search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 01:23
MENU CLOSE

Μητσοτάκης για αγρότες: Mέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. σε αποζημιώσεις – Δεν θα γινόταν αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά

06.02.2024 21:19
mitsotakis epimelitirio 9876-new

Στο μείζον ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο.

Η συζήτηση διεξάγεται στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργανώνει το Επιμελητήριο με τίτλο: Προώθηση ενός βιώσιμου οικονομικού μέλλοντος εν μέσω παγκόσμιων προκλήσεων.

Υπογράμμισε ειδικότερα τα εξής: «Βρισκόμαστε απέναντι σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Γίνεται συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών, συνεπώς ενίσχυση που προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό, κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά». 


«Η δίκαιη κατανομή του πλούτου που δημιουργεί η ελληνική οικονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης κοινωνικής συνοχής. Και μιας αίσθησης ότι η κυβέρνηση με δίκαιο τρόπο διαχειρίζεται διαφορετικά αιτήματα π.χ. ότι τα δίνει όλα σε κάποιους που έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν ή να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ» τόνισε σε άλλο σημείο. 

Τι είπε για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας

Όσον αφορά στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η Ελλάδα βγήκε πολύ τραυματισμένη από μία δεκαετή κρίση κατά την οποία χάθηκε το ένα τέταρτο του εθνικού εισοδήματος».

Αναφέρθηκε στη «δημοσιονομική συνέπεια που μας επιτρέπει να μειώνουμε το χρέος μας, να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα και από την υπέρβαση των στόχων να επιστρέφουμε χρήματα στην κοινωνία».
«Η εμπιστοσύνη και η εικόνα της χώρας δεν είναι για να παίρνουμε ικανοποίηση. Μεταφράζεται σε απτά οικονομικά αποτελέσματα. Δείτε την πορεία του ελληνικού χρέους, πολύ χαμηλότερα από το ιταλικό και το ισπανικό. Ποιος θα έλεγε ότι θα είχε αυτή την πορεία. Η αποκλιμάκωση της ανεργίας, γιατί θέλω να θυμίσω ότι το 2019 είχαμε πει ότι στόχος μας είναι η μείωση της ανεργίας. Αυτό μας επέτρεψε να ξεπαγώσουμε τις τριετίες έναν χρόνο νωρίτερα» πρόσθεσε.


«Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και οι αυξήσεις των μισθών θα μείνουν» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έθεσε ως προϋπόθεση τη συνέχιση της συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής για να «μειώνουμε χρέος, να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες».

Μιλώντας για το τρίπτυχο για την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων τόνισε τα εξής: «εμπιστοσύνη, συνέπεια κι ειλικρίνεια».

Αναφορά στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης

Όσον αφορά στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Υπάρχει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση και διαφάνεια ως προς τις κυβερνητικές μας προθέσεις. Κανείς να μην εκπλήσσεται γιατί φέραμε μια μεταρρύθμιση για τον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, γιατί φέρνουμε μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και μια σημαντική μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ενίσχυση των δημοσίων ΑΕΙ και κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στα πανεπιστήμια».

«Πολιτική βούληση για τις μεταρρυθμίσεις υπάρχει, ένα παζλ μεγάλων αλλαγών που θα κρατήσουν τη χώρα μας σε τροχιά γρήγορης σύγκλισης με την Ευρώπη. Προϋπόθεση να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, όμως οι μεταρρυθμίσεις δεν εξαντλούνται στον τομέα της οικονομίας» συμπλήρωσε.

Αιχμές κατά της αντιπολίτευσης για την επιστολική ψήφο

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον πρωθυπουργό στην επιστολική ψήφο και στις δυνατότητες που προσφέρει όσον αφορά στην ενίσχυση της δημοκρατικής διαδικασίας, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

«Είμαι ικανοποιημένος γιατί 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μας καταφέραμε και πετύχαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην εκλογική νομοθεσία. Η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές αφορά και όσους επιλέγουν να ψηφίσουν έτσι εντός της πατρίδα μας» δήλωσε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.



«Σημαντική μεταρρύθμιση, βαθιά δημοκρατική, απαντά στη μεγάλη αποχή που μετά φέρνει στην επιφάνεια επιχειρήματα περί μη επαρκούς νομιμοποίησης των εκλεγμένων κυβερνήσεων» πρόσθεσε.

«Υποχρέωση μας και στα ευρωψηφοδέλτιο να έχουμε εκπροσώπους από την ομογένεια που θα μπορούν να κινητοποιήσουν εκλογείς και γιατί όχι να διεκδικήσουν και την εκλογή τους. Σταυρό έχουμε» δήλωσε σε άλλο σημείο.

Σχολιάζοντας τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόνισε: «Βρήκα αρκετά υποκριτική τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που επικαλέστηκαν διαδικαστικά θέματα. Αφού δοκιμαστεί η επιστολική στην πράξη, θα επανέλθουμε το επόμενο φθινόπωρο και τότε θα πειστούν όλοι ότι πρέπει να επεκτείνουμε την επιστολική ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές».

Διαβάστε επίσης:

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες, αδιάλλακτη με… ανοιχτές πόρτες η κυβέρνηση – Μπλόκα στις εθνικές και «απόβαση» στην Αθήνα

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Πώς απαντά η κυβέρνηση στα αιτήματα των αγροτών

Συνάντηση Δούκα με Χαρίτση και Ηλιόπουλο: Η επικοινωνία θα συνεχιστεί, συζήτηση και για ΚΕΔΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05