search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:30
MENU CLOSE

Γάζα: «Ναι» από τη Χαμάς σε νέα συμφωνία εκεχειρίας, λέει το Κατάρ

06.02.2024 21:57
GAZA_EKEXEIRIA
AP

Η Χαμάς δήλωσε την Τρίτη (6/2) ότι έδωσε θετική απάντηση σε μια προτεινόμενη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σύμφωνα με όσα λέει το Κατάρ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν από την πλευρά τους ότι πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι εφικτή.

Οι λεπτομέρειες της απάντησης της Χαμάς δεν αποκαλύφθηκαν αμέσως, αλλά το Κατάρ, το οποίο βοήθησε στη μεσολάβηση της πρότασης που διαβιβάστηκε στη Χαμάς την περασμένη εβδομάδα -και η οποία περιλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα-, είπε ότι η απάντηση έκανε τη Ντόχα «αισιόδοξη», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σε περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, είπε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει την απάντηση της Χαμάς και ότι θα το συζητήσει με Ισραηλινούς αξιωματούχους όταν επισκεφθεί τη χώρα την Τετάρτη. «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι δυνατή, και μάλιστα ουσιαστική», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.

Αφού η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει ότι υπέβαλε την απάντησή της στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός, ο Σεΐχης Μοχάμεντ είπε ότι ήταν μια «θετική απάντηση», αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Χαμάς έχει πει στο παρελθόν ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να επιφέρει οριστικό τέλος στον πόλεμο. Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι δεν θα σταματήσει τον πόλεμο μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς.

Η μοναδική μέχρι στιγμής εκεχειρία -τον Νοέμβριο- είχε αρχικά συμφωνηθεί να ισχύει για μόλις τέσσερις ημέρες και παρατάθηκε διαρκώντας τελικά μία εβδομάδα. Η Χαμάς απελευθέρωσε 110 ομήρους με αντάλλαγμα 240 Παλαιστίνιους που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν που έγινε την Τρίτη στο Κάιρο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ρόλο του Καΐρου στη διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στο θύλακα, ενώ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον απορρίπτει «οποιαδήποτε αναγκαστική εκτόπιση» των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Επισήμανε εξάλλου τη δέσμευση των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους «που θα παρέχει ειρήνη και ασφάλεια τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστίνιους».

Αμερικανός ΥΠΕΞ και ο Αιγύπτιος πρόεδρος συζήτησαν επίσης τους κοινούς στόχους για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διαβάστε επίσης:

Σκοτώθηκε ο πρώην πρόεδρος της Χιλής μετά από συντριβή του ελικοπτέρου του

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Περιορισμοί στη βίζα ατόμων που εμπλέκονται στο εμπόριο λογισμικών τύπου Predator

Μέσα στο «δυστοπικό» κτίριο όπου μένουν 20.000 άνθρωποι που δεν χρειάζεται να βγουν ποτέ έξω (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09