search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:36
MENU CLOSE

Παγώνη: «Όχι» στα απογευματινά χειρουργεία – Γιατί είναι φέτος τόσο βαριά η γρίπη

05.02.2024 12:59
pagwni-ert

Τη διαφωνία της για τα απογευματινά χειρουργεία εξέφρασε η Ματίνα Παγώνη, αναλύοντας παράλληλα γιατί η γρίπη είναι φέτος τόσο βαριά.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τα απογευματινά χειρουργεία, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε χαρακτηριστικά:

«Ενημερωθήκαμε σχετικά από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και διαφωνούμε για τους εξής λόγους. Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία, τα χειρουργικά τραπέζια, οι χειρουργικές αίθουσες είναι αυτές που είναι και δεν μπορούν να αυξηθούν για να γίνουν απογευματινά χειρουργεία, γιατί πολλά πρωινά χειρουργεία φτάνουν μέχρι το βράδυ και δεύτερον δεν υπάρχει προσωπικό, νοσηλευτές, αναισθησιολόγοι οι οποίοι θα μπορούν να καλύψουν μέχρι το βράδυ τα απογευματινά χειρουργεία.
Δεν είναι δυνατόν ένας γιατρός να κάνει τα πρωινά χειρουργεία, ένας αναισθησιολόγος και μετά να συνεχίζει το βράδυ να κάνει και τα απογευματινά. Θα εξοντωθεί.
Αυτή είναι η άποψή μας τα εξηγήσαμε στον υπουργό και μας είπε πως θα τα δει, θα αποφασίσει και θα μας ενημερώσει».

Γρίπη: Επιβαρυμένη εικόνα και αύξηση των νοσηλειών φέτος

Όπως εξήγησε επίσης η Ματίνα Παγώνη, η φετινή εικόνα της γρίπης είναι επιβαρυμένη έναντι των περασμένων ετών, με αύξηση των νοσηλειών, σε αντίθεση με τα περιστατικά Covid και τις νοσηλείες που μειώθηκαν.

Η κυρία Παγώνη ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα έγκαιρου εμβολιασμού και η γρίπη συνοδεύεται από βαριά συμπτώματα.

«Είναι με υψηλούς πυρετούς, με μεγάλη κακουχία, με ανθρώπους οι οποίοι περιέγραφαν σε εμάς, ότι δεν μπορούσαν να σηκωθούν από το κρεβάτι. Αυτή την κλινική εικόνα της γρίπης δεν την έχουμε συναντήσει πάρα πολλές φορές. Τα περιστατικά που πέρασαν γρίπη πέρασαν πολύ δύσκολα. Μας περιγράφουν και από τα τηλέφωνα την κλινική τους κατάσταση και δίνουμε τις οδηγίες. Έχουμε νοσηλείες για γρίπη. Συγκριτικά φέτος με προηγούμενες χρονιές έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «το ανοσοποιητικό σου σύστημα δεν είναι πάντα το ίδιο. Μπορεί να είναι κάπως πιο εξαντλημένοι, μπορεί να μην έχουνε κάνει τους εμβολιασμούς».

Σύμφωνα με την κυρία Παγώνη, η καμπάνια για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης θα έπρεπε να υπάρχει από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου ο κόσμος να καταλάβει ότι έπρεπε να κάνει το εμβόλιο τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου.

«Η γρίπη θα φτάσει μέχρι τέλος Φλεβάρη, αρχές Μάρτη και πριν πέντε χρόνια τόσο είχε κρατήσει» εκτίμηση. Αντίθετα, «το θέμα της Covid έχει μειωθεί όσον αφορά τα περιστατικά και τις νοσηλείες, ενώ οι ιώσεις είναι σε έξαρση».

Στρεπτόκοκκος και ιλαρά

«Ειδικά στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες είναι πάρα πολλά τα περιστατικά στρεπτόκοκκου, αλλά και εδώ στην Ελλάδα. Αυτό που μας λυπεί ήταν οι θάνατοι. Είχαμε θανάτους αρκετούς από στρεπτόκοκκο», ανέφερε η Ματίνα Παγώνη, προσθέτοντας ότι πολλά είναι στην Ευρώπη και τα κρούσματα της ιλαράς.

Όπως είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το δικαιολόγησε με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των 2,5 ετών της πανδημίας, δεν έγιναν οι δύο δόσεις του εμβολίου όπως έπρεπε.

«Δυστυχώς οι περισσότεροι έκαναν τη μία δόση, οπότε δεν συμπλήρωσαν τον εμβολιασμό, δεν πήγαιναν λόγω του ότι ήταν κλειστά, φοβόντουσαν να πάνε στα νοσοκομεία», είπε.

Ωστόσο διευκρίνισε πως ευτυχώς στην Ελλάδα προς το παρόν δεν έχουμε πολλά κρούσματα ιλαράς και προέτρεψε τους γονείς να εμβολιάσουν με τις δύο δόσεις κατά της ιλαράς τα παιδιά τους γιατί οι επιπλοκές της ιλαράς είναι σοβαρές.

Διαβάστε επίσης

Λιθίαση: Η συχνή επώδυνη επιπλοκή στην εγκυμοσύνη

Μαγνήσιο: Μήπως έχετε έλλειψη; – Αυτά είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα

Άδωνις Γεωργιάδης: «Με την Υγεία μας δεν παίζουμε – Πάνω από 200 εκατ. ευρώ ως το 2025 για προγράμματα κατά του καρκίνου»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:32