search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 02:00
MENU CLOSE

«Ο Σκαραβαίος»: Σειρά με αντιήρωες που, χωρίς εντυπωσιασμούς, κέντρισε την προσοχή στην πρεμιέρα της στον Alpha

05.02.2024 15:53
skarabaios4_a

Σοβαρή υποψηφιότητα στις επιλογές των τηλεθεατών τα Κυριακάτικα βράδια, θέτει η νέα σειρά μυθοπλασίας «Ο σκαραβαίος» του Alpha, «πλάι» ή αν θέλετε «απέναντι» στο «Famagusta» του Mega.

Η πρόκληση μεγάλη. Βαθμός επικινδυνότητας υψηλός. Οι συνδρομητικές πλατφόρμες με πολλές οπτικοακουστικές παραγωγές του είδους – κοινωνικό αστυνομικό νουάρ με στοιχεία θρίλερ – έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη. Και τις απαιτήσεις. Πλέον κάθε σειρά μυθοπλασίας εκτίθεται απέναντι σε ένα εκπαιδευμένο κοινό το οποίο δεν καταναλώνει μηχανικά.

Στη δική μας τηλεοπτική πραγματικότητα σημεία αναφοράς -αλλά και μέτρα σύγκρισης- ενδεικτικά αποτελούν η ταινία και η τηλεοπτική τριλογία «Έτερος εγώ» του Cosmote TV, η σειρά «Σώσε με» του ΑΝΤ1+.

Ο «Σκαραβαίος» περνά τον πήχη με άνεση. Από πάνω. Κάποιοι ενδεχομένως να το χαρακτηρίσουν το ελληνικό «CSI». Κλισέ το οποίο ίσως δεν είναι αντιπροσωπευτικό της νέας πρότασης του Alpha.

Ο «Σκαραβαίος» -τουλάχιστον με την πρεμιέρα του- δημιουργεί προσδοκίες.

Σειρά επεισοδίων αυτοτελών ιστοριών. Υποθέσεις που τρέχουν παράλληλα και μια ομάδα αστυνόμων του τμήματος Εγκλημάτων κατά της Ζωής της ΓΑΔΑ ρίχνουν φως και τις διαλευκάνουν. Ουδείς κακός τη γλιτώνει από το μάτι του Νόμου.

Το πρώτο επεισόδιο είχε τη νοστιμιά του. Η πλοκή είχε στο επικεντρό της την απαγωγή δημοσιογράφου- παρουσιάστριας εκπομπής αναζητήσεων, ενώ «σκάλιζε» μια παλιά υπόθεση εξαφάνισης. Σα να λέμε ότι θύμα απαγωγής να είχε πέσει η Αγγελική Νικολούλη στο φόντο μιας γυναικοκτονίας.

Οι ήρωες της σειράς μάλλον αντιήρωες είναι στην σεναριακή πραγματικότητα της, με βάση τα χαρακτηριστικά καθενός. Άνθρωποι με έγνοιες και προβλήματα στις ζωές τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν παράλληλα με τις υποθέσεις, τα προσωπικά τους. Ζωές με «ρωγμές». Με αμφίβολη στατικότητα.

Ο ένας την προβληματική σχέση με την ετεροθαλή αδελφή του, ο οποίος έχει «κόψει» ακόμα και την καλημέρα με τη μάνα του, θεωρώντας την υπαίτια για την διάλυσης της οικογένειας τους και η οποία αν και πρόσφατα αποφυλακισμένη έπειτα από έκτιση ποινής ισοβίων, βρίσκεται σε κατάσταση συντριβής και επιλεκτικής αλαλίας.

Η άλλη έχει την δύσκολη και λόγω εφηβείας σχέση της με τον γιό της κι έναν σύζυγο «απόντα».

Ο τρίτος, επίσης ικανός αστυνομικός, δεινός ανακριτής, καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο εξαιτίας τραυματισμού του σε συμπλοκή, διαχειρίζεται τα επιβεβλημένα δεδομένα της καθημερινότητας του κάνοντας δουλειές γραφείου, οι οποίες ωστόσο είναι σημαντικές.

Υπάρχει και το πουλέν αυτής της ομάδας – ιδιότυπης παρέας. Νεαρός, φιλόδοξος αστυνομικός, με πινελιές επιπολαιότητας, στα μάτια του οποίου ο προϊστάμενος του έχει διαστάσεις πατρικής φιγούρας.

Δεν είναι εύκολο το ισοζύγιο δράσης- προσωπικών ιστοριών όχι μόνον των μόνιμων χαρακτήρων αλλά και των ηρώων που κάθε φορά νοηματοδοτούν μια νέα προς διαλεύκανση υπόθεση. Στο πρώτο επεισόδιο το 50-50 τηρήθηκε.

Ένα γεμάτο επεισόδιο ήταν το πρώτο που προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής. Διέθετε την απαραίτητη δράση και ανατροπές αλλά και με συστάσεις των χαρακτήρων, ενώ εξελισσόταν η ιστορία.

Γήινοι χαρακτήρες, καθόλου ωραιοποιημένοι, μάλλον «λερωμένοι» με σχέσεις, μεταξύ τους, αληθοφανείς και πιστικές.

Έχει ενδιαφέρον η «συνομιλία» σεναρίου και ηθοποιών. Έδωσαν την αίσθηση ότι έχουν μπει στο πετσί των ρόλων τους. Ο Γιάννης Τσορτέκης, χαμαιλέοντας υποκριτικής, έχει την κεντρική φιγούρα. Είναι ο αστυνόμος με το παρατσούκλι «Σκαραβαίος» ακριβώς επειδή οδηγεί ένα τέτοιο μοντέλο WV, που του κληροδότησε ο πατριός του.

Και με διακριτικές γραμμές, μπροστά στα μάτια του τηλεθεατή, εξηγείται πως το καμπυλόσχημο εμβληματικό αυτοκίνητο είναι φορέας μνήμης για τον ήρωα. Ο οποίος αποτελεί την κεντρομόλο δύναμη των χαρακτήρων της σειράς για ξεχωριστούς λόγους.

Η αλήθεια των ηρώων οφθαλμοφανής. Κερδίζουν τον τηλεθεατή. Έχουν τα φόντα να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν σχέση, βασική προϋπόθεση για δημιουργία συνήθειας και παρακολούθησης της σειράς.

Η σκηνοθεσία στο χθεσινό επεισόδιο έδωσε το προφιλ ενός εκάστου, με τρόπο εύληπτο και υποβλητικό. Οι σκηνές δράσεις στο αστικό τοπίο της Αθήνας, προσπαθούν να διαφοροποιηθούν, από άλλες σε ανάλογες σειρές, ακόμα και ως προς τη γωνία λήψης της τηλεοπτικής κάμερας. Τα καταφέρνουν. Με έξυπνο τρόπο γίνονται νύξεις σε γεγονότα οι οποίες δίνουν την αίσθηση ότι η σειρά δεν «κινείται» σε παράλληλο σύμπαν. Είναι μέρος όσων ζούμε ή έχουν συμβεί. Επομένως οι ήρωες εν δυνάμει βρίσκονται ανάμεσά μας. Κυκλοφορούν, όπως κι εμείς. Ο «Σκαραβαίος» με το δείγμα γραφής που έδωσε έγινε «δέσμιος» της πρεμιέρας του.

Διαβάστε επίσης:

Κατερίνα Καινούργιου: Αποχώρησε εκτάκτως από την εκπομπή – «Θα χρειαστεί να πάω μέχρι το νοσοκομείο» (Video)

ΕΣΗΕΑ: Τετραήμερο εκλογών από αύριο για τους δημοσιογράφους

Alpha: «Βαφτίσια» για τη νέα σειρά των Ρέππα – Παπαθανασίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32