search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 01:04
MENU CLOSE

Ισραήλ: Ακροδεξιοί διαδηλωτές εμποδίζουν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια – Διάταγμα Μπάιντεν με κυρώσεις κατά των εποίκων

01.02.2024 17:44
akrodexioi

Ακροδεξιοί διαδηλωτές προσπάθησαν σήμερα να διακόψουν την αποστολή βοήθειας στη Γάζα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ του εποικισμού στα σπίτια Παλαιστινίων, οργάνωσαν διαμαρτυρία για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και απέκλεισαν μια σημαντική διασταύρωση στο δρόμο προς το λιμάνι Ashdod το πρωί της Πέμπτης.

Η αστυνομία απέκλεισε την είσοδο οχημάτων στο λιμάνι για να αποτρέψει τους διαδηλωτές από το να εμποδίσουν τη διέλευση αποστολών βοήθειας από τα συνοριακά περάσματα.

Αρκετοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε Άραβες οδηγούς φορτηγών, βρίζοντας και λέγοντας «Εγώ είμαι ο κύριος, εσύ είσαι ο σκλάβος».

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η Haaretz, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έδωσε εντολή στον στρατό να καταρτήσει ένα σχέδιο για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς επιδιώκει να εκδιώξει την UNRWA και να αναλάβουν οι στρατιώτες την παροχή τροφίμων απευθείας στους κατοίκους της Γάζας.

Διάταγμα Μπάιντεν

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα διάταγμα που περιλαμβάνει κυρώσεις κατά εξτρεμιστών εποίκων που κατηγορούνται για επιθέσεις σε βάρος Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι βιαιότητες έχουν αυξηθεί στο περιθώριο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το διάταγμα επιβάλλει κυρώσεις σε πρόσωπα που κατηγορούνται για επιθέσεις ή “τρομοκρατικές ενέργειες” ή “που υπονομεύουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια” στο έδαφος αυτό, διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι.

Πρώτος σύμμαχος του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σταματούν να καταδικάζουν τις βιαιότητες εβραίων εποίκων κατά Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και προτρέπουν τις ισραηλινές αρχές να φροντίσουν να μπει τέλος σε αυτές και να οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις στοχεύουν αρχικά τέσσερα πρόσωπα, στα οποία θα απαγορευτεί η παραμονή στις ΗΠΑ και θα δεσμευτούν τυχόν περιουσιακά τους στοιχεία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι αυτοί που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη ανακοινώσει περιορισμούς στην έκδοση βίζας κατά Ισραηλινών εξτρεμιστών εποίκων αλλά εδώ πρόκειται για τις πρώτες οικονομικές κυρώσεις.

Η ισραηλινή κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ένθερμους υπέρμαχους της εποικιστικής δραστηριότητας, εκ των οποίων ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη.

Η Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967 από το Ισραήλ, συγκλονίζεται από την αναζωπύρωση της βίας από τότε που άρχισε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος ξέσπασε μετά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης:

«Παραλύει» η Γερμανία: Απεργίες σε αεροδρόμια, αστικές συγκοινωνίες και νοσοκομεία

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για χτυπήματα σε Ιράκ και Συρία

Γαλλία: Έτοιμοι να φύγουν από τα μπλόκα οι αγρότες, αν έχουν γραπτώς τις εξαγγελίες της κυβέρνησης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 01:02