της. Ας καταλάβει η κυβέρνηση ότι είμαστε στην αρχή των κινητοποιήσεων και τώρα περιμένουμε το επόμενο βήμα από τον πρωθυπουργό. Θα μείνουμε εδώ τέσσερις ημέρες, τα ψέμματα και οι υποσχέσεις έχουν τελειώσει».

«Με τη σημερινή κινητοποίηση κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και αναδεικνύουμε τα μέγιστα προβλήματα που έχει συνολικά ο πρωτογενής τομέας. Πρόκειται για μια συμβολική κατάληψη στην γιορτή της αγροτιάς που είναι η Agrotica . Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για αυτό βλέπετε διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη. Ζητάμε να συνεχίσει ο αγρότης να παράγει για να υπάρχει συνέχεια στην διατροφική αλυσίδα και την πρωτογενή παραγωγή. Είμαστε εδώ και στέλνουμε πολιτικό μήνυμα εκεί που πρέπει», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του αγροτικού Πανσερραϊκού συλλόγου, Γιάννης Παναγής.

Ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Διαμαντής Διαμαντόπουλος, σημείωσε πως, «πρόκειται για ένα μεγαλειώδες, πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο. Θα παραμείνουμε εδώ για τέσσερις ημέρες, όσο θα διαρκέσει η έκθεση Agrotica. Το απόγευμα περίπου στις 5:00 θα παραδώσουμε ένα ψήφισμα στο γραφείο του πρωθυπουργού εδώ στη Θεσσαλονίκη. Εξηγούμε την κατάσταση που υπάρχει στον αγροτικό τομέα, αναφέρουμε τα βασικά αιτήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα και ζητάμε άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Πέλλας, Γιαννιτσών Γιώργος Σιδηρόπουλος, υπογράμμισε: «τέτοια συγκέντρωση και διαμαρτυρία δεν έχει ξαναγίνει. Ήρθαμε με 155 τρακτέρ από Πέλλα και Κουφάλια και συνολικά μπορεί να ξεπερνάμε και τα 400. Θέλουμε η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα αιτήματα μας, στο κόστος παραγωγής στο ρεύμα, στα πετρέλαια και στα εφόδια. Θέλουμε διάλογο, πιστεύουμε όμως οτι θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις. Δε θέλουμε προσχηματικό και ανούσιο διάλογο όπως συνέβαινε μέχρι τώρα».

«Συμμετέχουμε και εμείς στις κινητοποιήσεις. Έχουμε έρθει με 100 φορτηγά και αυτό που ζητάμε είναι πολιτική βούληση και εφαρμογή του νόμου για την πάταξη των ελληνοποιήσεων και του νοθευμένου μελιού» υπογράμμισε ο πρόεδρος των μελισσοκόμων Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χίτογλου.

Συμπαραστάτες στον αγώνα των αγροτών είναι και οι αλιείς του νομού Θεσσαλονίκης που έφτασαν με τις μηχανότρατές τους στον Θερμαϊκό, στο ύψος του Λευκού Πύργου. «Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των αγροτών διότι είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του παραγωγικού τομέα της χώρας. Ανήκουμε στο ίδιο υπουργείο και θέλουμε τη στήριξη του κράτους στον πρωτογενή τομέα», τόνισε το μέλος του συνεταιρισμού αλιέων Αγία Παρασκευή της Νέας Μηχανιώνας Απόστολος Καρέλας.

«Οι αγρότες από τη Χαλκιδική αποφασίσαμε σήμερα να κατέβουμε στη ΔΕΘ με τα αγροτικά μας οχήματα για συμπαράσταση στους συναδέλφους μας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουμε στο κέντρο της πόλης και με τα τρακτέρ μας», επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Χαλκιδικής Φιλοκλής Γκοτζιάς.

Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις τους, όπως λέει ο ίδιος, θα παίξει η αυριανή συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν με τους αρμόδιους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Λαμία: Δίωρος αποκλεισμός της εθνικής οδού στην Αταλάντη

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας για περίπου δύο ώρες προχωρούν οι αγρότες στο μπλόκο της Αταλάντης. Χθες είχαν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό από τις 14:00 έως τις 16:00 και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού και από το πρωί έχουν μαζικοποιήσει το μπλόκο καθώς προστέθηκαν και νέοι αγρότες με τρακτέρ.

Ήδη η αστυνομία έχει ξεκινήσει την εκτροπή των αυτοκινήτων από την εθνική οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, τα οποία πλέον θα κινούνται μέσα από παράδρομους σε ένα τμήμα περίπου 20 χιλιόμετρων, από το 140ό έως το 160ό χιλ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Νωρίτερα, οι μελισσοκόμοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στη Λαμία και στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους δημιούργησαν ένα κομβόι με δεκάδες οχήματα προκαλώντας ασφυξία στο κέντρο της πόλης. Επίσης, επέδωσαν ψήφισμα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και απειλούν να επανέλθουν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ζητώντας από την πολιτεία να πάρει μέτρα.

Δημιουργείται «αγροτικό 112»

Την ίδια ώρα, τη δημιουργία του «αγροτικού 112» ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 30ής Έκθεσης Agrotica, ο υπουργός υπογράμμισε από τη Θεσσαλονίκη πως «η προειδοποίηση θα δίδεται με την αποστολή SMS 72 ώρες πριν την έλευση του καιρικού φαινομένου».

«Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ στο πλαίσιο της πρόληψης, που άμεσα θα φέρει στη διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ και θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες αγρότες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να προβούν σε εκείνες τις ενέργειες που θα μπορούν έγκαιρα να προστατεύσουν την περιουσία τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η προειδοποίηση θα δίδεται με την αποστολή SMS 72 ώρες πριν την έλευση του καιρικού φαινομένου και θα συνοδεύεται με αντίστοιχες οδηγίες αντιμετώπισής του, ανάλογα με το είδος του καιρικού φαινομένου», δήλωσε, μεταξύ άλλων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε πως «στόχος μας είναι να κάνουμε το αγροτικό επάγγελμα πιο ελκυστικό».

Διαβάστε επίσης:

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας – Χρήση χημικών από τα ΜΑΤ (photos/video)

Εξεταστική για Τέμπη: Συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων ζήτησε βουρκωμένος ο μεταβατικός πρόεδρος του ΟΣΕ

Πολυχρονόπουλος – Νέα καταγγελία εθελοντή: «Μού έταξε μερίδιο αν βάζαμε τον λογαριασμό μου για δωρεές – Έπαιζε φρουτάκια με τα λεφτά για τη δομή» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:15